Wat doe jij als anderen kijken naar wat jouw hond uitspookt?

agressie

Een hond die uitvalt naar andere honden of naar personen op straat, is niet alleen maar vervelend. Vaak word je als eigenaar aangesproken op het gedrag van je hond, ook als het gaat om “alleen maar” blaffen. De druk om iets te doen op het moment dat je hond uitvalt, is vaak groot en leidt er nog wel eens toe dat je je hond op dat moment corrigeert. Toch is dat heel erg onverstandig.

Het is nooit leuk als je wordt aangesproken op het gedrag van jouw hond. En soms zijn het niet eens opmerkingen, maar voel je de ogen van de ander in je rug prikken. Het drijft veel eigenaren ertoe om in elk geval “iets” te doen op het moment dat de hond uitvalt.

Dat “iets” kan van alles zijn.
Meestal gaat het gepaard met gemopper op de hond.
En soms krijgt de hond een ruk(je) in zijn nek (bij een halsband) of op zijn rug (met een tuigje) omdat de eigenaar aan de lijn trekt.

Het heeft maar zelden een effect op het gedrag van de hond. Die blijft meestal doorgaan met hetzelfde uitvalgedrag, zeker op de lange termijn en vaak ook op dat moment zelf. Dat is ook heel logisch, want op het moment dat de hond uitvalt, denkt hij niet na over zijn gedrag. Het is een soort reflex, die veroorzaakt wordt door de emotie van de hond die zich meestal bedreigd voelt als hij uitvalt.

Effect
Omdat het uitvallen in de basis onbewust gedrag is, is de kans heel erg klein dat de hond het mopperen of de ruk aan de lijn in verband kan brengen met zijn eigen gedrag. Want hoe kun je een verband leggen tussen een correctie en iets wat je doet, als je je niet bewust bent van wat je doet?

Maar… die correctie kan wel een ander effect hebben.
Een effect dat je als eigenaar liever niet zou zien..

Er is een grote kans dat je hond het gemopper of de ruk aan de lijn in verband brengt met datgene waar hij op dat moment wel bewust mee bezig is en op gefocust is: de andere hond of de persoon waar hij naar uitvalt.
Die hond of die persoon wordt voor hem de voorspeller van iets vervelends; gemopper of zelfs pijn/ongemak. Daardoor krijg je het effect dat de hond die betreffende prikkel nog meer als een bedreiging gaat zien en hij dus een volgende keer zeker opnieuw uitvalt en dat mogelijk nog heftiger doet dan de keer ervoor. Want de vorige keer is op zijn minst zijn vermoeden dat die ander bedreigend was, bevestigd. En met een beetje pech nog versterkt ook.

Juiste materiaal 
Vanwege dit effect (gebaseerd op klassieke conditionering), vind ik het ook erg belangrijk dat je goed passend en het juiste materiaal gebruikt voor als je je hond uitlaat.
Een gentle leader, een halsband die druk geeft op de luchtpijp als je hond trekt, een tuigje met een band over de borst en schouder in plaats van een Y-tuig, slipketting, stroomband of prikband..
Allemaal hebben ze voor de langere termijn het risico dat het het gedrag van de hond op de langere termijn verergerd (en dan heb ik het nog niet over de welzijnsproblematiek die vast zit aan het gebruik van slipketting, stroomband of prikband).

Maar realiseer je ook, dat je je hond niet perse pijn hoeft te doen om dit effect te creëren.
Ook het gemopper op je hond kan al aanleiding zijn voor een dergelijke associatie!
Dus het is verstandig is om daar mee te stoppen.

Wat je dan wel doet als je hond uitvalt?

  • Hou zoveel mogelijk controle zodat er geen ongelukken gebeuren. Zorg voor een goed zittend tuig met een ring aan de voorkant zodat je je hond op twee punten kunt bevestigen en je hem makkelijker mee kunt nemen de andere kant op.
  • Het kan goed zijn dat je hond wordt afgeleid als je voertjes op de grond strooit. Dat werkt niet altijd, maar is de moeite waard om te proberen. Wat heb je te verliezen? Andere mogelijkheden die je zou kunnen proberen, kun je hier lezen.
  • Als de andere hond los loopt en op je af komt, strooi voertjes voor je uit en probeer de andere kant op te lopen (doe dit alleen als jouw hond aan de lijn zit om confrontaties over voer te voorkomen!)
  • Besteed geen aandacht aan de opmerkingen en blikken van eventuele omstanders als daar geen aanleiding toe is. Zolang jouw hond geen schade veroorzaakt en op afstand blijft van de andere hond en/of persoon, ben je niemand een verantwoording schuldig. Dit wordt natuurlijk anders als jouw hond wel contact maakt met een andere hond en/of persoon!!
  • Heb naderhand een goed gesprek met jezelf. En wees vooral eerlijk. Hoe zijn jullie in die situatie beland? Was het een goede plek om te wandelen met zo weinig mogelijk kans op confrontaties? Misschien moet je voor de volgende keer een andere keuze maken?

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen via een link op sociale media wordt op prijs gesteld.