Wat doe je als je een andere hond niet kunt ontwijken (en je hond valt vaak uit)?
Als je een hond hebt die uitvalt, hoop ik dat je altijd goed nadenkt over waar je gaat wandelen. Zodat je de kans zo klein mogelijk maakt dat jullie een andere hond tegenkomen. Maar soms is het echt niet te vermijden en zie je toch een andere hond waarvan je weet dat jouw hond daar op gaat reageren. Wat kun je op zo'n moment nog doen?
Laat ik nog een keer benadrukken dat je met het vermijden van andere honden natuurlijk niet het uitvallen oplost. Niet voor jezelf, niet voor je hond en ook niet voor zijn omgeving. Om de kern van het probleem te veranderen, zul je moeten trainen, managen en misschien na moeten denken over hoe je je hond verder kunt ondersteunen. Maar het begint allemaal met het in eerste instantie zoveel mogelijk vermijden van moeilijke situaties. Ik schreef daarover al eerder artikelen met uitleg waarom.
Maar goed. Het valt natuurlijk niet altijd even goed mee om een plek te vinden waar je geen andere honden (of mensen als je hond daar naar uitvalt) tegen te komen. Wat doe je dan? Let op: dit zijn algemene adviezen. Elke situatie is anders en het kan dus zijn dat een 'standaard' advies in jullie situatie op dat moment helemaal niet verstandig is. Zelf nadenken dus!!
1. Probeer met 'noodgrepen' de afstand alsnog te vergroten:
- De oefening (overlevingsvaardigheid) 'draai'* gebruiken, zodat je hond met je mee draait en jullie alsnog de andere kant op kunnen lopen
- De lijnvaardigheden 'slide' en 'mime pull'*: hiermee gebruik je de lijn op zo'n manier dat je hond makkelijker mee te lokken is de andere kant op, zonder dat je aan de lijn hoeft te trekken of dat je voer hoeft te gebruiken.
- Lok je hond met voer of een speeltje of doe 'gek'
- Til je hond op (als dat kan natuurlijk, niet elke hond is hiervoor geschikt. Niet qua gewicht maar ook niet qua andere kenmerken. Ik schreef hierover dit artikel)
- Als het echt niet anders kan, trek je hond dan desnoods mee aan de lijn. Natuurlijk is dat het allerlaatste wat je doet, want het is voor je hond niet prettig. Maar als je moet kiezen tussen een conflict of aan de lijn meetrekken, dan adviseer ik toch het laatste. Maar niet voor niets als allerlaatste...
2. Als je echt echt echt de afstand niet kunt vergroten, kun je met een aantal 'trucjes' proberen om een confrontatie te vermijden:
- Voer strooien alsof je kippen voert. Dit doe je alleen als de andere hond ook aan de lijn zit en er geen conflict kan ontstaan over het voer! Het is een snelle truc, die niet altijd werkt maar vaak wel. Ik schreef er meer over in dit artikel
- Oefeningen als overlevingsvaardigheid: Feestje en Snuffel*.
Feestje is een oefening waarmee je je hond leert om bij jou te zijn en te blijven omdat er bij jou heeeeeeeel veel lekkere/leuke dingen te halen vallen. Bij de oefening Snuffel leer je je hond om met zijn neus naar de grond te gaan en te kijken of daar voer ligt. Dit is met name fijn om in te zetten als je niet 'gewoon' met voer kunt strooien omdat dat een conflict op zou kunnen leveren.
- Naar je laten kijken en daarvoor bekrachtigen. Ik ben geen fan van deze manier, omdat ik de hond liever laat ervaren dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Maar soms kan het niet anders en dan is dit een optie (maar wel een van mijn laatste keuzes, om redenen die ik in dit artikel beschreven heb)
Dit zijn adviezen die met name goed werken als de andere hond ook aangelijnd is. Mijn advies is om je hond altijd aan de lijn te doen als je een andere hond tegenkomt. Oók als je hond aan de lijn meer/sneller/heftiger uitvalt dan als hij niet aan de lijn zit. Zonder lijn heb je namelijk nooit controle of in elk geval onvoldoende controle. Aan de lijn heb je dat wel of in elk geval meer. Er wordt nog wel eens gedacht dat het verstandiger is "om het ze uit te laten vechten". Slecht idee vind ik, zoals je kunt lezen in dit artikel.
Als jouw hond aan de lijn zit en de andere hond los loopt, kun je er nog voor kiezen om voertjes te strooien in de richting van de andere hond terwijl je vervolgens zelf rechtsomkeert maakt en zo snel mogelijk de afstand vergroot. Dit advies roept nog wel eens weerstand op. "maar straks is die hond allergisch" wordt nog wel eens gezegd. Mijn antwoord? Tja... dat is dan het probleem van de eigenaar van die hond die nog los loopt. Hoe vervelend ook voor die loslopende hond; mijn eigen hond gaat voor die van een ander..
Als je dan samen uit die vervelende situatie gekomen bent, hopelijk zonder kleerscheuren, heb ik toch nog een advies. Ga toch nog eens, als je thuis op de bank de adrenaline uit je lijf laat vloeien, nog eens serieus met jezelf in gesprek. Kon je hier écht niets aan doen? Had je niet kunnen voorzien dat je hier een andere hond tegen zou komen? Was het de beste keus om hier te gaan wandelen op dit tijdstip?
Het antwoord kan oprecht zijn: ja... ik kon hier echt niets aan doen.
Maar het komt ook nog wel eens voor (zei ik met de hand in eigen boezem stekend als ik kijk naar hoe het ging toen ik nog een uitvallende hond had), dat als je eerlijk bent, je keuze misschien toch niet zo handig was? Hoef je aan niemand te bekennen. Behalve aan jezelf ;)
* De oefeningen snuffel, draai en feestje en de lijnvaardigheden slide en mime pull zijn onderdeel van de cursus Zorgeloos Wandelen en het Lesprogramma uitvallen.
Vragen over dit artikel of andere onderwerpen met betrekking tot het uitvallen van je hond?
Uitvallen: dit is een gratis masterclass
Titel: In 10 stappen naar een ontspannen wandeling met een niet-uitvallende hond
https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-uitvallen
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van de link via social media wordt op prijs gesteld.