Supersnelle tip voor uitvallende honden: strooi alsof je kippen voert!
Als je hond uitvalt, zijn er verschillende stappen die je moet doorlopen om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. Het is vaak hard werken en het gaat niet snel. Ik zou graag zeggen dat dat zo was, maar het is nu eenmaal de waarheid. Dat betekent ook dat er geen snelle oplossingen zijn voor de langere termijn. Maar; ik heb wel een tip voor je die het uitvallen op de korte termijn vaak drastisch kan verminderen. Dus: géén oplossing en zeker geen garantie dat je hond nooit meer uitvalt! Maar wel een handig hulpmiddel.
Het is eigenlijk heel erg simpel. Zorg dat je altijd veel en kleinere voertjes bij je hebt, die je hond lekker vindt. Als je een andere hond tegenkomt (of een persoon, of een fietser, of een auto of wat dan ook waar je hond op zou kunnen reageren), strooi je een handvol van die voertjes uit op de grond. Je strooit alsof je kippen voert.
Als het kan tussen het gras en anders gewoon op de straat. Zodat de neus van je hond naar beneden gaat en hij gaat snuffelen en gaat eten. En zelfs als hij teveel stress heeft om te eten, gaat hij hoogstwaarschijnlijk snuffelen aan het voer.
Op deze manier voer strooien, heeft een aantal voordelen:
* Je hond wordt uitgenodigd om te gaan snuffelen. Snuffelen werkt stress-verminderend waardoor het een positieve invloed heeft op de emotie van je hond.
* Je hond heeft de gelegenheid om ook nog stiekem nog wel naar die andere hond te kijken. Hij heeft zelf controle over waar hij naar toe kijkt of niet. Dat is tegenstelling tot bijvoorbeeld de manier die ook heel vaak wordt aangeraden; dat je je hond vraagt om naar jou te kijken. Of omdat je hem lokt met een voertje of met een cue zoals "let op" of "kijk eens". Begrijp me niet verkeerd; alles wat je kunt doen om je hond op een veilige manier door een moeilijke situatie te halen, is goed! Maar ik kies liever voor het strooien, omdat het best lastig kan zijn voor je hond om naar jou te kijken, terwijl hij weet dat er een andere hond (of iets anders is) dat hij spannend vindt.
Als je iets spannend vindt, heb je dat het liefst in zicht. Stel je voor: je bent bang voor een spin en er zit er eentje achter je op de muur. Maar als je voor je uit kijkt, naar je partner, krijg je elke keer 10 euro (of meer. of chocola of zo ;) ) Ondanks dat je partner je iets leuks geeft omdat je die kant op kijkt (en niet naar de spin), denk ik dat je je prettiger zou voelen als je ook de vrijheid had om achterom te kijken. Die hoeveelheid controle beïnvloedt namelijk je emotie. Dat geldt dus ook voor je hond. De kans is groot dat hij het ook minder spannend vindt als hij ook die andere hond in de gaten kan houden.
* Als je voer op de grond strooit, is je hond er waarschijnlijk wat langer mee bezig. Dat maakt dat er meer tijd is voor de andere hond om voorbij te lopen
* Er is een kans dat de andere hond (of persoon, of fietser etc.) voor je hond de voorspeller gaat worden dat er ineens voer op de grond ligt. Misschien dat hij hierdoor andere honden iets minder spannend gaat vinden (klassieke conditionering)
Er is een paar dingen waar je aan moet denken!
* Doe het NOOIT als de andere hond los loopt! Je wilt niet dat de andere hond het voer ook ziet of ruikt en dichterbij komt. Want dat is waarschijnlijk nu net waar je hond niét op zit te wachten!
* Als je meerdere honden hebt, doe je dit natuurlijk alleen als jouw honden samen kunnen snuffelen en daar geen ruzie over krijgen!
Veel gestelde vragen:
1) Gaat mijn hond hierdoor niet van de straat eten?
Ik heb - en ik heb dit advies echt al honderden keren gegeven - nog nooit een hond gehad die hierdoor ineens van de straat ging eten terwijl hij dat daarvoor niet deed. Het strooien vermindert het eten van de straat niet (maar dat vind ik logisch), maar ik krijg niet de meldingen dat het er erger van wordt. Als je daar nog meer zekerheid in wilt bouwen, kun je er altijd een cue voor zetten. Zodat je hond weet wanneer hij wel iets van de straat mag pakken (als jij een cue geeft) en wanneer niet (als je die cue dus niet geeft).
2) Mijn hond wil niet meer eten als er een andere hond is
Als je hond op dat moment niet meer wil eten maar op andere momenten wel, zegt dat iets over de afstand (te dichtbij) en de emotie en stress die je hond heeft. De enige oplossing op dat moment is dan de afstand vergroten. Voor de langere termijn betekent het dat je daar meer aan moet gaan werken.
Als je hond nooit voergevoelig is, zou je ook nog kunnen werken met kleine doekjes met fleece waar je wildgeur (dat is verkrijgbaar in potjes ;) ) op doet. Dan kun je makkelijk in je jaszak doen, en eruit halen alsof je kippen voert. Natuurlijk alleen doen als je hond die fleece-doekjes (of andere doekjes) niet opeet!
3) Beloon ik mijn hond niet voor het uitvallen?
Nee, je beloont je hond niet voor het uitvallen. Het is mooi als je op zo'n afstand van de andere hond staat, dat je al kunt strooien vóórdat je hond uitvalt. Maar lukt dat niet, dan kan het ook nog gewoon tijdens.
Behalve dit strooien alsof je kippen voert, kun je je hond ook leren om op cue te gaan snuffelen. Super handig bijvoorbeeld voor als je geen voer bij je hebt of de andere hond los loopt. Wil je hiermee aan de slag? Kijk dan eens naar mijn online training Zorgeloos Wandelen: https://www.moniquebladder.nl/zorgeloos-wandelen
Of je doet mee met de gratis masterclass, https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-angst
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan, delen via social media wordt op prijs gesteld.