Misschien ligt het wel aan jezelf dat je hond blaft naar visite!

visite

Het kan zijn dat de titel van dit artikel je verrast. Want als je me al langer volgt, weet je dat ik meestal niet 'de schuld' van wat een hond doet, bij de eigenaar leg. Natuurlijk zijn er mensen die doelbewust hun hond in de problemen brengen, maar die eigenaren lezen meestal niet mijn artikel. Het zijn vaak betrokken en gemotiveerde mensen, die hun hond graag willen helpen. Daarom vind ik het lastig om te zeggen, maar een deel van de honden die blaffen naar visite, doen dat omdat de eigenaar dat niet zo heel erg handig aangepakt heeft. 

Honden die "té" reageren op mensen die in huis komen, zijn grofweg onder te verdelen in vier groepen:
1. honden die onbekende mensen spannend, bedreigend of eng vinden. De onderliggende emotie is angst 
2. honden die geen onbekende mensen in huis willen hebben omdat het hun eigen terrein is. Dit wordt territoriaal genoemd. Over de onderliggende emotie kun je een leuke discussie voeren. Sommige professionals zeggen dat een 'waakse hond' boos is. Ik hoor tot de groep die denkt dat de meeste 'wakers' alsnog het spannend vinden en dat dat op zijn minst een rol speelt in het territoriale gedrag. 
3. honden die onbekende mensen in huis zo leuk vinden, dat ze té opgewonden raken
4. honden die een negatieve associatie gemaakt hebben met onbekende mensen die in huis komen. De visite is voor hen een voorspeller geworden van een vervelende situatie. Over deze groep honden gaat dit artikel! 

Honden die naar visite blaffen omdat ze ze spannend vinden, maken zich in het algemeen zorgen over onbekende mensen. Ze zijn op zijn minst geen allemansvriend en misschien reageren ze ook op straat wel naar onbekende mensen. De kern van het probleem ligt hem dus in hoe de hond naar de prikkel - de visite/het bezoek/de onbekende mensen - op zich kijken. Wat ze daar van vinden. 

Honden die een negatieve associatie gemaakt hebben met mensen die in huis komen, vinden zeker niet altijd de mensen zelf spannend. Ze hebben namelijk vooral geleerd dat het bezoek de voorspeller is van iets anders vervelends.
Hoe dat dan (meestal) gaat? 

Veel eigenaren vinden het vervelend dat een hond springt of op een andere manier de mensen onstuimig begroet.
Maar slechts een klein deel van die eigenaren begeleidt hun hond hierin op de juiste manier. In plaats van dat de hond leert dat het het iets oplevert als hij met zijn poten aan de grond de mensen begroet, wordt er vaak met stemverheffing iets geroepen: "FOEI!", "LAAG!", "NIET DOEN!". Of iets anders... 
Soms is de correctie heftiger en krijgt de hond 'een knietje'. De hond stopt met springen omdat het pijn doet. 
Of de hond wordt "Naar! De! Mand!" gestuurd. En "BLIJF!".... 
Kortom: veel druk op de hond, veel gedoe en opwinding, veel stress en soms pijn of op zijn minst fysiek ongemak.

De bel wordt vaak de voorspeller van visite. 
Visite wordt de voorspeller voor de hond van vervelende dingen.
En tegen vervelende dingen 'moet' je als hond zijnde blaffen.
Klassieke conditionering is dat, denk aan de honden van Pavlov (lees dit artikel)
Die vervelende dingen kan je hond niet in de juiste context kan plaatsen omdat hem niet goed geleerd is wat hij WEL moet doen. In plaats van bijvoorbeeld te springen. 

Dit is overigens géén pleidooi om je visite door je hond te laten gebruiken als doelwit van een ongeleid projectiel. Maar het is wél een sterk pleidooi om je hond op de juiste manier te begeleiden, zodat onbekende mensen voor hem niet betekenen dat er iets vervelends gaat gebeuren. Maar dat hij, als hij op de grond blijft staan, rustig in zijn mand gaat liggen als de bel gaat, iets leuks of lekkers krijgt. Zodat het ontspannen (en leuk!) is.  

Als jouw hond in deze groep zit, moet je als allereerste goed nadenken over wat je kunt doen om je hond op een drukvrije, voor hem prettige manier kunt scheiden van onbekende mensen. Hoe je dat kunt doen en hoe je meer controle kunt krijgen over je hond als er visite komt, kun je hier lezen: http://www.moniquebladder.nl/zorgeloos-visite

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, honden-gedragspecialist. Overname van dit artikel is niet toegestaan zonder toestemming. Delen via social media wordt op prijs gesteld.