Op straat valt mijn hond uit, maar ergens anders niet?!
Een heleboel honden vallen vooral uit als ze op straat lopen en daar een onbekende hond of een onbekende persoon tegen komen. Sommige honden doen iets “raars”; ze vallen namelijk op straat wel uit, maar kunnen ogenschijnlijk zonder problemen mee naar een show, wedstrijd, workshop of de hondenschool. Hoe zit dat?
Als een hond uitvalt, laat hij bepaald gedrag zien. Hij blaft, gromt, trekt aan de lijn, stormt er op af en/of probeert te bijten. Gedrag is wat een hond doet, maar dergelijk gedrag wordt veroorzaakt door een emotie. Voor de meeste uitvallende honden geldt dat deze emotie angst is. De hond voelt zich bedreigd. Het wordt niet altijd herkend, omdat er diverse misverstanden zijn over angst (en agressie). Daarover kun je in dit en dit artikel meer lezen.
Als je weet dat jouw uitvallende hond dit (waarschijnlijk) doet omdat hij zich bedreigd voelt, kan ik me voorstellen dat het een beetje raar is dat hij het in sommige omstandigheden wel doet en in sommige omstandigheden niet.
Zo is er best een redelijk aantal honden dat op een hondenschool, een wedstrijd, een tentoonstelling of workshop niet uitvallen als ze andere honden tegenkomen. Terwijl ze op straat door het lint gaan bij het zien van een onbekende hond. Daar kunnen drie dingen aan de hand zijn:
- Honden zijn heel erg context-gevoelig. Dat betekent dat ze ervaringen erg snel koppelen aan de omstandigheden waarin ze die hebben opgedaan. Ze kunnen dus erg goed onderscheid maken tussen iets dat gebeurd is in het park of thuis bijvoorbeeld. Dat is ook één van de redenen waarom je bijvoorbeeld gehoorzaamheidsoefeningen niet alleen maar op de hondenschool moet doen, maar ook thuis op diverse verschillende plekken. Zodat de hond leert dat een verzoek niet alleen maar geldt op de hondenschool maar ook in diverse andere contexten.
Het kan dus heel goed zijn dat jouw hond geleerd heeft dat honden op straat een bedreiging zijn. Maar dat honden op de hondenschool, tentoonstelling, wedstrijd of workshop misschien wel blaffen, maar verder niets doen. Dat daar de bedreiging dus minder groot is omdat de hond de prikkel in een andere context kan zetten waar hij een minder slechte ervaring mee heeft dan met andere contexten en omstandigheden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor honden die overdag minder problemen hebben met andere prikkels dan ‘s avonds. - De omstandigheden op een hondenschool, wedstrijd, tentoonstelling of workshop zijn voor de hond zo overweldigend, dat hij niet meer weet wat te doen. Er zijn zoveel prikkels, dat hij als het ware dicht slaat.
Want waar begin je als er zoveel is waar je stress van hebt? Voor veel individuen (hond én mens) geldt dat dat verlammend werkt. Zo verlammenddat er helemaal niets meer gebeurt. Aan de buitenkant dan hè… van binnen gebeurt er natuurlijk van alles. - Uitvallen is voor eigenaren een heel duidelijk teken. Daar kun je niet omheen (en dat is natuurlijk precies ook wat de hond wil). Maar voordat een hond uitvalt, laat hij over het algemeen andere signalen zien die aangeven dat hij iets wel erg spannend vindt. Die andere signalen kunnen erg subtiel zijn. Zo subtiel dat het kan zijn dat je dat als eigenaar niet herkent (groene delen van de ladder van agressie).
Dan laat jouw hond dus wel zien dat hij het bedreigend vindt.
Zijn reactie is misschien minder uitgesproken omdat hij het in deze context minder bedreigend vindt dat op straat. Of zijn reactie is minder uitgesproken omdat er zoveel prikkels zijn dat hij enigszins dichtklapt.
Het feit dat jouw hond niet uitvalt, wil dus helaas nog niet per definitie zeggen dat jouw hond geen problemen heeft met die situatie.
Kort lontje
Overigens is het ook nog wel eens zo dat een hond in dezelfde of soortgelijke context soms wel en soms niet uitvalt. Dat heeft te maken met stapeling van prikkels en de daaruit voortvloeiende stress. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.
Ook al valt jouw hond “alleen maar” uit op straat en niet in andere omstandigheden; realiseer je dat het geen garantie is dat jouw hond zich in die situaties waarin hij niet uitvalt, ook daadwerkelijk prettig voelt. Er is een reële kans dat je jouw hond met die situaties geen plezier doet. Meestal is het verstandiger om die omstandigheden, waar hij veel wordt blootgesteld aan een prikkel waar hij op straat op reageert, tijdelijk te vermijden. Dat is het begin van een verandering. Met blijvende confrontaties, ga je NIETS oplossen! Lees daarover dit artikel.
Wil je het gedrag van jouw uitvallende hond veranderen? https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-uitvallen
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen via sociale media vind ik leuk .