Weet je zeker dat jouw hond alleen (zonder jou) in huis kan zijn?

zonder jou

Als je hond ongewenst gedrag laat zien, is het belangrijk om uit vinden hoe hij zich voelt. Emoties (en de daarop volgende stress) kunnen zich opstapelen, wat soms zorgt voor een heftige 'explosie' in bepaald gedrag. Denk dan aan uitvallen maar ook heftige angst-reacties. Heel vaak vergeten we te kijken naar hoe de hond het vindt om alleen te zijn. We onderschatten hoe groot de rol kan zijn in het opstapelen van stress en daarmee het effect op ander probleemgedrag. Daarom mijn vraag aan jou; weet jij zeker dat jouw hond alleen kan zijn?

Als een hond ongewenst gedrag laat zien, is dat vaak explosief, heftig. Denk aan grommen, blaffen, aan de lijn trekken als je hond een andere hond ziet. Blaffen als er visite binnenkomt. Blaffen als er een bepaald geluid is. Het zijn voorbeelden van wat je hond kan laten zien aan explosief gedrag, al is het niet het enige.. Bijna panisch wegkruipen als je hond een geluid hoort, zou je ook als explosief gedrag kunnen omschrijven.
In zulke gevallen loopt de figuurlijke stress-emmer van je hond over. Er zijn zoveel stress-hormonen vrij gekomen in zijn lichaam, dat het teveel wordt en je hond heftig en snel in actie komt. Vaak heeft dat niet alleen te maken met die ene prikkel waar je hond op reageert (bv. een andere hond), maar ook met alles wat er daarvoor gebeurd is en stress veroorzaakt heeft (lees hier nog even de uitgebreide uitleg als dit nieuw voor je is!) Het is dus essentieel dat je niet alleen weet wat de prikkels zijn die ongewenst gedrag van je hond uitlokken, maar ook waardoor hij verder stress opbouwt. En hier kom ik op het onderwerp van niet alleen kunnen zijn.

Een hond die het lastig vindt om zonder zijn eigenaar te zijn, wordt niet altijd goed herkend. Als hij van alles sloopt, onzindelijk is, niet meer eet of drinkt of blaft/jankt als je er niet bent, is het beeld (voor de meeste mensen) wel duidelijk. De hond kan slecht zonder zijn eigenaar zijn.... Maar; het wil helaas niet zeggen dat je hond wel goed alleen kan blijven als hij deze symptomen niet laat zien! En daar wordt het soms lastig.

Het gebeurt namelijk heel vaak dat een hond niet volledig ontspannen is als de eigenaar er niet is, maar dat de eigenaar dat niet door heeft. Omdat dat wat de hond dan doet, geen overlast veroorzaakt. Veel honden zijn bijvoorbeeld heel erg onrustig als de eigenaar er niet is. Maar als de hond niet blaft, jankt of spullen sloopt, weet je dat niet.

Ean, mijn Flatcoated retriever die inmiddels helaas is overleden, had de laatste 1,5 jaar van zijn leven problemen met het alleen zijn. Daar kwam ik pas achter nadat ik videomateriaal aan het maken was om te controleren hoe mijn pup (toentertijd) Griffin het deed als hij alleen was. Uit dat videomateriaal bleek dat Griffin het super deed. Ean daarentegen had fikse problemen, maar uitte dat zodanig dat ik er niets van gemerkt had. In de video zie/hoor je waarom (zet je geluid wat harder, want het kan lastig te horen zijn!)

Klik hier om de video van Ean te bekijken

In de praktijk zie ik veel honden zoals Ean.
Ze laten ongewenst gedrag zien en we zijn op zoek naar wat hun stress-emmer vult. Een video van het alleen zijn, is daarbij essentieel. Omdat het dus maar zo kan zijn dat een hond het moeilijker vindt dat je in eerste instantie zou denken. Dus zelfs als jouw hond dagelijks maar korte tijd (maximaal 3-4 uur) alleen hoeft te zijn, is het belangrijk om hier oog voor te hebben. Want 3-4 uur per dag alleen is prima voor een hond die goed zonder eigenaar kan, maar als dat niet zo is dan vult die 3-4 uur per dag absoluut zijn stress-emmer. Met een nadelig effect op ander ongewenst gedrag.

Een opmerking die ik vervolgens veel hoor is: "maar hij is niet alleen want de andere kat/hond(en) is er ook...". Maar dat is voor jouw hond heel vaak helemaal niet belangrijk. Het gaat hem er niet om dat hij alleen is of niet. Het gaat hem er vaak om dat hij zich veilig voelt als JIJ er bent en dat hij zich onveilig voelt als jij er niet bent. Dat is wat dit gedrag veroorzaakt. Als je hier iets aan wilt doen, moet je dus meer doen dan alleen maar de tijd dat je hond zonder jou moet zijn, opbouwen. Je moet als eerste ervoor zorgen dat je hond minder afhankelijk is van jou voor zijn veiligheidsgevoel. Je moet ervoor zorgen dat hij zijn veiligheid ook aan andere dingen/personen/voorwerpen kan ontleden (1). Hier kun je het beste de hulp van een gedragstherapeut voor inschakelen!

Maak dus op geregelde basis videomateriaal van wat je hond doet als je er niet bent. Dat hoeft niet urenlang materiaal te zijn, een minuut of tien laat al snel zien of je hond rustig gaat slapen, of dat hij van de ene plek naar de andere loopt, misschien zachtjes piept of constant alert is. Dat zijn symptomen om mee aan de slag te gaan!
Gebruik je smartphone en zet hem ergens tegenaan zodat je hem kunt richten op de plek waar je verwacht dat je hond gaat liggen tijdens jouw afwezigheid. Een webcam of camera in je computer/tablet kan hiervoor ook heel erg handig zijn!

Meer weten over wat je kunt doen als je hond het moeilijk vindt om zonder jou te zijn? Doe dan mee aan de gratis masterclass: de 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn (en hoe je het kunt oplossen) op woensdag 1 maart 2023. Aanmelden kan hier: http://www.moniquebladder.nl/masterclass-alleen 

 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld. 

1.Separation anxiety in dogs. The function of homeostasis in its development and treatment. Appleby D1, Pluijmakers J. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2003 Mar;33(2):321-44.