Wat kun je doen als je hond dreigt uit te vallen?
Je loopt op straat met je hond, die (soms) reageert als jullie andere honden (of mensen) tegenkomen. Het zorgt er misschien voor dat je niet echt lekker meer wandelt, omdat je altijd bezig bent met je omgeving. Komt er een andere hond aan? Kan ik mijn hond houden als hij blaft en aan de lijn trekt? Het maak dat veel wandelingen van uitvallende honden vaak verre van leuk zijn. Daarom is het goed om te weten: wat kun je eigenlijk doen als je hond dreigt uit te vallen?
Laat ik beginnen met iets dat je misschien al wel weet.
En misschien ook wel niet.
Maar ik wil mijn advies beginnen met te zeggen dat het verstandig is om andere honden zoveel mogelijk te vermijden. Ik weet het: het is niet dé oplossing voor het uitvallen. Dat is duidelijk.
En misschien zorgt juist dat proberen te vermijden ervoor dat je wandeling niet altijd ontspannen is.
Maar hierin zit wel de start van het werken naar een oplossing.
En met de keuze waar je met je hond gaat wandelen.
Als je met je hond blijft wandelen in drukke gebieden waar je een grote kans hebt dat je andere honden tegenkomt, helpt dat idd niet in het ontspannen wandelen omdat je continu om je heen moet kijken.
Mijn eerste advies is dus om in je omgeving te gaan kijken of je ergens kunt gaan wandelen waar je een goed overzicht hebt over wat er aan komt. Dus niet een bos of in een wijk waar om de hoek ineens een andere hond kan staan.
Ja ja... Ik weet het 😉😇 Gedoe. Stom. Veel werk. Lastig.
En verre van leuk en ontspannen.
Maar als je zo'n gebied gevonden hebt, zul je zien dat je wandelingen ineens weer leuk worden.
En dat is ook wat waard.
Goed.
Dat gezegd hebbende....
Soms kun je het écht niet voorkomen dat je een andere hond tegenkomt, waar jouw hond op kan reageren. Wat kun je dan doen?
1. Realiseer je dat dit niét het moment is om je hond nog proberen iets te leren. Je hond gaat - gedreven door zijn angst of frustratie - in een overdrive en denkt niet echt meer na. Tenminste niet over datgene wat je hem graag zou willen leren (dat hij niét hoeft uit te vallen)
2. Probeer de afstand te vergroten als je nog op tijd bent, door om te draaien
3. Dat afstand vergroten gaat niet altijd makkelijk, zeker niet als de afstand te klein is. Daarin kunnen zogenoemde 'overlevingsvaardigheden' helpen.
Dit zijn oefeningen waarmee het makkelijker wordt om de afstand te vergroten. Dit zijn bijvoorbeeld de oefeningen:
* draai: zodat je je hond - ook als die op afstand is - kunt vragen om om te draaien
* feestje: waarbij de hond verwacht dat er heel veel lekkers te halen valt bij jou waardoor hij heel graag naar je toe komt
* snuffel: zodat je je hond met zijn neus naar de grond kunt laten gaan om te snuffelen, waardoor de focus verbroken wordt. Deze oefening is heel makkelijk én leuk voor je hond.
Hoe je je hond de oefeningen snuffel, draai en feestje aanleert, leg ik stap voor stap uit in Zorgeloos Wandelen: http://www.moniquebladder.nl/zorgeloos-wandelen.
4. Als de andere hond aan de lijn zit en niet bij jouw hond kan komen; strooi alsof je kippen voert. Daarover leg ik meer uit in dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/kippen
5. Zoek iets op waar je achter kunt gaan staan met je hond. Je kunt je hond ook leren om achter jou te gaan staan
6. En soms... soms helpt op dat moment niets meer. Ik weet het; geen leuk bericht maar wel de waarheid. In dat geval is het vooral belangrijk dat je ongelukken voorkomt. Hou je hond goed vast (zorg voor goed materiaal) en vraag de eigenaar van de andere hond om op afstand te blijven.(ik weet dat daar niet altijd naar geluisterd wordt, maar probeer het toch...)
7. Haal weer adem en ga daarna, als je weer uit de situatie bent, na of je zelf ook iets anders had kunnen doen. Zodat het een volgende keer makkelijker gaat.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel dmv de link wordt op prijs gesteld.