Wat moet je doen als je hond bang is voor geluiden?
Misschien vind je het een gek moment. Dat ik nu (het is zomer 2021 als ik dit artikel schrijf) met je begin over vuurwerk. Maar het is juist NU het moment om je er alvast in te verdiepen en liever nog, ermee aan de slag te gaan als je hond bang is voor vuurwerk. Ga je eerst nog vakantie vieren? Ook goed natuurlijk. Maar weet dat je echt wel vóór oktober moet beginnen om je hond verder te helpen met het vuurwerk. Het duurt namelijk even voordat je de angst hebt vermindert met behulp van training. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat er moet gebeuren. Er is een aantal andere dingen die van belang zijn om te weten als je een hond hebt die bang is voor geluiden. Niet alleen voor vuurwerk, maar ook voor onweer, regen of welk ander geluid dan ook.
Angst voor geluiden komt geregeld voor. Zeker voor harde geluiden. Bij sommige honden is het iets dat aangeboren is, zoals sommige mensen bang zijn voor spinnen of slangen zonder een duidelijke verklaring. Sommige rassen kunnen ook gevoeliger zijn voor geluiden. De Friese Stabij en de Border collie bijvoorbeeld. Dat betekent zeker niet dat het bij elke Friese Stabij of Border Collie een probleem is! Maar er is een zogenaamde predispositie; het komt bij deze rassen vaker dan gemiddeld voor.
Bij andere honden is het ontstaan door een vervelende ervaring. Ze zijn een keertje heel erg geschrokken bijvoorbeeld. En soms is het een combinatie van aangeboren en een leerervaring. Of is het simpelweg niet te verklaren.
Het is belangrijk om iets aan te doen, aan deze angst. Zéker als het iets is dat je hond op geregelde basis in zijn dagelijks leven meemaakt. Als je hond bang is voor een willekeurig hard geluid, zullen er verschillende keren op een dag schrikmomenten zijn. Dat is voor het welzijn van je hond niet ok. Het kan ook zijn dat je hond in een groot deel van het jaar prima functioneert, bv. bij angst voor vuurwerk of voor onweer. Maar dat in andere delen van het jaar er veel angst is. Bv. dat je hond niet meer naar buiten durft. En dan niet alleen op Oudjaarsavond maar ook de weken of zelfs maanden daarvoor en daarna niet. Dan wordt het tijd om iets te gaan doen.
De vraag is natuurlijk: maar wat en hoe dan? Ik kan in een artikel niet een volledig behandelplan uitleggen, al was het alleen maar omdat het natuurlijk per hond en eigenaar weer net iets anders kan zijn. Maar in dit artikel zal ik de grote lijnen aan je uitleggen.
Als eerste: probeer blootstelling zoveel mogelijk te voorkomen. En ik weet zeker dat er nu mensen zijn die dit lezen, die denken: ja maar ik kan het niet voorkomen. Ik kan niet op een knopje drukken dat het onweer stopt of er geen vuurwerk is. Dat snap ik en weet ik. En dat is dan wat het is. Maar soms zijn er geluiden die je wél kunt voorkomen. Veel eigenaren denken dan: maar dan went hij er toch nooit aan? Daarover schreef ik eerder al een artikel (klik hier).
Verder is het vooral erg belangrijk om je hond dat te geven of te laten doen wat hij graag wil op het moment dat hij bang is. Zolang het geen gevaar is voor de veiligheid natuurlijk. Als een hond naar huis wil, laten gaan. Wil hij naar de badkamer, laat hem daar. En wil hij steun? Geef hem dat dan! Daarover kun je meer lezen in dit artikel.
Als je hond liever weg wil kruipen, zorg er dan voor dat je een veilige haven in huis hebt.
Dit is een plek voor je hond die comfortabel is en je hond fijn vindt. Voor meeste honden werkt een beschutte plek heel goed (onder trap, bench met deken etc). Om goed te kunnen werken als veilige haven, is het heel belangrijk dat je niets van je hond vraagt als hij daar is. Dus echt NIETS. Niet als jij vindt dat hij naar buiten moet. Niet als jij denkt dat het tijd is om te eten. Je lokt hem niet, hij hoeft niets. Veilig is veilig. Ook als het jou misschien niet uitkomt.
Met deze maatregelen maak je het al iets makkelijker voor je hond. Maar je doet nog niets aan de angst. Die verminder je nog niet. Daarvoor moet je trainen. En als je gaat trainen, moet je ook denken aan de context waarin je hond bang is. De context, de situatie waarin iets zich voordoet, is voor je hond heel belangrijk. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.
Als één van de laatste stappen is het belangrijk dat je gaat identificeren waar je hond nu eigenlijk op reageert. Wat zijn de specifieke kenmerken van de prikkel? Want hoe specifieker je de kenmerken weet, hoe beter je kunt trainen. Zijn het bv. hoge of lage tonen? Kortdurend of juist langer achter elkaar. Dof of heel duidelijk? Er kunnen ook andere kenmerken zijn, zoals bv. de geur bij vuurwerk of luchtdruk bij onweer. Het kan zijn dat je daar ook nog op moet trainen, voor zover dat mogelijk is. Dat lukt niet altijd…
Dan het trainen: maak positieve associaties. Door middel van zorgvuldige opbouw ga je ervoor zorgen dat datgene dat je hond eng vindt, voor hem de voorspeller wordt van leuke dingen. Hoe je dat doet? Daarbij kan ik je helpen! Kijk hier voor de mogelijkheden.
Wacht niet te lang. Zéker niet als je hond bang is voor vuurwerk. Het is weer winter, voordat je het weet....
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.