Soms begint veiligheid met de juiste spullen (en dit zijn ze)
Het grootste primaire gevaar bij honden die last hebben van angst, is dat ze de benen nemen en zo een onveilige omgeving creëren. In ieder geval voor zichzelf, maar soms helaas ook voor anderen. Als eigenaar is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Gelukkig zijn er genoeg handigheidjes om je daarbij te helpen.
Hoe graag je soms ook zou willen dat het anders was, trainen kost tijd. Veel tijd. En als jouw hond heel erg bang is in bepaalde situaties, dan heb je die tijd soms domweg niet. Bijvoorbeeld omdat het gevaar bestaat dat hij zich agressief gedraagt naar andere honden of naar mensen. Of omdat hij zich, iedere keer dat een bepaalde angstprikkel zich presenteert, ontpopt tot een ware Houdini: voor je het weet is hij weer ontsnapt en loop jij uren te zoeken en te roepen. Totdat de training is voltooid en je hond niet meer bang is, wil je je hond en zijn omgeving veilig houden. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je hond niet kan ontsnappen. Deze hulpmiddelen kunnen je daarbij helpen.
Een anti-ontsnappingstuig
Een anti-ontsnappingstuig is een soort harnas dat zo ontworpen is dat je hond er niet uit kan ontsnappen, hoe hard hij dit in zijn angst ook probeert. Zo’n tuig heeft extra riemen en gespen die ervoor zorgen dat je hond niet uit het harnas kan glippen. Dit biedt extra veiligheid bij honden die alles op alles zetten om situaties die voor hen onveilig voelen te vermijden, zoals een bezoekje aan die dierenarts die de vorige keer een grote spuit tevoorschijn haalde, of een ommetje in een gebied met veel andere honden, mensen of katten. Een anti-ontsnappingstuig zorgt ervoor dat je hond niet weg kan rennen.
Dubbel aanlijnen
Een andere manier om ervoor te zorgen dat je hond niet wegrent, is hem dubbel aanlijnen. Dit doe je door een tuigje met twee bevestigingspunten of een tuigje en halsband te gebruiken. Hierdoor heb je tijdens het uitlaten meer controle over je hond, wat heel handig is als jouw hond zich tijdens het uitlaten bedreigd voelt en als reactie daarop probeert om zich los te maken.
Een muilkorf
Een muilkorf voorkomt dat een hond kan bijten of kauwen. Het ding heeft een beetje een negatieve naam, waarschijnlijk doordat veel mensen muilkorven associëren met agressieve, oncontroleerbare honden. Ik schreef al eerder een artikel over het taboe op de muilkorf. Maar in sommige gevallen is een muilkorf echt een praktisch hulpmiddel. Bijvoorbeeld als je een hond hebt die uit angst uitvalt naar andere honden of mensen. De muilkorf zorgt er dan voor dat je toch veilig met je hond naar buiten kunt.
Twee deuren
Om ervoor te zorgen dat een bange hond niet het huis uitvlucht, kun je ervoor zorgen dat hij altijd minstens twee deuren of andere afscheidingen tegenkomt voordat hij buiten staat. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig te monteren hekjes kopen. Zo zorg je voor een extra barrière tussen jouw hond en de buitenwereld.
Een GPS-tracker
Als achtervang kun je er nog voor kiezen om een GPS-tracker aan de halsband van je hond te bevestigen. Via je telefoon kun je dan precies volgen waar hij is. Mocht je hond ondanks alle voorzorgsmaatregelen in zijn paniek dan toch ontsnappen, dan heb je ‘m in ieder geval snel weer teruggevonden.
Wil je meer weten over angst? Wellicht is mijn boek Help je hond bij angst wat voor je. Als je hond al bang is, dan kun je meedoen aan de gratis masterclass: de 5 dingen die je moet doen om je bange hond te helpen. https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-angst
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel op social media wordt op prijs gesteld. Meer weten over hondengedrag? Word dan lid van de gratis Facebook-groep: Doet ie anders Nooit! Club van Monique