Stress: los niet alleen jouw probleem op maar ook dat van je hond
Veel eigenaren zijn of worden zich steeds meer bewust van het feit dat stress een belangrijke invloed heeft op het gedrag van hun hond. "Hij heeft stress" en "Ik moet iets aan die stress doen" zijn veel gehoorde zinnen in gesprekken die ik heb met eigenaren. Super natuurlijk, dat er steeds meer oog is voor hoe de hond zich voelt. En toch... gaat het niet altijd goed. Omdat eigenaren zich niet goed realiseren dat stress niet hét probleem is.
"Ik heb stress"
Stress wordt vaak gebruikt als aanduiding dat het niet zo goed gaat. We zeggen dat we stress hebben, als we druk zijn of zorgen hebben. Het wordt gebruikt als een beschrijving van hoe we ons voelen en dat is eigenlijk altijd negatief. "Ik heb stress" zeg je meestal niet om aan te geven dat je je prettig voelt!
Op die manier wordt het woord stress meestal ook gebruikt voor onze honden. Het is een soort allesomvattend begrip geworden voor als het niet helemaal lekker loopt met het gedrag. En de eigenaar zich wel realiseert dat dat niets te maken heeft met bijvoorbeeld dominantie, maar wel met een negatieve emotie zoals angst of frustratie.
Fysieke reactie
Maar eigenlijk is stress iets fundamenteel anders dan angst (of frustratie)!
Stress is namelijk een fysieke reactie, iets dat in het lichaam van de hond (of van jou) gebeurt.
Een emotie zoals angst of frustratie kan die stress veroorzaken.
Maar ook plezier en blijheid kunnen tot zo'n fysieke reactie leiden. Dat is stress, of eigenlijk nauwkeuriger omschreven, de stress-response.
Zo'n stress-response bestaat onder meer uit het toenemen van stoffen zoals adrenaline, cortisol en testosteron. En ze helpen het lichaam om uiteindelijk weer terug in balans te komen, in reactie op een bepaalde emotie (of als er iets in het lichaam zelf gebeurt zoals kou of hitte). Die stress-stoffen zetten de hond vaak aan om in actie te komen en dáárom zie je die stress vaak in de vorm van hijgen, onrust en alertheid. Overigens zijn dat niet de enige manieren waarop een hond kan reageren in die stress-response, maar dat is voor een ander artikel ;)
Los niet alleen JOUW probleem op
Stress is dus meestal niet dé oorzaak van het probleem van een hond.
Het is meestal wél de oorzaak van het probleem van de eigenaar.
Klinkt dat wat cryptisch?
Wat ik ermee bedoel, is dat bijvoorbeeld een uitvallende hond zeker stress heeft als hij een andere hond ziet. Maar dat de kern van zijn probleem ligt in zijn (meestal) angst voor die andere hond. Als het gevolg van die angst loopt zijn figuurlijke stress-emmer over en wordt zijn reactie heftig. En daarmee lastig en vervelend voor de eigenaar.
Als eigenaar zijnde kun (en moet je in mijn ogen) je iets doen aan de hoeveelheid stress die de hond heeft. Dus ervoor zorgen dat de hond in het algemeen beter in zijn vel zit, waardoor zijn emmertje minder snel overloopt als hij een andere hond ziet. Waardoor hij minder hard blaft, gromt of aan de lijn trekt bij zo'n ontmoeting.
Fijn voor de eigenaar.
Zeker óók fijn voor de hond!
Maar.... niet de volledige oplossing.
In mijn ogen is het pas volledig en goed opgelost als de hond niet alleen maar stopt met zich vervelend te gedragen omdat hij een andere hond bedreigend vindt.
Ik zou het liefst zien dat de hond andere honden niet meer spannend ziet.
Zodat het eigenlijk niet uitmaakt en er helemaal niets meer in dat figuurlijke emmertje bij komt.
Dat is mijn ideaal-beeld.
Eerlijk is eerlijk; dat is niet zo heel erg eenvoudig.
Het is nog steeds gemakkelijker om alleen maar gedrag te veranderen, zodanig dat wij er minder last van hebben. Maar ik vind dat we het aan onze honden verplicht zijn om op zijn minst te proberen om ook die emotie te veranderen.
Moraal van dit verhaal:
Als je hond iets doet dat jij vervelend vindt of waar je je zorgen over maakt, zoek het dan niet alleen in stress-reductie. Laat ik duidelijk zijn; het is al fantastisch als je óók op zoek gaat naar wat de stress-emmer van je hond vult en dat je probeert die stress te verminderen. Dat is al een grote winst! (Kijk hier voor mogelijkheden)
Maar wil je écht je hond helpen (en zei ik een beetje onaardig, maar toch) en niet vooral jezelf als eigenaar? Ga dan ook aan de slag met de emotie van je hond. Probeer ook die te veranderen. Op deze website vind je voor de verschillende problemen hierover meer informatie, kijk hier voor het overzicht.
Meer weten over hondengedrag? Luister dan naar de wekelijkse podcast (vanaf februari 2021) "Doet ie anders nooit!", via Spotify, iTunes of andere podcast-kanalen.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen via social media wordt gewaardeerd!