Als je hond weigert om te wandelen, in de rem gaat of naar huis wil
Ik zal het eerlijk bekennen: voordat ik de Doet ie anders Nooit! Club had op Facebook, heb ik me nooit zo gerealiseerd dat het een best vaak voorkomend probleem is. Blijkbaar is het gedrag waarvoor niet heel veel mensen hulp inschakelen. Terwijl, als je er goed naar kijkt, het toch wel iets is waarvoor je hulp zou kúnnen inschakelen. En in sommige gevallen zelfs hulp moét inschakelen (vind ik dan hé ;) ) Waar ik het over heb? Over problemen rondom de wandeling
Eigenlijk is er van dit probleem een aantal variaties.
1. Je hond gaat tijdens de wandeling in de rem en wil niet verder
2. Je hond trekt tijdens de wandeling ineens een sprint en wil alleen maar terug naar auto of huis
3. De hond weigert in huis al om mee te gaan naar buiten en vertoont allerlei ontwijkingsgedrag als je je klaar maakt voor de wandeling
Een aantal verschillende dingen die je kunt zien qua gedrag, die eigenlijk een symptoom zijn van iets anders dat 'eronder' ligt. Want waarom doet je hond "het"?
Als je hond tijdens de wandeling in de rem gaat en niet verder wil, kan er een aantal dingen aan de hand zijn:
* Het materiaal waarmee je je hond uitlaat, past niet en/of is pijnlijk als je hond het om/aan heeft.
Denk aan anti-trektuigjes, tuigjes die met een horizontale band over de schouders lopen, halsbanden die te dun zijn, slipkettingen etc etc. Ik ben geen deskundige als het gaat over tuigjes, als je daar meer over wilt weten lees dan vooral dit artikel
* Het materiaal is in de basis goed, maar er is iets in het lichaam van je hond aan de hand waardoor het tóch niet lekker zit en/of pijnlijk is.
Ik ben een fan van het gebruik van Y-tuigjes. Maar ben ook in de omstandigheid dat mijn honden het alléén maar zeer uitzonderlijk aan hebben. Griffin heeft ooit als pup een negatieve associatie opgelopen met het tuigje. Hij had een enorme blauwe plek in zijn nek, opgelopen door mijn hond Ean toentertijd. Dat zie je niet zomaar bij een hond, zo'n blauwe plek.. Griffin liep vanaf pup al in een tuigje, maar dat tuigje drukte dus op die nek. Met als het gevolg een associatie die er nu nog steeds is! Vanzelfsprekend kan ik daar met training waarschijnlijk iets aan doen, maar hé... ik ben ook maar mens en de noodzaak voor het dragen van het tuigje is voor mij zeer beperkt omdat ik de honden eigenlijk altijd 'naakt' kan uitlaten. Dus die moeite neem ik niet.
Hailey heeft fikse rugproblemen en waar ik de riem aan het tuigje vastmaak, is precies een plek die ook al wat pijnlijk voor haar is. Dus ook haar heb ik eigenlijk zo weinig mogelijk aan een tuigje.
* Er zijn andere fysieke problemen waardoor een hond tijdens de wandeling pijn of fysiek ongemak ervaart en niet meer wil wandelen. Het advies is daarom om - als je dit soort gedrag bij je hond herkent - om dan áltijd een check te laten doen bij de dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat. Zéker als het gedrag plotseling optreedt. Maar ook in andere gevallen. Dus óók bij oudere honden! Als een hond achter je aan sloft en/of niet meer wil, is dat niet 'gewoon' maar ouderdom. De kans is groot dat je hond pijn heeft en dat is nergens voor nodig. Daar kun je je hond mee helpen, maar daarvoor moet je wel in overleg met je dierenarts of andere deskundigen op dit vlak
* Er gebeurt iets of er is iets gebeurd tijdens de wandeling waardoor je je hond zich zorgen maakt. Hij is bang voor 'iets' dat jullie tegenkomen. Denk aan andere honden, mensen, verkeer, andere geluiden. Dat kunnen overigens ook geuren zijn, die jij dus helemaal niet waarneemt!
Het kan ook zijn dat het niet op dat moment gebeurt, maar dat je hond in het verleden op die plek een keer geschrokken is. Of op een plek die lijkt op de plek waar je op dat moment loopt. Je hond maakt immers vaak een plaatje in zijn hoofd op het moment dat er iets spannends gebeurt en dat kan van invloed zijn op zijn latere gedrag. Zie daarvoor dit artikel (http://www.moniquebladder.nl/blog/context)
Als je hond zich zorgen maakt over iets dat hij tegenkomt (of in het verleden tegengekomen is), kan hij eigenlijk twee dingen doen:
- bevriezen/niet meer willen. Dan gaat hij dus in de rem
- vluchten. Dan wil hij dus naar huis en/of auto. Als je hond dit doet, is het belangrijk om daar gehoor aan te geven (zolang het veilig is). Ga naar huis. Dit is NIET het moment om het wandelen zonder trekken te oefenen of ermee aan de slag te gaan dat je hond aan de lijn trekt. Hij is in paniek en wil maar één ding. Geef hem dat!
Als je hond in huis al aangeeft dat hij niet mee wil met de wandeling, is het eigenlijk altijd een anticipatie op één van de dingen die ik hiervoor al besproken heb. De riem pakken, je schoenen aandoen, het tuigje pakken enzovoort enzovoort zijn allemaal potentiële voorspellers voor je hond geworden voor wat er daarna gebeurt. Namelijk in een situatie zijn die je hond niet prettig en niet leuk vindt.
Het is een indicatie dat datgene wat buiten gebeurt, voor hem écht heel erg onprettig is. Fysiek en mentaal gezonde honden, vinden het namelijk eigenlijk altijd leuk om mee te gaan naar buiten. Als ze dat niet vinden, is het belangrijk om op zoek te gaan naar waarom een hond dat niet wil. Het kan iets fysieks zijn, maar ook iets emotioneels/spannends.
Natuurlijk wil je van me weten wat je dan moet doen, als je hond niet mee wil wandelen ;) Dit zijn de hoofdlijnen:
- Medische oorzaken uitsluiten (en alleen even laten voelen door de dierenarts is meestal onvoldoende! Laat een goed bewegingsonderzoek doen!)
- Zorg voor goed en passend materiaal
- Zoek uit of en zo ja welke prikkels er zijn waar je hond op reageert
- Vermijd de plekken waar je hond op deze manier reageert (als hij het nog niet overal doet)
- Probeer de wandeling zo leuk mogelijk te maken
- Ga aan de slag met datgene waar je hond zich zorgen over maakt. Dat kan zijn met zijn angst voor geluiden of zijn reactie op onbekende mensen en/of honden bijvoorbeeld. Ik kan daarbij helpen in de vorm van een lesprogramma of een begeleidingstraject. En als je dat niet bij mij doet, doe het dan met behulp van een andere collega. Hulp is hierbij echt heel belangrijk voor het welzijn van je hond!
- Als je hond zich geen zorgen maakt en je hebt medisch uitgesloten, ga opnieuw trainen met het aanleren van positieve associaties met het tuigje. Maar; dit staat hier als laatste punt. En dat is niet voor niets. Doe eerst al het andere!
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.