Je wilt je hond helpen? De basisvoorwaarden!

overig

Steeds meer eigenaren beseffen dat “lastig” gedrag van een hond niet alleen vervelend is voor de eigenaar, maar ook voor de hond. En dus zijn er gelukkig steeds meer eigenaren die hulp zoeken voor hun hond. Maar het inschakelen van een gedragstherapeut is niet voldoende. Om een probleem van je hond goed op te kunnen lossen, zijn een aantal basisvoorwaarden nodig.

Basisvoorwaarden voor probleem oplossen

1. Reeël verwachtingspatroon

Sommige problemen zijn helaas niet op te lossen, of slechts gedeeltelijk. Dat hangt af van een aantal factoren, zoals wat is de oorzaak, hoe lang het probleem al speelt, is er een erfelijke component en kunnen er dingen in de omstandigheden veranderd worden. Een hond die op straat uitvalt naar andere honden, is in principe goed te trainen. De emotie kan veranderd worden, waardoor hij zijn gedrag niet of nauwelijks nog laat zien. Maar; kom je tijdens je training (geregeld) loslopende honden op straat tegen die op jouw hond duiken, dan kun je van je hond niet verwachten dat hij dat maar over zich heen laat komen. Heel vervelend en ontzettend frustrerend. Ik weet er alles van. Maar het ligt niet aan de hond; soms zijn dingen moeilijk op te lossen door omgevingsfactoren. Probeer daar creatief mee om te gaan, maar je ook te realiseren dat dat het oplossingsvermogen beperkt..

2. Motivatie

Een probleem oplossen kost tijd, geld en energie. De hulp inroepen van een gedragstherapeut is een goede eerste stap. Maar als het daarbij blijft, zal het probleem zich niet oplossen. Het is een open deur, maar je moet er zelf aan werken. Verschillende keren per week (soms per dag) en dat minimaal een aantal weken lang. Want gedrag verandert niet zomaar. Hulpmiddelen kunnen daarin ook niet de wonderen verrichten die mensen soms zoeken. Natuurlijke middelen, reguliere medicatie, Thundershirts, Zylkene, Adaptil, geluidscd enzovoort enzovoort ten spijt; je zult met je hond aan het werk moeten als je iets wilt veranderen. Het zijn allemaal zeer zinvolle (naar mijn mening) ondersteunende middelen, maar zonder jouw inzet, lost het probleem zich niet op!

3. Uitdaging

Een hond heeft uitdagingen nodig; fysiek en mentaal. Hij moet bewegen en zijn hersenen kunnen gebruiken. Elke dag een uurtje los kunnen rennen is voor de meeste honden wel een minimale behoefte, net zoals ze allemaal wel andere uitdagingen nodig hebben. Omdat ze zich anders vervelen, maar ook omdat het helpt om stress te verminderen. En stress speelt bij heel veel probleemgedragingen een grote rol. Een overenthousiaste hond die onrustig is, kun je met training een heel eind bijsturen. Maar als diezelfde hond maar drie keer per dag een kwartier buiten komt aan de lijn, dan is het water naar de zee dragen.

4. Begrip en kennis

De laatste, maar misschien wel de belangrijkste, is dat je als eigenaar bereid moet zijn je te verdiepen in je hond. Je te realiseren dat een hond niet “vervelend” is om jou te pesten. Het is niet persoonlijk. Zijn gedrag komt voort uit een emotie. Hij voelt iets, waardoor hij op een bepaalde manier reageert, iets doet. Als dat met bv. agressie is, is dat vanzelfsprekend niet prettig. Maar het is geen “rothond” of  abnormaal gedrag. Het is zijn manier om duidelijk te maken hoe hij zich voelt. Als je je dat realiseert en je realiseert je dat het jouw taak is om jouw hond te helpen zodat zijn emotie verandert, dan kun je met hele andere ogen naar het gedrag van je hond kijken. Dat maakt bv. agressief gedrag niet ok. Dat is altijd een signaal dat je met je hond aan de slag moet. Maar kijk waarom hij het doet en verdiep je in zijn lichaamstaal. Pas dan heb je een kans van slagen om het probleem op te lossen.

Als je aan deze randvoorwaarden voldoet, is de kans van slagen in samenwerking met een gedragstherapeut heel erg groot (mits je de juiste verwachtingen hebt). Ga op zoek naar de oorzaken en de factoren die het probleem in stand houden. En als je nog niet aan bovenstaande randvoorwaarden voldoet, kijk wat je nodig hebt om wel zover te komen. Zodat jullie beiden uit deze vervelende situatie komen.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, kynologisch gedragstherapeut. Overname/kopieren alleen toegestaan na toestemming. Verwijzing dmv een link naar deze pagina is wel toegestaan.