Wat moet je doen als je hond niet (meer) naar buiten wil?

angst

We hebben als honden-eigenaar bijna allemaal de verwachting dat je een aantal keer per dag met je hond gaat wandelen. Dat 'hoort' want de hond moet bewegen en moet zijn behoefte doen. Toch zijn er (best veel eigenlijk) honden die liever niet (meer) mee gaan wandelen. Dat is een probleem. Voor eigenaar en natuurlijk ook voor de hond. Wat moet je er aan doen als je hond niet naar buiten wil? 

Een heel eenvoudig antwoord is er niet, omdat de situaties en redenen waarom een hond niet wil wandelen erg variabel kunnen zijn, net als de situaties. Sommige honden willen alleen maar in bepaalde omstandigheden of contexten niet meer naar buiten. Bijvoorbeeld als het donker is, als het regent of juist als het heel zonnig is. Vaak speelt dan een angst voor vuurwerk (donker), onweer (regen als voorspeller) of luchtballonnen (zonnig) een rol. Sommige honden willen wel in bepaalde omstandigheden naar buiten, maar niet op bepaalde locaties. In alle gevallen speelt de context een belangrijke rol (ik schreef daarover eerder dit artikel met meer uitleg daarover: http://www.moniquebladder.nl/blog/context) In die contexten ziet de hond vaak iets in zijn omgeving als de voorspeller van iets anders beangstigends. Bv. donker betekent vuurwerk (eng!), regen betekent onweer (eng!) of zonnig weer betekent luchtballonnen (eng!).

Fysieke oorzaken
Toch is niet altijd angst hetgeen dat er voor zorgt dat een hond niet meer mee wil naar buiten. Een andere potentiële verklaring is dat er fysiek iets met je hond aan de hand is. Dat zou je kunnen herkennen aan de volgende gedragingen: 
- Je hond wil het tuigje of halsband niet (meer) om. Je kunt hierover ook meer lezen in dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/niet-mee
- Je hond loopt tijdens de wandeling veel/vaak achter je en niet in een normaal tempo
- Je hond is tijdens de wandeling juist heel druk of onrustig. 
Dit zijn óók allemaal potentiële aanwijzingen van dat je hond bang is.
Maar het is belangrijk om een fysieke oorzaak uit te sluiten. En stap nu als-je-blieft niet in de valkuil dat je zegt: ja maar hij eet gewoon of hij springt nog op de bank (als voorbeeld). Het feit dat hij niet meer mee wil naar buiten is mogelijk een belangrijke aanwijzing dat er fysiek toch iets aan de hand is. Check dit artikel ook even: http://www.moniquebladder.nl/blog/fysiek-ok

Als je één van deze signalen bij je hond ziet, neem het dan alsjeblieft serieus en laat je dierenarts een goed bewegingsonderzoek en/of maak een afspraak bij een osteopaat of een dierenarts!

Angst
Als je uitgesloten hebt dat een fysieke oorzaak de oorzaak is of een rol speelt, is het belangrijk om verder te gaan kijken naar de waarschijnlijk achterliggende angst. Waarom wil je hond niet naar buiten? Soms is het heel duidelijk, omdat je een scherp beeld hebt van een gebeurtenis. Soms is het voor ons helemaal niet duidelijk, maar voor je hond blijkbaar wel. Als je wel weet wat de achtergrond is, is dat handiger met het trainen. Als je het niet weet, kan het helpen om een dagboekje bij te houden om te zien waar je hond op een dag allemaal op reageert. Misschien vind je daar een aanwijzing voor de reden waarom je hond niet mee wil. 

Het helpt enorm als je weet dat er bv. een angst is voor harde geluiden, of voor verkeer of voor een bepaald iets op een bepaalde context of locatie. Daar kun je dan namelijk mee gaan trainen. Als dat onduidelijk is, kun je nog steeds iets doen, maar is het wat 'waziger' waar je mee moet trainen. Als je wel een prikkel hebt, laten we zeggen vuurwerk, dan weet je dat je positieve associaties moet gaan maken met geluid om je hond voor de langere termijn te helpen. Voor de korte termijn kun je natuurlijk ook het een en ander doen (daar kom ik zo op). Maar een echte oplossing is dat niet (zoals je zult lezen). Daarvoor moet je ook aan de slag met de onderliggende angst. Hoe? Dat leer je in mijn online lesprogramma over Angst.

Wat moet je verder doen, op lange maar ook op korte termijn?
1. NIET confronteren met de situatie die je hond moeilijk vindt. Vermijd het, als dat enigszins kan. Dus als je hond niet naar buiten wil als het donker is, ga dan NIET! Als dat een probleem wordt qua zindelijkheid, laat je hond dan zijn behoefte doen in de tuin of op het balkon. Sommige honden willen dat echt niet (of sommige eigenaren willen dat echt niet, wat ik in dit kader een minder argument vind als ik eerlijk ben...). Kijk dan of je je hond snel op het dichtsbijzijnde veldje kunt laten plassen, desnoods ga je er met de auto naar toe. Als je hond "alleen maar" niet naar een bepaalde locatie wil, is het meestal iets makkelijker. Daar ga je in eerste instantie niet meer naar toe. De oplossing? Nee, zeker niet. Maar wil je je hond kunnen leren dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, zul je het eerst moeten vermijden om het daarna weer rustig op te bouwen (lees daarover dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/zwemles)

2. Overleg met een dierenarts over de inzet van ondersteunende medicatie als het weigeren om te wandelen langer duurt dan een paar dagen. Je moest toch al bij de dierenarts zijn, dus die kun je dat gelijk mooi voorleggen 😉 Een andere optie is complementaire ondersteuning maar ik moet zeggen dat in gevallen waarin het welzijn onder druk staat - en dat vind ik als een hond niet mee wil wandelen - dat ik dan liever in overleg met een dierenarts reguliere medicatie gebruik. 

3. Ga op zoek naar wat de onderliggende angst is, bijvoorbeeld aan de hand van een dagboekje en ga daar mee aan de slag. Los van de context van het wandelen. Dit kun je onder meer doen onder mijn begeleiding: http://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-angst

4. Introduceer heel langzaam weer een wandeling in hele kleine stapjes. Als het op een bepaalde locatie is, ga naar de plek die er in de buurt is maar die het nog niet echt is en kijk of je hond al snuffelend dichterbij wil. Strooi voertjes alsof je kippen voert (http://www.moniquebladder.nl/blog/kippen) en laat je hond vooral bepalen. Dwing hem niet. Ook niet goedbedoeld erop af lopen en laten zien dat er niets is om bang voor te zijn. Het is verleidelijk maar de kans dat dat voor de lange termijn helpt, is niet heel groot. Het risico op meer angst wel. Kijk daarvoor deze live-stream:https://youtu.be/tjHyzElONzw

Nogmaals: dit alles aanvullend op medisch onderzoek; je wilt eerst uitsluiten dat er geen medische issues een rol spelen. 

Wil jij hond niet naar buiten in verband met vuurwerk? 
Start dan op tijd met mijn online lesprogramma Angst (voor voorwerpen en/of geluiden). Kijk hier voor meer informatie: https://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-angst.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Het delen van de link naar dit artikel via bv. social media wordt op prijs gesteld.