Waarom helpt iets lekkers vaak onvoldoende tegen alleen zijn issues
Honden zijn niet gemaakt om alleen te zijn. Dat betekent niet dat ze niet af en toe zonder jou kunnen zijn voor een aantal uurtjes. Maar je moet het ze wel leren. In dat aanleerproces wordt vaak gebruikt gemaakt van een Kong of iets anders waarmee de hond zich kan vermaken tijdens het alleen zijn. Maar dat is lang altijd niet voldoende. Waarom dat zo is en wat het alternatief is, leg ik uit in dit artikel.
De ene hond kan makkelijker zonder eigenaar in huis zijn, dan de andere hond. En de ene hond kan ook langer zonder issues alleen zijn dan de ander. Sommige honden liggen (letterlijk en figuurlijk) niet wakker van acht uur zonder eigenaar in huis zijn (maar ik raad het niet aan!) Voor andere honden is tien minuten al (veel) te lang. Ze voelen zich eenzaam en alleen en raken daarvan in paniek. In die eenzaamheid of paniek kunnen ze verschillende dingen gaan doen:
- blaffen, janken, joelen
- slopen
- onzindelijk zijn
- niet willen eten en/of drinken
- onrustig zijn (niet ontspannen slapen maar elke keer een andere plek opzoeken of in huis dralen)
- heel stil blijven liggen (niet ontspannen maar in een aangeleerde hulpeloosheid)
- combinatie van deze gedragingen
Om deze problemen te voorkomen, geven mensen vaak aan hun hond iets om te doen op het moment dat ze huis verlaten. Want veel eigenaren denken dat de hond sloopt omdat hij zich verveelt. Of dat hij blaft omdat hij niets te doen heeft. Maar dat is heel vaak niet het geval. Verveling is meestal niet het probleem, maar het feit dat de hond zich eenzaam (of onveilig) voelt als de eigenaar niet is. En die onveiligheid en eenzaamheid los je niet op met een Kong of een ander speeltje.
(Waar ik Kong schrijf, kan overigens elk ander voerspeeltje van elk ander merk of een voerbal of iets dergelijks gelezen worden. Maar het wordt wat ingewikkeld om dat allemaal elke keer te typen, dus vandaar: als ik het heb over Kong: vul vooral daar in wat voor jou geldt, wat jij eventueel gebruikt 😉)
Heel veel eigenaren zetten de Kong is als afleiding.
Als iets om de hond mee bezig te houden.
En dat kan werken, als de eenzaamheid van je hond niet al te groot is. En als je niet langere tijd weg moet.
Want: die Kong die is op een gegeven moment leeg. Op.
En dan? Wat gaat je hond dan doen?
Want hetgeen wat voor hem een afleiding is van het besef dat jij er niet meer bent, werkt niet meer.
Dus het besef dat je er niet bent, dringt ineens tot hem door.
Dan krijg je het resultaat dat ik heel vaak hoor: "Op de Kong doet hij niets uit.", "Het geven van een Kong helpt niet" Of varianten op deze uitspraken.
Betekent dat dan dat ik in de training van het alleen zijn helemaal geen gebruik maak van bv. een Kong?
Laat ik duidelijk zijn: ik gebruik zeer zeker een Kong.
Of... iets anders waar de hond zich in eerste instantie (!!!) mee bezig kan houden.
Maar... voordat je de hond ook maar 5 seconden alleen laat mét Kong, zit er nog een heel trainingsproces voor!
Ik gebruik een Kong namelijk als een signaal voor de hond dat hij weet dat hij geen aandacht van je krijgt.
Om het iets zweveriger uit te drukken: je bent er wel fysiek, maar je bent niet beschikbaar voor hem. Je geeft hem geen aandacht en je creëert meer afstand. Zonder daadwerkelijk weg te gaan.
Dat principe bouw je zodanig uit dat je hond dit ook ervaart als hij de Kong al leeg heeft.
Dus dat hij zich niet alleen door de Kong laat afleiden, maar dat hij op den duur ook weet als hij de Kong heeft: nu is ze niet beschikbaar voor me.
En als je hond dát concept kent (samen met nog ander voorwerk dat je hebt gedaan), ben je zover dat je de tijd langzaam kunt opbouwen.
Heeft jouw hond issues met het zonder jou zijn?
Alleen zijn/zonder jou (als het niet gaat over puppy’s): dit is een gratis masterclass
Titel van de masterclass: De 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn (en
hoe je het kunt oplossen)
https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-zonder-jou
Wil je meer weten over hondengedrag? Meld je dan aan voor de gratis Doet ie anders Nooit! Club of bekijk mijn YouTube-kanaal.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder toestemming per mail. Delen van de link naar dit artikel wordt op prijs gesteld.