Laat die hond nu eens met rust!

stress

Gelukkig is er de afgelopen jaren bij steeds meer eigenaren het besef gekomen dat de gemiddelde hond meer nodig heeft dan alleen maar een blokje om. Maar desondanks blijft het aantal honden dat ‘druk’ of ‘actief’ genoemd wordt, gelijk. Misschien is het zelfs wel toegenomen. Hoe kan dat eigenlijk?

Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk bovenmatig betrokken bij je hond. Je doet je best om zo goed mogelijk voor hem te zijn en je probeert ervoor te zorgen dat hij niets tekort komt. Je gaat met hem naar de hondenschool, doet misschien geregeld een workshop en vanzelfsprekend wandel je elke dag met je hond. En toch… toch is hij misschien wel ‘druk’. Het klinkt heel tegenstrijdig en voor sommige eigenaren is het echt frustrerend. Want al die moeite lijkt voor niets.

Juist voor de bovenmatig betrokken hondeneigenaar is de boodschap van dit artikel misschien wel heel tegenstrijdig. Want mijn boodschap luidt:

Laat die hond nu eens met rust!!

Onze honden hebben in onze maatschappij in het dagelijks leven behoorlijk wat te verstouwen. Er komen een heleboel prikkels op ze af, die ze allemaal moeten verwerken. Daarvoor is rust en slaap nodig. Dat zorgt namelijk voor herstel. Maar met al onze goede bedoelingen, krijgt de hedendaagse hond lang niet altijd de rust en slaap die hij nodig heeft. Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddelde volwassen hond 16-18 van de 24 uur per dag moet slapen om alles van de dag te verwerken?

Meer rust
Vanzelfsprekend heeft jouw hond beweging en mentale uitdaging nodig. Dat staat als een paal boven water en de boodschap van dit artikel is zeker NIET dat je je hond helemaal stil moet leggen en niets meer met hem moet doen. Maar als je het idee hebt dat dat wat je allemaal doet met je hond, onvoldoende is om hem lekker ontspannen te laten slapen, met een bij wijze van spreken voldane glimlach op zijn gezicht? Dan wordt het tijd dat je je het motto van dit artikel ten harte neemt. Want er bestaat een grote kans dat je hond simpelweg meer rust nodig heeft.

Om te begrijpen hoe dit zit, is het handig om iets te weten over de figuurlijke stress-emmer van de hond. Lees daarover dit artikel. Als het gaat om (on)rust in het lijf van de hond, is het belangrijk dat je twee dingen weet:
1. De stress-hormonen in het lijf van de hond, zetten zijn lijf aan tot actie. De hormonen zorgen ervoor dat hij IETS gaat doen. Als de situatie er naar is, reageert hij op de situatie. Maar als het niveau aan stress in zijn lichaam aan de (te) hoge kant is, kan hij vooral onrustig zijn. Lees: druk of actief….

2. De stress-hormonen worden niet alleen aangemaakt bij dingen die voor je hond negatief zijn! Ook dingen die hij heel leuk vindt en waar hij opgewonden van raakt, vullen de stress-emmer. Voor de mentale beleving (dus tussen de oren van de hond) maakt het natuurlijk heel veel uit of hij ergens heel bang voor is of heel blij. Maar voor de hoeveelheid adrenaline (en andere stoffen) er door zijn lijf giert, maakt die mentale beleving helemaal niets uit! Een lange wandeling, waarbij je hond veel leuke dingen doet en ziet, kan dus de balans weer doorslaan van een legere stress-emmer naar een meer gevulde stress-emmer.

Slaap, rust en mentale uitdaging op het niveau dat het voor de hond leuk is zonder frustratie, zorgen ervoor dat de hoeveelheid adrenaline vermindert. Hieruit vloeien een paar algemene adviezen voort, die een ‘actieve’ hond vaak meer rust geven:

1. Maak één langere wandeling op een dag, van zo’n uur tot anderhalf uur. Langer en vaker hoeft niet. Ook niet voor de actievere rassen zoals Border Collies en jachthonden! De andere drie tot vier keer, is een kort rondje om de behoeftes te doen, voldoende.
Vanzelfsprekend ga je niet in één keer de hoeveelheid beweging terugbrengen; dan vliegt je hond straks tegen de muren op omdat hij al zijn energie (die je er onbewust zelf hebt ingepompt!) niet kwijt kan. Bouw rustig af…

2. Zorg dat je hond ‘werk’ kan doen dat past bij waar hij oorspronkelijk voor gefokt is. Dat ‘werk’ bestaat niet uit uren werk, maar wel oefeningen die aansluiten op wat hij kan. Dus met een jachthond kun je apporteersport of jachttraining gaan doen, met een herder IPO of met een Border Collie schapendrijven of treibbal (allemaal op een positieve manier aangeleerd wat mij betreft!). En als je niet een activiteit kunt vinden die bij jou en/of je hond past, zorg dan dat zijn neus in elk geval aan het werk kan met behulp van hersenwerk, speuren of detectivewerk.

3. Realiseer je dat het 6-8 uur kan duren voordat het cortisol dat vrijkomt bij opwinding of stress, weer terug is naar het niveau daarvoor. Dat betekent dat je goed moet kijken of je hond écht elke dag die training kan doen of dat het misschien verstandiger is om er ook een dag tussen te laten zitten.

Met deze drie relatief simpele aanpassingen, creëer je voor je hond meer rust. En is er een grote kans dat hij niet zo ‘actief’ meer is dat je er soms wel eens gek van wordt  Als deze zogenoemde stress-reductie geen effect heeft, is het goed om verder te kijken naar wat de stress-emmer van je hond vult. Bepaalde emoties zoals angst en frustratie kunnen dan een rol spelen en daar zul je dan ook aan moeten werken.

Meer weten over hondengedrag en stress? Kijk dan eens hier

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel met behulp van de link, wordt op prijs gesteld!