"Mijn hond neemt geen voertjes meer aan als.... "
Het is een zin die ik heel vaak lees in mijn Doet ie anders Nooit! Club op Facebook (klik hier als je daar een kijkje wilt nemen). "Mijn hond neemt geen voertjes meer aan als..." En dan kun je het vervolgens invullen met: als hij een andere hond ziet, als hij vuurwerk hoort, als er visite binnen komt, als hij bij de dierenarts is. En dat is maar het topje van de ijsberg. Hoe zit dat en wat kun je er aan doen?
Als eerste is het belangrijk om te weten of je hond in andere situaties waarin er geen specifieke prikkel aanwezig is, wél 'gewoon' voertjes aanneemt. Als je hond in het algemeen niet 'voer-gemotiveerd' is zoals het vaak genoemd wordt, adviseer ik altijd om goed op te letten of er ook maag/darm-issues zijn en dat eventueel te vragen aan de dierenarts. Op basis van mijn ervaring is het vaak zo dat een hond die in 'normale' omstandigheden geen voertjes wil aannemen, een hond met mindere eetlust en dat ligt heel vaak aan maag/darm-issues. En ja; ik weet dat er rassen zijn die bekend staan om hun slechte eetlust. Ik denk (maar daar heb ik geen wetenschappelijke onderbouwing voor dus dit is een mening ;) ) dat in die rassen mogelijk maag/darmissues meer aanwezig zijn en dat ze daardoor een slechte eetlust hebben. Dergelijke gevoeligheden worden ook doorgegeven als er met honden gefokt wordt. En een gezonde hond (zonder maag/darmissues) eet naar mijn mening (en op basis van overleg met een dierenarts).
Als je hond in gewone omstandigheden wel bereikbaar is voor voer, maar in specifieke omstandigheden niet, is het belangrijk te kijken naar wat je hond van de prikkel in die situatie vindt. Hoe je hond zich voelt, zorgt er namelijk voor dat hij geen voer meer aanneemt. Dat kan zijn omdat hij zich veel zorgen maakt. Of omdat hij zo positief opgewonden is, dat hij zich niet laat afleiden door iets minder belangrijks als voer.
Om het duidelijk te maken met voorbeelden waar je je in kunt leven...
Ik ben gek op een biefstukje met champignons. Maar als ik in een restaurant net een bord voorgeschoteld krijgt met een biefstukje en op dat moment wordt het restaurant overvallen en word ik bedreigd met een pistool, heb ik absoluut geen interesse meer in de biefstuk. Hoe lekker ik die ook vind. Er zijn andere dingen op dat moment belangrijk en dus kan de biefstuk me gestolen worden.
Als ik in datzelfde restaurant net een bord voorgeschoteld krijg en Brad Pitt komt binnen en hij begint met mij een gesprek aan tafel, laat ik de biefstuk met champignons wel even staan. Ik heb iets anders heeeeel belangrijkst 🤪 te doen dat mijn aandacht vraagt. De biefstuk kan me even gestolen worden, volgende keer beter.
Een negatieve of een positieve emotie kan er dus voor zorgen dat je hond zich niet laat afleiden door voer. Ongeacht of het negatief of positief is: het is in elk geval TE VEEL voor de hond. Te veel angst, te veel frustratie óf te veel plezier. Maar de situaties waarin ik deze zin vaak hoor "mijn hond neemt geen voertjes meer aan als... " , zijn vaak situaties waarin het gedrag van de hond gestuurd wordt door negatieve emoties zoals angst of frustratie.
Als je hond in dergelijke situaties geen voer aanneemt, is het belangrijk dat je eerst ontdekt wat de prikkel is die de heftige emotie voor je hond veroorzaakt. Als het een negatieve emotie is, is het verstandig daar mee aan de slag te gaan zodat de zorgen veranderen in een neutrale emotie (ik kan daarin helpen met mijn lesprogramma uitvallen en angst bijvoorbeeld). Als het een positieve emotie is, is het ook verstandig aan de slag te gaan zodat je hond (op een aardige manier!!) de prikkel als neutraal gaat ervaren.
Op het moment dat je hond geen voertjes aanneemt, weet je dat zijn emoties met hem aan de loop gaan. Zorg dus dat je uit die situatie komt. Niet een oplossing voor de lange termijn, maar wel voor dat moment. Zoek de confrontatie met dergelijke situaties niet op, zonder ook daadwerkelijk te trainen (lees daarover onder meer dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/context)
PS: het kan natuurlijk ook altijd zijn dat je hond het voer dat je op dat moment gebruikt niet lekker vindt. Niet iedereen houdt van biefstuk bv of misschien ben je wel vegetarisch :) Dus het is altijd goed om te kijken of ander voer iets verandert. Maar als dat niet zo is, denk dan vooral aan de uitgangspunten in dit artikel.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.