Wat heeft jouw uitvallende hond nodig op straat?
Heb jij een uitvallende hond, die het lastig heeft als hij op straat andere honden of andere mensen ziet? Dan hoop ik dat je veel energie steekt in het voorkomen van situaties waarin dat gebeurt. Dat is vanzelfsprekend niet dé oplossing, maar wel een belangrijk onderdeel van wat je moet doen om tot een oplossing te komen. Hoe dat zit, leg ik uit in dit artikel over zwemles. Maar ja... totdat je hond kan 'zwemmen', zul je hem waarschijnlijk toch moeten uitlaten. Hoe doe je dat dan?
Veel eigenaren proberen hun hond af te leiden op het moment dat ze op straat iets/iemand tegen komen waar hun hond op reageert. Vaak wordt daarvoor het commando/de cue "let op" of "kijk eens" gebruikt, of het wordt 'inchecken' genoemd. Het is de bedoeling dat de hond oogcontact maakt met de eigenaar, waardoor de hond niet kan kijken naar de andere hond of persoon waar hij op wil reageren. Het kán er zeker voor zorgen dat de hond op zo'n moment niet uitvalt, maar persoonlijk kies ik voor een andere strategie. Daarmee zeg ik overigens NIET dat een 'let op' of 'kijk eens' heel slecht is en dat je dat nooit moet doen!! Even ter nuancering ;) Maar het is niet mijn keuze en dit is waarom.
De meeste honden vallen uit omdat ze een andere hond of persoon spannend vinden, ze maken zich zorgen over wat er zou kunnen gebeuren. Stel: jij bent bang voor spinnen. Je ziet aan de keukentafel tegenover je partner en die zegt: "niet kijken, maar achter je zit een grote spin op de muur". Zolang je naar je partner kijkt, krijg je geld. Of chocola. Wat je maar wilt ;) Maar ondertussen zit die spin achter je op de muur en je mag niet kijken.
Wat doet dat met je?
Hoe ontspannen en fijn voel je je, als je weet dat er iets achter je zit wat je eng vindt, maar je mag er niet naar kijken?
De kans is groot dat je zeker niet minder bang wordt voor de spin. Misschien wordt het zelfs erger. En ik denk dat dat ook met je hond zou kunnen gebeuren. Je beloont hem voor het naar jou kijken en dat is fijn! Maar ondanks dat je aardig voor hem bent, ben je dat misschien dus toch niet. Zonder dat je het door hebt. En het kan heel goed werken. Weet ik uit ervaring, ik deed het ook altijd bij mijn vorige uitvallende hond. Maar dat het werkt, vind ik tegenwoordig niet meer de enige reden om iets met mijn hond te doen.
Ik kies er zelf voor om - als ik niet uit de situatie kan! - voer op de grond te strooien. Alsof ik kippen voer, zeg ik altijd. Ik heb daar eerder al een artikel over geschreven, waar ik ook duidelijk de voorwaarden schets waar de situatie voor mij aan moet voldoen om dit in te zetten. Het kan niet altijd namelijk . Lees dat artikel vooral ook! Op die manier bied ik afleiding. Maar; is er ook een kans om te leren en kan mijn hond zelf kiezen. Daarmee is het niet alleen voor mij, maar ook voor hem prettiger.
Mijn éérste strategie is altijd de afstand vergroten. Dát is namelijk wat je hond nodig heeft als hij op straat iets tegenkomt wat hij spannend vindt. Hij wil weg. Hij wil geen voertje van jou omdat hij naar je kijkt. Hij wil óók geen voertjes van de grond eten (al doet hij dat wel als het maar lekker genoeg is). Hij wil ook geen complimentjes van jou. Hij wil vooral wég. Weg van datgene wat hij spannend vindt. Probeer dat altijd als allereerste.
Oh ja. Voordat ik op social media overspoeld word met reacties als: "maar het werkt". Ik weet het. Ik zeg ook niet dat het niet werkt. En ik zeg ook niet dat het naar je laten kijken erg is ;) Er zijn absoluut en zeker ergere dingen! Maar ik maak daarin om eerder genoemde redenen een andere keuze. Om over na te denken ;)
Overigens wil ik ook nog benadrukken dat elke vorm van afleiding (dus óók het voer strooien of de oefening Snuffel!) niet dé oplossing is. Om de emotie en het gedrag te veranderen, zul je moeten trainen. Meer informatie hierover vind je hier.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.