Ben jij een goede hondeneigenaar?
Honden zijn individuen. Net als wij. Met ieder een eigen persoonlijkheid en karakter. En hoe je als hondeneigenaar je best ook doet; soms kunnen er problemen ontstaan. Gewoon, om wie je hond is en wat hij heeft meegemaakt (of juist niet bij bv. gebrekkige socialisatie). Emoties sturen het gedrag van je hond en daar heb je als eigenaar niet altijd invloed op.
Belang van management
Toch speel jij een belangrijke rol, zeker als er al je hond dingen doet die vervelend, lastig of misschien zelfs gevaarlijk zijn! Als je een hond hebt met een gedragsprobleem, dan is het heel belangrijk stil te staan bij het zogenoemde “management”. Hamvraag is: wat kun je doen om te voorkomen dat je hond opnieuw het probleemgedrag kan vertonen. Zeker bij agressie is deze vraag essentieel om als eerste schade en bijtincidenten te voorkomen. Veiligheid gaat boven alles.
Maar ook bij probleemgedrag waarbij agressie geen rol speelt (bv. verlatingsangstof blaffen uit opwinding), is het belangrijk om met behulp van management te voorkomen dat je hond het probleemgedrag opnieuw kan uitvoeren. Hij doet dat namelijk niet voor niets; elk gedrag dat de hond uitvoert heeft een doel. Wat dat doel is, hangt af van de omstandigheden en de emoties, maar een hond doet niets voor niets. Als hij het gedrag herhaalt (en dat is meestal het geval bij probleemgedrag), betekent dat dat de situatie voor de hond prettiger geworden is, nadat hij dat gedrag heeft vertoont. Dus; doet hij het opnieuw.
Voorkom leerervaringen
Als jouw hond bijvoorbeeld naar een andere hond blaft op straat, heeft dat meestal effect. Jouw hond zal in de meeste gevallen het liefst willen dat de andere hond verdwijnt. En warempel; dat gebeurt eigenlijk altijd. Lang niet altijd omdat jouw hond blaft, maar dat weet jouw hond niet! Hij legt de relatie; blaffen = andere hond weg en de omgeving wordt voor hem prettiger. Resultaat; vaker op straat blaffen naar andere honden.
Hoe vaker een hond leert dat zijn gedrag resultaat heeft, hoe moeilijker het wordt om het gedrag te veranderen. Daarom is management (naast het veiligheidsoogpunt) ontzettend belangrijk. JIJ moet als eigenaar voorkomen dat je hond nog een keer in de problemen komt. Bescherm hem tegen situaties waarin de kans bestaat dat hij ongewenst gedrag kan laten zien. Dat betekent meestal dat je een aantal dingen moet veranderen. Misschien de tijden dat je je hond uitlaat, het gebied waar je met hem loopt of als je hond blaft naar visite bv. in de bench of in een andere ruimte. Dat is zeker niet de oplossing, maar het zorgt er wel voor dat je hond geen schade veroorzaakt en dat zijn gedrag niet bekrachtigd wordt.
Neem je goede management-maatregelen? Dan ben je een goede eigenaar
(in mijn ogen 🙂 ). Een hond met probleemgedrag kan iedereen overkomen. Hoe je daar als eigenaar op reageert en dan vooral; wat je er aan doet dat de hond schade aanricht in zijn omgeving én aan zichzelf, definieert voor mij persoonlijk je kwaliteiten als hondeneigenaar.
Het is verstandig het (in de meeste gevallen) niet bij management alleen te laten. Training is in de regel noodzakelijk om gedrag ook daadwerkelijk te veranderen. Training waarin wordt gekeken naar de emotie van de hond, naar de motivatie achter het gedrag van de hond. Als je die emotie weet te veranderen, dan verandert er ook heel veel in het gedrag van je hond. In de meeste gevallen is het verstandig om daarbij hulp in te roepen van een deskundige, maar doe dat zeker als er agressie in het spel is.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, gedragstherapeut voor honden. Overname van dit artikel is zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur niet toegestaan. Verspreiden door het vermelden van de link, is wel toegestaan.