Mijn hond blaft zo...
Ik heb retrievers om een reden. Ik hou niet van blaffende honden 🙈 Dat is misschien gek voor een honden-professional, maar ik kan het niet anders maken. Toch hebben we een 'blaffer'. Griffin reageert op dichtslaande autodeuren en als er mensen op onze oprit staan. Tja. Het is een hond en sommige honden blaffen makkelijker en sneller dan anderen. Als ik daar écht niet tegen zou kunnen, had ik speelgoed-hondjes moeten kopen. Maar dat betekent natuurlijk niét dat blaffen niet echt een probleem kan zijn! Voor jou als eigenaar en/of voor je hond! Het is daarom belangrijk dat je de verschillende soorten blaffen leert herkennen.
Blaffen is één van de belangrijke manieren waarop een hond communiceert met de buitenwereld. Met jou, maar ook met anderen zoals andere honden, mensen, katten of andere dieren. Hij blaft omdat hij aandacht wil. Of hij blaft omdat hij die bal onder de kast vandaan wil hebben.
Behalve communicatie, kan het ook een uiting zijn van hoe je hond zich voelt. Als je hond piept, kan hij bijvoorbeeld pijn hebben. Of als hij zich alleen voelt, kan hij janken of huilen als een wolf.
En zijn communicatie en het uiten van een gevoel met elkaar verweven. Als je hond blaft omdat hij zich zorgen maakt (de emotie) over die andere hond die hij ziet, heeft hij mogelijk in het verleden geleerd dat het blaffen ervoor zorgt dat die andere hond (uiteindelijk) verdwijnt (communicatie).
Soms is het relatief makkelijk om te achterhalen waarom je hond blaft. Vooral als je kijkt naar wat er daarna gebeurt. En of dat betekenis heeft voor je hond.
Stel je voor: je zit op de bank na een lange werkdag. Je hond gaat voor je staan en blaft. Jij weet niet waarom en begint daarom tegen hem te praten. Of je geeft hem een speeltje. Of je gaat met hem hersenwerken. Als je hond het dan een volgende dag opnieuw doet, is de kans groot dat het blaffen een manier van communicatie was om jou te laten weten wat hij wil. Als jij hem na het blaffen dat gegeven hebt wat hij wilde, is de kans groot dat hij een volgende keer opnieuw gaat blaffen. Je hond heeft nagedacht over het effect van het blaffen en gaat het opnieuw doen. Want het leverde hem datgene op dat hij graag wilde (jouw aandacht) Je hebt het blaffen bekrachtigd.
LET OP: dit is GEEN advies om een hond die aandacht komt vragen maar te negeren!! Pertinent NIET!
Een hond die om aandacht komt vragen (zeker als het structureel is), heeft ook een behoefte. Hij heeft iets van je nodig. Als dat op geregelde basis gebeurt, is het ontzettend sneu om dat maar te negeren. (Dan had je maar een speelgoed-hondje moeten kopen 🙈). Maar; hoe vaker je op dat aandacht vragende gedrag ingaat, hoe lastiger het wordt om het te onderbreken.
De oplossing die voor beide partijen "aardig" is, is om het voor te zijn. Vaak zie je dat een hond die om aandacht komt vragen, dat op soortgelijke momenten doet. Bv. als je op de bank gaat zitten... Geef dan, vóórdat je op de bank gaat zitten, eerst aandacht aan je hond met een hersenwerkje, een spel, een knuffelsessie. Wat het dan ook is dat je denkt dat je hond nodig heeft. En geef hem iets te doen voor als jij op de bank zit. Dus een Kong, een bot of iets anders. Dan voldoe je aan de behoeftes van jullie allebei. Jij rustig op de bank, je hond zijn aandacht en iets te doen. Twee vliegen in één klap.
Als een hond blaft naar andere honden, katten, andere dieren, langslopende mensen of visite, heeft dat meestal een grote emotionele component. Je hond maakt zich zorgen of is boos. Meestal is het de emotie angst die meespeelt, in een kleiner percentage gaat het om frustratie of boosheid. Het blaffen is een gevolg van hoe je hond zich op dat moment voelt. Hij denkt niet na over het blaffen, maar het 'floept' eruit. Zoals wij bijvoorbeeld kunnen schreeuwen omdat we bang zijn. Of gefrustreerd. Het blaffen van een hond uit een dergelijke emotie is daarmee goed te vergelijken.
Het is dus iets fundamenteel anders dan blaffen om bijvoorbeeld aandacht. In dit geval doet je hond het zonder erover na te denken.
Het verschil is belangrijk.
Een hond die blaft uit een emotie, help je het beste door zijn zorgen of frustraties weg te nemen. Dat is niet iets dat je snel doet... Er bestaat geen gouden tip of een quick fix. Je kunt het zéker verminderen. Als je het voor je hond (en voor jezelf) over hebt om daar in te investeren. Als je namelijk de zorgen weghaalt, is er geen reden meer om te blaffen. Opgelost. Voor je hond. En voor jou 😉
Een hond die blaft omdat hij ermee iets bereikt (heeft), kun je op verschillende manieren begeleiden. Als eerste door de situatie zoveel mogelijk om te buigen, zoals in het voorbeeld van de hond die blaft om aandacht als je op de bank gaat zitten. Daarnaast kun je bewust gedrag begrenzen met bijvoorbeeld een aangeleerde cue zoals "doe maar niet". Dat is iets heel anders dan "NEE", "STOP" of "FOEI!" roepen. Dan stopt je hond (misschien) maar niet omdat je hond je begrijpt maar omdat hij zich geïntimideerd voelt. Vind ik een slecht plan. Omdat het niet aardig is, maar ook omdat je het risico loopt dat het blaffen meer wordt als het toch niet bewust gedrag was maar (deels) gestuurd door angst (lees hier het artikel over het risico van het corrigeren van angst: http://www.moniquebladder.nl/blog/correctie-angst)
Vragen over honden en hun gedrag zoals blaffen? Wordt dan lid van de gratis Doet ie anders Nooit! Club op Facebook.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel op social media wordt op prijs gesteld.