Hoe zie je dat je hond bang is? Let op deze signalen...
Als angst ongezien blijft, lijdt een hond in stilte. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Zeker niet omdat het hartstikke mogelijk is om je hond over zijn angst heen te helpen. Angst herkennen begint met goed kijken naar je hond. Die geeft namelijk altijd signalen af als hij bang is.
Angst is een basisemotie die niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren voorkomt. En dus ook bij honden. Het is dan ook volkomen normaal dat je hond af en toe bang is. Toch is het belangrijk dat je angst bij je hond kunt herkennen. Alleen dan kun je hem waar nodig helpen om niet meer bang te zijn in situaties waarin dat niet nodig is.
De houding van een bange hond
Een van de belangrijkste punten om in de gaten te houden, is de houding van je hond. Een angstige hond probeert vaak kleiner te lijken dan hij is. Dit doet hij door zijn lichaam een beetje te buigen en de staart tussen de benen te trekken. Sommige honden trekken bovendien hun oren naar achteren en wenden hun blik af. Het is niet ongebruikelijk dat ze daarbij trillen en piepen.
Gedrag uit angst
Honden die geconfronteerd worden met iets waar ze bang voor zijn, uiten dit met verschillende vormen van gedrag. Sommige honden rennen weg en zoeken een plek om zich te verstoppen. Anderen blaffen juist hun longen uit hun lijf of gaan zelfs over tot bijten. Dit is een bijzonder belangrijk punt: gedrag dat wij als agressief wegschrijven, geeft eigenlijk vaak aan dat een hond bang is en zichzelf probeert te beschermen.
Kalmerende signalen
Als je wilt leren om angst bij je hond te herkennen, is het handig om ook kennis te nemen van de zogeheten ‘kalmerende signalen’ die de Noorse hondentrainer Turid Rugaas in kaart bracht in - en ook bekend maakte met - haar boeken. Kalmerende signalen zijn subtiele gedragingen die honden gebruiken om hun angst of stress te verminderen en die in het contact met andere honden een conflictvermijdend effect kunnen hebben. Je moet dan denken aan gapen, het likken van de lippen, wegkijken of schudden. Veel mensen beweren dat je deze signalen als mens in kunt zetten om te communiceren met je hond.
Herkennen, niet kopiëren
Ik ben er persoonlijk niet van overtuigd dat het zo werkt en denk sowieso dat we als mensen beter niet kunnen proberen om in ‘hondentaal’ te praten. Ik denk wel dat het belangrijk is om de kalmerende signalen te herkennen. Een hond gebruikt die signalen namelijk meestal alleen als hij bang of gestresst is. Door deze signalen te herkennen en te begrijpen, kun je je hond helpen zich veiliger en minder angstig te voelen in een bepaalde situatie.
Kijk goed naar je hond
Het is ongekend belangrijk om je te beseffen dat iedere hond anders reageert op angst. Het is dus zeker relevant om de algemene signalen die op angst wijzen van buiten te kennen, maar net zo belangrijk om je hond aandachtig te bestuderen en voor jezelf in kaart te brengen hoe jouw hond reageert in verschillende situaties.
Een veelvoorkomend misverstand
Iets wat ik mensen echt heel vaak hoor zeggen, is: mijn hond is helemaal niet bang voor vreemde mensen/andere honden/katten/verzin-het-maar, want als vreemde mensen/andere honden/katten/verzin-het-maar op zijn pad komen, gaat hij er altijd meteen op af. Dit is echt een groot misverstand dat ervoor zorgt dat veel honden geen hulp krijgen bij hun angst en dus in stilte lijden.
Het monster tegemoet
Denk er maar eens over na: als een kind bang is in het donker, wat doet het dan? Precies: het kijkt onder het bed, in de kast, achter de gordijnen. Oftewel: het kind gaat het vermeende monster tegemoet. Het is immers beter om een monster voorbereid in de ogen te kijken, dan om ‘s nachts als je slaapt van achteren aangevallen te worden. Het is dus goed mogelijk dat dat de reden is dat jouw hond er altijd als de kippen bij is als de visite aanbelt, of als de buurkinderen in december hun eerste rotje afsteken.
En dan … door naar de oorzaak
Heb je eenmaal vastgesteld dat je hond angstig is, dan is de volgende stap om de oorzaak van de angst vast te stellen. Soms is dit heel makkelijk, maar dit kan ook best een puzzel zijn. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in. Alleen als je de oorzaak kent, kun je je hond helpen. Dit doe je door je hond te leren dat bepaalde situaties niet zorgwekkend zijn en misschien zelfs wel leuk. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar dat valt en de praktijk best mee. En verbetering is eigenlijk altijd haalbaar!
Wil je meer weten over de gratis masterclass over de 5 dingen die je moet doen om je bange hond te helpen? Klik dan hier.