Eerste hulp voor je hond tijdens de jaarwisseling (en er vlak voor)

angst

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, zitten we een week voor de jaarwisseling. En ik weet uit ervaring dat deze periode voor een heleboel honden (en hun eigenaren) één ware hel is als gevolg van het vuurwerk in de omgeving. Ik word dan ook vaak gevraagd in deze periode naar tips en adviezen om de hond te kunnen helpen. Daarom in dit artikel wat eerste hulp voor je hond tijdens de jaarwisseling (en er vlak voor). 

Ik begin wel met misschien een tegenvaller voor je. 
Een realiteitscheck.
Hoe graag ik het ook zou willen: ik heb géén snelle oplossing, gouden tip, quick fix of een toverstafje om de angst van je hond op deze korte termijn te verminderen. 
Als ik het kon, zou ik het zeker doen en het je geven. 
Maar als een hond (zo) bang is voor vuurwerk, is alles wat ik je kan geven is een doekje voor het bloeden. En lang niet altijd helpt dat doekje voldoende. 
Maar; niet geschoten is altijd mis! 
Dus hier komen ze: mijn eerste hulp-tips voor je hond tijdens de jaarwisseling (en er vlak voor)

1. Als je weet dat je hond bang is voor het vuurwerk, overleg dan met je dierenarts over medicatie om je hond te ondersteunen. Er heerst nog steeds een groot taboe op het gebruik van medicatie voor je hond. En laat ik heel duidelijk zijn: ik vind ab-so-luut niet dat je elke hond zomaar medicatie moet geven voor gedrag!! Maar als rondom de jaarwisseling je hond behoorlijk bang is, weet dan dat er mogelijkheden zijn om met medicatie je hond te ondersteunen. Je moet GEEN Vetranquil hebben!! Dat is het middel dat nog wel eens gebruikt wordt en zorgt voor verergering van de angst. Maar er zijn ook nog andere medicijnen die je hond zeker wél kunnen helpen. 
Wacht niet tot Oudjaarsdag om te overleggen met je dierenarts. Doe dat zo snel mogelijk. Het zorgt voor tijd om wat te experimenteren met de dosering, zodat je een werkende dosis hebt. Teveel of te weinig kan effecten geven die je niet wilt. 
In dit artikel lees je nog meer over medicatie en het taboe daarop. 

Overigens heeft de dierenarts niet alleen medicatie. Er zijn ook supplementen die kunnen ondersteunen. Zo is bv. Zylkene verkrijgbaar bij de dierenarts. Er zijn ook talloze andere supplementen, die niet allemaal verkrijgbaar zijn bij de dierenarts en die ik ook niet allemaal kan noemen ;) Probeer het zelf uit maar: laat je experimenten niet een oplossing in de weg staan als je daarvoor medicatie nodig hebt! 

2. Mopper niet op je hond! 

Ik kan me voorstellen dat je - als je hond de hele tijd loopt te hijgen, te trillen, probeert weg te kruipen, op schoot wil, aan de lijn trekt omdat hij naar huis wil uit angst - geïrriteerd raakt. Ondanks dat ik het niet goedkeur, snap ik echt dat het je kan gebeuren dat je op je hond moppert. Maar probeer als-je-blieft dit niet te doen als je hond al bang is. 
Als eerste is het erg onaardig....
Als tweede kan het ertoe leiden dat de angst van je hond op de langere termijn alleen maar groter wordt. Dus dat jullie probleem ook alleen maar groter wordt. 
Een slecht idee dus. In dit artikel kun je lezen hoe het komt dat de angst mogelijk alleen maar groter wordt. 

3. Steun je hond als hij graag bij je wil komen. Negeer hem als-je-blieft niet! 
Het idee heerst nog steeds dat je een bange hond zou moeten negeren, omdat je anders zijn angst bevestigt, of versterkt of beloont. 
Het is de grootste onzin die er bestaat! 
Je mag absoluut aandacht geven aan je hond, als hij komt vragen om steun. 
Als je merkt dat het hem kalmeert, is het prima om te doen. Je maakt daarmee de angst niet groter. Waarom niet, leg ik uit in dit artikel.

Let wel goed op of je hond daadwerkelijk op jouw steun zit te wachten. Als hij liever wegkruipt, laat hem dan. Je helpt hem dan niet door hem te 'dwingen' om bij jou te zijn als hij zich eigenlijk liever verstopt. 
Laat je hond doen wat hij graag wil doen als hij bang is, zolang het kan qua veiligheid en je er zelf niet helemaal gek van wordt. Als je hond bv. alleen maar staat te blaffen is dat natuurlijk voor helemaal niemand leuk. 

4. Zorg voor een veilige haven. Creëer een plek waar je hond naar toe kan gaan en zich kan 'verstoppen'. Zéker als hij liever niet bij jou komt maar een andere overlevingsstrategie heeft. Vaak is dat verstoppen. Het helpt hem als hij een plek heeft waar hij dat kan doen, waar hij zich veilig voelt. 
Ik heb eerder al een artikel geschreven hierover, dat kun je hier lezen.

5. Probeer je hond af te leiden en bezig te houden. Deze tip zal zeker niet voor iedere hond gelden. Sommige honden gaan zo in de overlevingsmodus, dat ze nergens mee af te leiden zijn. Maar wat je kúnt proberen is: 
- Kauwbot
- Kong
- Snuffelmat
- Andere vormen van hersenwerk
- Spel

Zoals gezegd; sommige honden zijn zó bang dat ze niet af te leiden zijn. Die honden moeten écht geholpen worden met medicatie! Maar; niet geschoten is altijd mis. 

6. Laat je hond NIET alleen!! Deze tip is niet zozeer eerste hulp, maar wel super belangrijk. Laat je hond tijdens en rond de jaarwisseling niet alleen. Zeker niet als je hond al bang is voor vuurwerk. Je loopt dan een groot risico dat je hond het alleen zijn gaat koppelen aan harde knallen, waardoor de kans groot is dat je hond daarna ook niet meer alleen kan zijn. Dan heb je twee problemen in plaats van één...
Maar zelfs als je hond niet bang is voor vuurwerk: wees voorzichtig met alleen laten in deze periode. Als je hond wél schrikt van vuurwerk als je er niet bent, loop je ook het risico dat er problemen ontstaan met alleen zijn en/of angst voor vuurwerk. 

7. Ga ná de jaarwisseling aan de slag. Dat is namelijk de tijd om te werken aan de angst voor je hond. Als je dit artikel leest vlak voor de jaarwisseling, ben je te laat. Dat is zuur, ik weet het. Maar ik kan het niet anders maken, het is wat het is. Als je daar hulp bij nodig hebt, kijk dan hier.

Wil je aan de slag met de angst (voor vuurwerk) van je hond? Je kunt je hier inschrijving voor de GRATIS Weg met Vuurwerkangst-reeks.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.