Meerdere honden in huis: waar moet je aan denken?
Het is een vraag die vaak voorbij komt..
Wat doe je als je twee (of meer) honden hebt en één (of meerdere) honden hebben probleemgedrag? Met één uitvallende hond aan de lijn is het al geen feest, laat staan met twee… Het is best een lastige vraag, want het antwoord bevalt de meeste begeleiders meestal niet zo 😉
Hét antwoord is eigenlijk vooral dat je goed moet nadenken over waar je aan begint. En dat je met voorkomen al een heel eind op weg bent; goed management en weten waar je aan begint kan ervoor zorgen dat alles soepel verloopt.
Meer honden in huis vraagt een aantal andere vaardigheden dan als je “maar” één hond in huis hebt. Er is een aantal factoren waar je aan moet denken als je meerdere honden hebt, om te voorkomen dat het binnenshuis uitloopt op een conflict. Daarnaast is er een aantal dingen waar je aan moet denken als je met meer dan één hond op pad gaat.
Als je al een hond hebt, is het belangrijk dat je een aantal dingen in overweging neemt als je een tweede hond wilt:
- De combinatie op basis van geslacht. Wil je reu/reu, reu/teef of teef/teef? De combinatie reu/teef lijkt over het algemeen de minste conflicten binnenshuis op te leveren (maar denk dan wel erg goed na over het voorkomen van ongewenste nesten!). De combinatie teef/teef kan een lastige zijn. Als het goed gaat, is alles prima maar als het fout gaat, vechten teven elkaar echt onderling het huis uit. Dat is vaak heftig en lastig weer op te lossen. Het lijkt erop dat teven van ongeveer dezelfde leeftijd daarin het grootste risico zijn. Reu/reu kan ook heel goed gaan, maar kan ook problemen opleveren al zijn die in het algemeen minder heftig dan teef/teef. Natuurlijk is dit een algemeenheid; per combinatie kan het heel verschillend uitpakken en dat is gelijk de moeilijkheid. Het is lastig te voorspellen. Als er problemen zijn tussen de honden onderling, schakel dan professionele hulp in!
- Is er verschil in grootte tussen de twee honden (op volwassen leeftijd)? Kan het zijn dat een van de twee kwetsbaar is, neem een combinatie Teckel met een Duitse Dog bijvoorbeeld. Het is handig om daar veiligheidsmaatregelen in te nemen. Want als het fout gaat (en dat hoeft dan niet eens agressie te zijn…), is de kans op schade aanzienlijk groter dan wanneer de honden ongeveer van gelijk formaat en gewicht zijn.
- Realiseer je dat het kan gebeuren dat je eerste hond(en) een tweede hond niet direct op prijs stelt en vriendschap sluit. De introductie vergt een goed plan van aanpak en het kan zijn dat je ook daarna nog veiligheidsmaatregelen moet nemen. Het is NIET zo dat iedere volwassen hond een pup leuk vindt!! (zie daarover onder meer dit artikel)
- Heb je voldoende tijd om beide honden te trainen, op te voeden en individuele aandacht te geven? Het is een illusie om aan te nemen dat de eerste hond de tweede “opvoedt”. Realiseer je ook dat het feit dat de eerste hond van een bepaald ras, niet garandeert dat het bij de tweede hond net zo gemakkelijk gaat (als het dat al ging 😉 ).
- Als één van de twee honden bezitterig is over eten, ligplek of jou als eigenaar, zul je extra maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat dit niet leidt en tot een conflict tussen beide honden. Management en goed nadenken over wat je doet is dan (nog) belangijk(er).
- Stuur nooit één van de honden weg als die om aandacht komt vragen, terwijl je de ander al aandacht geeft. Daarmee wordt de komst van de een de voorspeller van het verliezen van aandacht en dat kan aanleiding zijn tot conflicten. Verdeel de aandacht op dat moment onder beide honden.
- Eén hond ergens anders onderbrengen als je op vakantie gaat of om een andere reden oppas nodig hebt is meestal nog wel een keer te regelen. Met twee honden wordt dat soms lastiger.
- Je tweede hond kost net zoveel als je eerste hond aan dierenartskosten, voer en andere activiteiten. Neem dat mee in je besluit.
Als je twee (of meer) honden hebt, kan het zijn dat je wandelingen ineens heel anders worden. Het in de gaten houden en controle hebben over twee of meer honden, is vaak een stuk lastiger dan één hond. Een aantal overwegingen en actiepunten voor met twee of meer honden op pad gaan:
- Als één van de honden ongewenst gedrag heeft zoals uitvallen, is het belangrijk dat je met die hond apart op pad gaat. Dat geeft je de gelegenheid om volledig je aandacht te geven aan zijn emotie en gedrag en zorgt dat je je handen vrij hebt om die hond goed te begeleiden. In het kader van de veiligheid (van de omgeving van je hond maar ook je hond zelf!) is dit een essentieel punt!
En nee: dit is voor de meeste eigenaren niet leuk…. Maar wel belangrijk als je het veilig wilt houden én iets wilt bereiken met de hond die uitvalt. - Als je één hond uitlaat, moet je eigenlijk altijd al controle hebben over je hond. Zodat jullie anderen niet “lastig vallen”. Dit geldt nog meer als je meerdere honden hebt. Twee of meer honden kunnen samen een groep vormen die gevaarlijk kan zijn voor andere honden. In een groep kan de agressie versterkt worden en kunnen er erg nare dingen gebeuren die een hond alleen waarschijnlijk nooit zou doen.
- Dit betekent ook dat je meerdere honden zéker moet aanlijnen als je een andere hond (of fietser, persoon etc) tegenkomt. Ik vind dat je dat altijd moet doen (ook in een losloopgebied als je niet zeker weet of dat de andere hond contact op prijs stelt!), maar zeer zeker ook als je twee honden hebt.
- Wandelen zonder trekken kan met één hond een uitdaging zijn. Met twee trekkende honden aan de lijn wandelen kan, zeker met grote zware rassen, ronduit een risico zijn als je ze niet kunt houden. Ook in dit geval geldt; ga eerst individueel met de honden trainen en daarna pas samen. Veiligheid gaat ook in dit geval weer boven alles!
Als je dit alles in overweging genomen hebt (en er is vast nog meer te bedenken 😉 ) weet dan dat het hebben van meerdere honden ook erg leuk kan zijn 😀 Maar weet waar je aan begint!
Lees meer over hondengedrag in mijn boek: Kijk eens naar je hond. Aan de slag met zijn gedrag.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Verwijzen en/of delen naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld!