Zoek je met je hond confrontaties op of vermijd je ze?
Als een hond gedrag laat zien dat je als eigenaar niet wilt, krijg je een heleboel (soms ongewilde) adviezen. De eigenaar van een uitvallende hond hoort nogal eens: “je moet het niet uit de weg gaan hoor, want dan leert ie het nooit!”. Een compleet verkeerde gedachtengang, die er vaak toe leidt dat het probleem groter wordt dan het in eerste instantie was.
Meestal (niet altijd, maar in het overgrote deel van de gevallen wel), reageert een hond op de prikkel omdat hij het eng vindt. In de regel verdwijnt op den duur datgene dat de angst veroorzaakt heeft. In de beleving van de hond, in reactie op zijn gedrag. Met als gevolg dat er een grote kans is dat hij een volgende keer bij een confrontatie opnieuw zal uitvallen, want het werkte. Toch?
Elke keer dat je je hond dus in de situatie brengt dat hij “moet” (in zijn beleving) uitvallen omdat hij zich bedreigd voelt, leert hij in feite dat zijn gedrag effect heeft. En dat hij het dus het beste kan herhalen. Het is een van de drie belangrijke redenen waarom je, als je iets aan probleemgedrag wilt veranderen, eerst moeilijke situaties zoveel mogelijk moet vermijden.
Redenen om moeilijke situaties te vermijden:
- Leerervaringen; je hond kan “oefenen” in de effectiviteit van zijn gedrag.
- Veiligheid; elke confrontatie is weer een potentieel risico. Ook honden die nog nooit gebeten hebben, kunnen dat ooit gaan doen.
- Extra stress; elke confrontatie levert weer extra stress. Waardoor de kans groter wordt dat de hond een volgende keer gaat reageren als zijn stressemmertje vol zit.
Wil je dus ook maar IETS veranderen aan het gedrag van je hond, vermijd dan in eerste instantie zoveel mogelijk prikkels die dat gedrag ook veroorzaken.
En nee…
Het is inderdaad niet DE oplossing. Dat klopt.
Maar wil je naar een oplossing toewerken, dan zul je er eerst voor moeten zorgen dat je hond niet steeds ongewenst gedrag kan oefenen en dat hij daardoor niet extra stress krijgt.
Als je wilt dat je hond kan omgaan met situaties die voor hem moeilijk zijn, zul je hem die vaardigheden moeten bijbrengen.
Vergelijk het maar met een peuter die moet leren zwemmen.
Als je die naar het diepe brengt en zonder bandjes of training het water in gooit, zal het kind verdrinken. En als het het wel overleeft, zal het hoogstwaarschijnlijk een trauma hebben opgelopen. Het heeft geen vaardigheden gekregen om zich te redden in een moeilijke situatie.
Hoe doen we dat dan wel?
We zorgen dat de peuter niet zonder toezicht en hulpmiddelen in het diepe terecht komt. We doen het kind bandjes om en gaan het – eerst in het ondiepe, daarna maken we het moeilijker – de vaardigheden aanleren om uiteindelijk te kunnen zwemmen.
We gaan trainen.
Het is hetzelfde bij honden.
Als je ze dwingt om situaties aan te gaan die ze niet aan kunnen (want anders zouden ze niet uitvallen..), dan verdrinken ze. Daarvoor moeten wij ze behoeden en dus confrontaties en moeilijke situaties zoveel mogelijk vermijden.
Daar blijft het dan niet bij, want je gaat ook trainen om de emotie en daarmee het gedrag van de hond te veranderen. Zodat hij in een moeilijke situatie wel blijft zwemmen.
Tips om zoveel mogelijk confrontaties te vermijden:
- Vermijd parken, bossen, strand en officiele uitlaatgebieden.
- Neem je hond niet mee naar workshops, tentoonstellingen en wedstrijden
- Ga naar een industrieterrein in de avonduren of in het weekend. Voor ons saai, maar meestal meer dan voldoende geurtjes voor de hond en weinig andere honden
- Ga op niet op gangbare tijdstippen wandelen
- Rij met je auto naar een relatief rustig gebied. En heel belangrijk; zeg niet te snel: “het is hier zo druk, er zijn geen rustige gebieden”. Het kan zijn dat je even moet zoeken, omdat het niet voor de hand ligt. Want als het voor de hand zou liggen, zouden er wel meer mensen lopen met hun hond.
Denk er aan; als je goed traint, is dit zeker niet voor altijd!!
Het is een tijdelijke maatregel, totdat je hond de vaardigheden geleerd heeft om zich in dit soort situaties staande te houden.
In mijn visie is het eigenlijk heel simpel; als je geen confrontaties vermijdt, kun je net zo goed niet trainen. Want dan is het water naar de zee dragen. Een succesvolle training kan niet zonder het zo veel mogelijk vermijden van moeilijke situaties.
Wat doe je dan als je plotseling wel in een moeilijke situatie terecht komt? Daarover heb ik dit artikel geschreven.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is zonder toestemming van de auteur niet toegestaan. Vermelden van de link wordt op prijs gesteld.