Wat moet je doen als je hond je 's nachts wakker blaft?

overig zonder jou

Het overkomt iedere honden-eigenaar wel eens. Dat je 's nachts het bed uit moet, omdat je hond bijvoorbeeld aan de diarree is en nodig naar buiten moet. Ik denk dat er ook maar weinig mensen zijn die dat echt een groot probleem vinden. Het wordt natuurlijk anders als het elke nacht raak is. En als ik de berichten lees in mijn Doet ie anders Nooit! Club op Facebook, komt dat eigenlijk best nog wel vaak voor . Dus het leek me verstandig om daar een artikel aan te wijden. Hoe ontstaat het en wat zou je er aan kunnen doen? 

Alvast een spoiler-alert: er zijn verschillende mogelijke oorzaken van dit gedrag. Een makkelijk eenduidig antwoord is er dus niet. Maar er is wel een aantal opties, waarbij mijn uitgangspunt is dat je zeker weet dat je hond niet naar buiten hoeft omdat hij aan de diarree is of daadwerkelijk echt moet plassen.

1. Je hond vindt het lastig om zonder jou te zijn (ook al ben je in de slaapkamer)
2. Je hond heeft geleerd dat er iets engs kan gebeuren midden in de nacht
3. De plek waar je hond slaapt is niet comfortabel genoeg
4. Je hond heeft geleerd dat er iets leuks gebeurt als hij gaat blaffen in de nacht
5. Een combinatie van al deze verschillende dingen

Lastig zonder jou
Dit is een oorzaak die veel vaker voorkomt dan dat gedacht wordt. Omdat veel mensen denken: mijn hond is niet echt alleen want ik ben immers in de slaapkamer, wordt nog wel eens over het hoofd gezien dat je niet meer in dezelfde ruimte bent. En dat het dus zo zou kunnen zijn dat je hond vooral bij jou in de buurt wil zijn omdat hij het lastig vindt zonder jou. 
Het is daarom altijd belangrijk om - als je hond 's nachts blaft - te checken hoe hij het overdag vindt om alleen te zijn. Wat doet hij dan? Is hij dan ook onrustig of blaft hij misschien? Niet te snel zeggen dat hij dat prima kan: je weet het pas zeker als je ook video maakt als je hond overdag alleen moet zijn. 
Als je hond ook dan het wat lastig vindt, weet je dat je daar mee aan de slag moet. 

Er kan iets engs gebeuren
Soms vinden honden het lastig om 's nachts alleen te zijn omdat er een keer iets gebeurd is 's nachts waar ze van geschrokken zijn. Denk aan vuurwerk of onweer of bijvoorbeeld een insluiper. Honden zijn erg gevoelig voor context: de situatie waarin iets gebeurt en de associaties die ze daarmee maken. Ik schreef daarover eerder dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/context. Ze hebben dan de nacht dus gekoppeld met een spannende situatie. 

Oncomfortabele plek
Wat niet iedereen weet, is dat honden tijdens de nacht diverse keren van plek veranderen. De mate waarin verschilt heel erg, maar de meeste honden verplaatsen zich 's nachts toch wel een aantal keer en zoeken een andere slaapplek op. Een hond die in een bench ligt, kan dat niet. Het is voor mij persoonlijk één van de redenen om mijn honden 's nachts niet in een bench te hebben. Mijn pups liggen achter een puppy-paneel, zodat ze wel veilig in de woonkamer kunnen verblijven (vanaf het moment dat ze dat ook daadwerkelijk kunnen en ze er aan toe zijn!) maar wel op een aantal verschillende plekken kunnen gaan liggen. Ik zie het vaker dat honden vanaf ongeveer 5-7 maanden oud toch de voorkeur hebben aan een slaapplek buiten de bench. Ik heb overigens in de basis niets tegen de bench: voor sommige honden en situaties is het ideaal, voor andere honden en situaties helemaal niet gewenst. Ik schreef daarover eerder dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/bench. Maar het kan dus zijn dat de beperkt slaapruimte een reden is voor de hond om te gaan blaffen. 

Blaffen levert iets leuks op
Als jouw hond 's nachts blaft, is de kans groot dat je - als het voor een eerste keer gebeurt - gaat kijken om te zien wat er aan de hand is. Verstandig en een goed idee. Maar; er schuilt een risico in. Als je dat uitstapje vervolgens leuk maakt (in de ogen van de hond), loop je het risico dat de hond gaat leren: blaffen betekent dat er iets leuks gebeurt. Met het gevolg dat je hond het vaker gaat doen. Laat ik heel duidelijk zijn: hiermee zeg ik absoluut NIET dat je je hond maar moet negeren als die ineens 's nachts gaat blaffen! Ik vind zeer zeker dat je daar op moet reageren om te checken wat er aan de hand is. Maar het is belangrijk dat je nadenkt over hoe je dat doet en belangrijker nog: hoe je dat kunt voorkomen. 

Combinatie van factoren
Vaak is het een combinatie van bovenstaande dingen (of samen met toch een keertje diarree bv.) die leiden tot het blaffen in de nacht. Er is ooit een aanleiding: je hond vindt het lastig zonder jou, niet lekker liggen, iets fysieks, schrikken van iets en vervolgens levert het iets op voor je hond. Dan moet je dus ook aan de diverse dingen iets doen, dus het is niet altijd eenvoudig om een oplossing te vinden. Toch zal ik proberen een aantal eerste tips op een rij te zetten. 

Wat moet/kun je doen? 
1. Zorg voor een goede nachtrust voor jullie allemaal. Dus voor jezelf, je buren en voor je hond. Je gaat niets oplossen als je je hond maar laat blaffen. De kans is erg klein dat je het daar alleen maar mee redt. 
Mijn advies?
Neem je hond mee naar boven of ga bij hem slapen. 
Wees alsjeblieft niet bang dat hij dan nooit meer beneden gaat slapen of jij nooit meer in je eigen bed komt. Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat dit altijd zo gaat blijven; het is een tussenoplossing om ervoor te zorgen dat je niet uitgeput raakt. Want dan kom je nooit bij een oplossing. En geloof me: als je de oorzaak achterhaald hebt, is de kans heel groot dat je wel weer in je eigen bed terecht komt en je hond beneden gaat slapen (als je dat wilt). 
Maar first things first: allemaal weer fatsoenlijk slapen! 

2. Zorg dat je 300% zeker weet dat je hond niet naar buiten moét omdat hij zijn behoefte moet doen. Ik weet het: 300% is natuurlijk niet altijd mogelijk, zeker niet als je een hond hebt die wel eens aan de diarree is. Maar zorg dat je hond goed uitgelaten is en dat je ook op zo'n moment voer gegeven hebt dat de kans groot is dat je hond de nacht doorkomt. Haal NOOIT water weg bij je hond; die moet hij echt altijd ter beschikking hebben! 

3. Kijk eens wat er gebeurt als je hond 's nachts meer ruimte heeft om te slapen. Slaapt hij in een bench omdat je hem niet met je spullen in de woonkamer vertrouwt? Koop dan hekjes zodat je een grotere ruimte kunt afzetten maar er wel meer plekken zijn waar hij kan liggen. 

4. Als je hond 's nachts blaft, kijk dan goed wat je zelf doet als je naar hem toe gaat. Maak er geen 'spektakel' van. Doe je hond stilletjes aan de lijn, neem hem mee naar buiten maar hou het zo kort mogelijk. Het liefst in de tuin of kort voor de deur maar ga niet een uitgebreide wandeling maken. Als je hond écht zo nodig moet dat hij je ervoor wakker blaft, duurt het geen 10 minuten voordat het komt... Dus hou het kort. Niet belonen, niet spelen. 
Als hij echt iets gedaan heeft, weet je dat hij niet voor niets blafte. Als hij niet binnen een paar minuten iets doet, dan weet je dat er iets anders aan de hand is dan dat hij daadwerkelijk moet. Maar je maakt het risico dat het hem iets oplevert al wel iets kleiner door het niet leuker te maken dan het is. Doe wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je hond zijn behoefte zou kunnen doen, maar niet meer en niet minder. 

4. Maak video van wat je hond doet als hij overdag alleen is. Als hij dan onrustig is, niet slaapt, onzindelijk is of blaft/joelt of voor zich uit ligt te kijken, dan weet je dat het probleem eigenlijk niet te maken heeft met de nacht, maar alles te maken heeft met het feit dat hij het moeilijk vindt om zonder jou te zijn. Dan zul je daar iets aan moeten doen. 

Heb jij een hond van wie je vermoedt dat hij lastig vindt om zonder jou te zijn. En loopt hij je een groot deel van de dag achterna? Dan is wellicht het lesprogramma Zonder Jou iets voor jullie. Heb je een jonge hond, die nog geen problemen heeft met zonder jou te zijn en het nog goed moet aanleren? Dan past de online training Zorgeloos Zonder Jou het beste bij jullie. Als je hond wel al problemen met alleen zijn/zonder jou zijn heeft, dan is de online cursus niet geschikt. 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel door middel van de link naar dit artikel wordt op prijs gesteld.