Waarmee kun je training van je hond bij angst ondersteunen?
Heb je een hond met stress of is hij bang? Training staat dan aan de basis van de oplossing van het probleem, maar je kunt daarbij middelen gebruiken die het gemakkelijker maken om resultaat te halen én ervoor kunnen zorgen dat je hond minder stress heeft. Dit kan bijvoorbeeld met reguliere medicatie maar daarbij heb je altijd het risico op bijwerkingen. Bij mildere vormen van angst en stress is het daarom goed andere opties te overwegen, zoals bijvoorbeeld feromonen.
Feromonen
Feromonen zijn chemische stoffen die dieren uitscheiden om de communicatie met soortgenoten te bevorderen. Via het zogenoemde Orgaan van Jacobson (vomeronasaal orgaan) dat bij het reukorgaan hoort, worden de stoffen opgenomen. Ze hebben effect op het deel van de hersenen dat betrokken is bij onder meer emoties (limbische systeem) en ze kunnen er ook voor zorgen dat bepaalde hormonen vrijkomen. De receptoren die ervoor zorgen dat deze boodschappen overgebracht worden, zijn in de regel dierspecifiek. Dus feromonen voor de hond hebben geen effect op mensen (of op bv. katten). Wist je overigens dat het tongelen (met de tong een snelle beweging maken naar de neus) en het hijgen waarschijnlijk onder meer de functie hebben van het verzamelen van feromonen uit de lucht?
Synthetische feromonen zorgen voor vermindering van stress
Feromonen worden, vanwege hun mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan oplossingen voor probleemgedrag, synthetisch nagemaakt en op de markt gebracht. Er is redelijk wat wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Zo is het aangetoond dat bij honden de feromonen kunnen zorgen voor vermindering van angst en stress bij pups die naar hun nieuwe eigenaar gaan. Ook in moeilijke situaties zoals bij de dierenarts en in het asiel kunnen deze stoffen zorgen voor een vermindering van stress. Ook bij verlatingsangst, reisziekte (op basis van angst) en angst voor vuurwerk kunnen feromonen een zinvolle bijdrage leveren aan stressvermindering. Overigens geldt dat in deze onderzoeken het middel gecombineerd is met gedragstherapie.
Feromonen als ondersteuning!
Alleen feromonen gaat het probleem niet oplossen! Maar in gemiddeld 70-75% van de problemen was er met feromonen een beter resultaat dan zonder. Dat is niet 99 of 100% maar zeker de moeite waard om te proberen. Het middel is veilig; het kan gecombineerd worden met medicatie en kent geen bijwerkingen. Niet geschoten, is altijd mis! Feromonen worden op de markt gebracht onder de naam Adaptil (voorheen DAP).
Volgens de producent is het middel in te zetten bij angst en ander stress-gerelateerd gedrag zoals verlatingsangst, overdreven likken (bv. aan de poten) of bij fobieën. Mijn ervaring is dat het een goede ondersteuning kan zijn bij eigenlijk alle vormen van angst en anxiety, waarbij het veiligheidsgevoel van de hond bedreigd is. De feromonen worden een prikkel die is toegevoegd aan de maintenance set (zie dit artikel).
Verschillende producten
Er zijn drie verschillende producten met feromonen:
-
Verstuiver; in een stopcontact te doen, zoals je dat ook doet met bv. een elektrische muggenverdrijver.
-
Spray. Deze kun je bv. in de auto op een deken doen, in de bench op een kleed etc. Dus zeer plaatsgebonden.
De keuze van het soort product wat je neemt, hangt onder meer af van de context waarin je hond bang is. Is hij vooral thuis bang (bij bv. verlatingsangst of angst voor vuurwerk), dan kun je het beste de verstuiver nemen. De halsband ligt het meest voor de hand bij angst buitenshuis of bv. in een pension. Is de hond bang in de auto, dan is de spray een logische keuze, eventueel in combinatie met de halsband.
Adaptil brengt ook tabletten op de markt, die volgens de producent dezelfde werking hebben. Ik heb persoonlijk geen ervaring met deze tabletten, maar wil wel benadrukken dat ze geen feromonen bevatten. Die worden namelijk via de lucht verspreid en niet in tabletvorm.
Denk je het product nodig te hebben, realiseer je dan dat het geen wondermiddel is! Het beste resultaat krijg je door het te combineren met training. Schakel daarvoor een deskundig gedragstherapeut in.
Ook voor katten
Overigens zijn er ook twee verschillende feromonen voor katten op de markt, maar de toepassing daarvan is iets gecompliceerder. Het verkeerde product op de verkeerde plek kan bv. tot verergering ipv verbetering leiden! Raadpleeg daarom een deskundig gedragstherapeut voor katten voordat je katten-feromonen inzet (voor bv. sproeien/markeren!)
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, gedragstherapeut voor honden. Overname is niet toegestaan, tenzij er toestemming is verleend. Delen van dit artikel via sociale media wordt op prijs gesteld.
Bronvermelding
Landsberg, G., Hunthausen, W., Ackerman, L. (2013) – Behavior Problems Dogs&Cats, Third Edition.