Waarom is het belangrijk dat iets 'nieuw' is tijdens je training alleen zijn?
Als je hond het lastig heeft als jij niet in huis bent, ga je daar hopelijk mee aan de slag. Het is immers een issue voor je hond maar waarschijnlijk ook voor jou. Omdat je toch op hete kolen zit als je je hond alleen moet laten terwijl je weet dat je hond dat lastig vindt. Als je inderdaad met je hond aan de slag gaat, is het goed om te weten dat het belangrijk is dat er diverse nieuwe dingen in de omgeving van je hond moeten zijn. Waarom? Dat leg ik uit in dit artikel.
Als eerste: dit artikel is vooral bedoeld voor eigenaren van honden die al op zeker moeite hebben met het zonder de eigenaar in huis zijn. Dus niet zozeer voor eigenaren van pups die nog moeten leren om alleen te zijn. Als jij zo'n pup-eigenaar bent, kun je natuurlijk gerust doorlezen ;) Maar het is vooral belangrijke informatie voor als jouw hond al eens de ervaring gehad heeft dat zonder eigenaar in huis zijn, stom is.
Dat is het uitgangspunt van dit artikel: jouw hond heeft in het verleden al eens zonder jou in huis moeten zijn en heeft dat (erg) vervelend gevonden. Dat weet je, omdat je een video gemaakt hebt, omdat de buren klaagden, er wat gesloopt was toen je thuis kwam, je urine of ontlasting vond bij thuiskomst of omdat je merkte dat je hond wel weer begon met eten/drinken toen je thuis kwam. Als je één van deze dingen signaleert, weet je dat er iets is waar je mee aan de slag moet omdat het voor je hond een probleem is om zonder jou in huis te zijn.
Als je je hond wilt leren dat hij niet in paniek hoeft te raken als jij niet thuis bent, zul je verschillende dingen moeten doen. Het is niet zo eenvoudig als de tijd weer opbouwen, een misverstand dat nog steeds wijd verspreid is en wordt helaas. Waarom het meer is dan dat (en wat er nog meer moet gebeuren), vind je onder meer terug in dit artikel (https://www.moniquebladder.nl/blog/valkuil-tijd).
Op het moment dat je hond iets meemaakt dat vervelend voor hem is (dat is niet alleen bij het alleen zijn maar ook in andere situaties), maakt hij een plaatje in zijn hoofd. Of een korte video. Alles wat er bij hem in de buurt was op het moment dat hij zich vervelend voelde, staat op dat plaatje (dat heet de context). Als hij een volgende keer in een soortgelijke situatie komt als wat er op dat plaatje staat, kan het heel goed zijn dat dat alleen al de bijbehorende emotie opwekt. Heel concreet: als je je hond een Kong gegeven hebt, de radio aangezet hebt en in de bench gedaan hebt toen je weg ging en vervolgens vond hij dat heel vervelend. Dan kan het zijn dat alleen al het geven van de Kong, de radio aan en in de bench doen, die negatieve emotie van paniek en eenzaamheid oplevert.
Als je dat dus opnieuw gebruikt in het weer leren alleen zijn, begin je met een achterstand. Je moet dan eerst de associatie weer ombuigen die je hond heeft met in dit voorbeeld de Kong, de radio en de bench. En ik zeg altijd: het is veel makkelijker om een nieuwe gewoonte en associatie aan te leren dan een oude gewoonte af te leren.
Overigens zeg ik hier dus NIETS negatiefs over de Kong, de radio en de bench in het algemeen! Sterker nog: als een hond nog nooit alleen geweest is terwijl hij de Kong had, de radio aan stond en hij in de bench was (die hij wel fijn moet vinden en dat dus aangeleerd moet hebben!), dan zijn dat prima hulpmiddelen bij het leren alleen zijn.
Het gaat er dus om dat iets NIEUW moet zijn.
En wat dat iets is, kan van alles zijn.
Dat het nieuw is, is vervolgens overigens niet het wondermiddel!
Als je hond met de Kong een negatieve associatie heeft met alleen zijn en je vervangt de Kong door iets anders zoals een likmat bv, is het niet zo dat je hond dan ineens WEL zonder jou kan zijn... Je moet je hond namelijk eerst leren dat het krijgen van een likmat betekent dat je even niet beschikbaar bent voor je hond, maar dat dat niet een ramp is of een reden voor paniek. Dat doe je dus in kleine stapjes. Het ene speelgoed vervangen voor een andere, is niet de oplossing. Want als je hond vervolgens met in dit voorbeeld de likmat opnieuw in paniek raakt, begin je weer van voren af aan.
Dat 'nieuw'-stukje pas je niet alleen maar toe in een afleiding zoals de Kong of iets anders.
Veel honden weten aan de hand van wat jij doet voordat je weg gaat, al dat er iets gaat gebeuren dat niet fijn is voor ze. Het zogenoemde 'vertrekritueel' van jou als eigenaar, is voor de hond al een signaal. Het is dus ook belangrijk om dat te veranderen en nieuw te maken, maar alléén in combinatie met training. Zodat je hond door die training leert dat dat nieuwe vertrekritueel geen reden is tot paniek, maar dat hij zich daar nog steeds ontspannen bij kan voelen.
Wil je leren hoe je dat doet? Die training opbouwen?
Schrijf je dan in voor het lesprogramma Zonder Jou: http://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-zonder-jou. Tussen 2 en 5 maart 2023 krijg je 30% korting met de code MAT0230
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel op social media met behulp van de link wordt op prijs gesteld.