Weet je wel wat je van je hond vraagt?

overig

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, is onze nieuwe aanwinst - Iloy - een half jaar oud. We zijn dus nog maar net begonnen aan onze gezamenlijke reis, die hopelijk heel lang gaat duren. Ik heb ideeën, dromen, wensen en verwachtingen. Zoals de meeste mensen dat zullen hebben. Voor sommige mensen worden die dromen, wensen en verwachtingen een teleurstelling. Hoe komt dat en wat kun je er aan doen? 

Een pup moet van alles leren dat het mogelijk maakt dat hij samen met ons kan leven. Hij moet zindelijk worden, hij moet eventjes alleen kunnen zijn, hij moet visite niet omver springen, hij moet je niet op je buik door het bos of de straat trekken tijdens een wandeling, hij moet de kat die je in huis hebt niet opeten, hij moet andere mensen niet eng vinden, hij moet niet schrikken van andere honden, hij moet niet van slag zijn als er verkeer langs hem heen raast. Enzovoort enzovoort. Veel werk te doen dus. 

Ik spreek veel met en lees veel van (in mijn gratis Doet ie anders Nooit! Club op Facebook) eigenaren die bepaalde verwachtingen hebben van hun honden. Soms misschien zelfs eisen. En voordat je me verkeerd begrijpt: dat is logisch! 
Ik wil ook graag dat Iloy een uurtje of drie alleen kan zijn af en toe, samen met mijn andere honden. En ik wil ook graag gewoon visite in huis kunnen ontvangen zonder dat ze ze omver springen of gaan blaffen. Geen gekke verwachtingen dus! 
Maar... soms wordt er aan voorbij gegaan of realiseert een eigenaar zich onvoldoende dat het dingen zijn die niet 'aangeboren' zijn. Dat het vaardigheden zijn die je een hond moet bijbrengen, moet leren. Vaak wordt de vraag gesteld: hoe leer ik het hem af (bv. als het gaat om het blaffen of springen als er visite is). 
Mijn wedervraag is dan vaak: 
heb je hem geleerd wat hij wel moet doen? 

We focussen ons vaak op wat de hond niet mag/moet doen. Zoals gezegd: logisch. Je wilt niet dat je hond alles bij elkaar blaft als je even boodschappen gaat doen, je wilt niet dat hij je op de buik over straat trekt. Maar je hond leren iets niet te doen, is veel lastiger dan hem leren wat hij wel moet doen. Daar moet je dan alleen wel even bij stil staan én daar mee aan de slag gaan. 

Het lijkt soms alsof we verwachten dat honden geboren worden met een vast pakket aan kennis en vaardigheden die passen bij wat wij graag willen en nodig hebben in ons dagelijks leven. Ik wil ook van alles van mijn honden. Maar ik realiseer me wel dat een groot deel van wat ze 'moeten', aangeleerd moeten krijgen. Ik (en mijn vriend) zijn degene die daar verantwoordelijk voor zijn en dat moeten doen. 
Niet de hond. 

Sommige dingen zijn daarnaast ook nog eens gekoppeld aan leeftijd. Een pup van 9 weken kan nog niet alleen zijn. Pas vanaf ongeveer 12 weken oud is hij mentaal in staat om enigszins zelfstandig te zijn. Een pup van 14 weken kan zindelijk zijn, maar ook nog heel goed niet. Een pup van 5 maanden heeft nog niet het concentratievermogen om een hele wandeling niet aan de lijn te trekken en zijn tempo aan te passen. 
Tuurlijk: sommige pups kunnen het wel, maar het moet niet je verwachtingspatroon zijn. Want dan wordt het misschien een teleurstelling. 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor herplaatsers. Die hebben mogelijk allerlei basisvaardigheden al wel geleerd, maar een nieuw huis brengt allerlei omstandigheden met zich mee die ervoor kunnen zorgen dat het geleerde verdwijnt of naar de achtergrond gaat. Geef het tijd, wat overigens iets anders is dan helemaal niets doen! Je kunt zeker ook met een herplaatsen aan de slag, zoals je ook met pups aan het werk gaat om uiteindelijk naar een doel toe te werken. Zolang je dat doet op een positieve manier, zonder druk, zonder verwachtingen en zonder eisen. Bedenk waar je naar toe wilt werken en bedenk waarom je hond het nu misschien nog niet doet. En wat je wilt dat hij wel gaat doen. Maak een plan en ga daar op een leuke manier mee aan de slag. En kom je er niet uit? Schakel dan hulp in en blijf niet verder 'klooien'. Of stel je vraag in de Doet ie anders Nooit! Club

Ondertussen werken Iloy en ik samen aan onze toekomst; waarin ik hem leer om zich fijn te voelen in de wereld om hem heen. En hij mij nog meer leert over honden, hun emoties, hun gedrag en hoe je op een fijne manier kunt trainen. Oh ja: en ongetwijfeld leert hij mij weer een aantal dingen over mezelf ;) 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel op social media dmv plaatsing van de link wordt op prijs gesteld!