Wees geen oliebol: begin NU met trainen voor vuurwerkangst
Misschien ben je zelf ook niet zo’n vuurwerkliefhebber. Of misschien vind jij het juist wel gezellig, al die knallende kleurtjes in de lucht. Hoewel de meningen over vuurwerk afsteken met oud en nieuw onder baasjes nogal uiteenlopen, zijn honden behoorlijk eensgezind: er is niks feestelijks aan vuurwerk. Woef. Veel honden zijn er zelfs ontzettend bang voor. Voor deze honden is de periode rondom de jaarwisseling een periode van angst en stress. Weet jij dat jouw hond bang is voor vuurwerk? Dan is het belangrijk om daar nu mee aan de slag te gaan. Want als je trainen uitstelt tot december, zit je met oudjaar niet alleen aan de appelbeignets, maar óók met de gebakken peren.
Vuurwerkangst komt bij honden veel voor. En hoewel je in eerste instantie misschien geneigd bent om te denken 'ach, die ene dag per jaar zitten we wel even uit’, is dat niet zo verstandig. Vuurwerkangst kan namelijk serieuze negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van je hond. En als je ervoor kiest om de angst op z’n beloop te laten, is de kans dat je hond elk jaar alleen maar banger wordt ook nog eens behoorlijk groot. Het eerlijke verhaal is dat in de zomer beginnen met trainen de enige duurzame manier is om je hond te helpen. Door in een serie van trainingsessies je hond stap voor stap te helpen een neutrale relatie op te bouwen met rotjes, vuurpijlen en gillende keukenmeiden.
Gevoelig voor geluid
Maar hoe zit het nou eigenlijk met die angst voor vuurwerk? Vuurwerkangst is een vorm van geluidsgevoeligheid. Dit betekent dat je hond overweldigd wordt door angst als hij het geluid van vuurwerk hoort. Soms begint vuurwerkangst heel subtiel en merk je de reactie bijna niet op. Maar met de tijd kan de reactie geleidelijk aan toenemen. En dan zit je in de decembermaand ‘ineens’ met een hond die niet meer onder de bank vandaan wil komen en die zelfs als hij héél nodig moet niet meer naar buiten durft om zijn behoefte te doen. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat dit voor jullie allebei een behoorlijk vervelende situatie oplevert.
Neem vuurwerkangst serieus
Honden die bang zijn voor vuurwerk kunnen van de periode rondom oudjaar een behoorlijk uitdagende periode maken. Ze kunnen ineens op meubels gaan kauwen, agressief gedrag vertonen, onzindelijk worden of zichzelf urenlang verstoppen op plekken waar ze zich in deze onveilige situatie het veiligst voelen. Maar de angst en stress die voor hen komt kijken bij vuurwerk, kan ook fysieke gezondheidsproblemen geven. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan overgeven en diarree. Het is belangrijk om voor ogen te houden dat de gevolgen van vuurwerkangst verder kunnen strekken dan oudjaar. De angst kan zich namelijk uitbreiden naar omgevingsgeluiden die enigszins op vuurwerk lijken, waardoor je hond steeds een beetje angstiger wordt.
Vuurwerkangst te lijf
Veel mensen denken pas weer aan de vuurwerkangst van hun hond als de eerste noten van de Top2000 klinken of als de oliebollenmix weer twee-plus-één-gratis is. Maar als jij pas aan een oplossing begint te denken als je hond de eerste rotjes al heeft horen knallen, heeft de angstrespons hem al in zijn greep. Dikke kans dat je hond dan helemaal niet meer vatbaar is voor training. En dat is ook niet zo gek: je hond staat in de overlevingsmodus en heeft wel iets beters te doen dan naar jou luisteren in ruil voor een lullig voertje of koekje.
Geleidelijke blootstelling
Het geleidelijk blootstellen van je hond aan vuurwerkgeluiden is een methode die ik in de praktijk keer op keer zie werken. Maar dan moet je wél de tijd nemen om dit langzaam op te bouwen. Je kunt niet uit het niks een duizendklapper afsteken in de tuin, je hond op hetzelfde moment een koekje aanbieden, en verwachten dat dat voldoende is om een positieve associatie in het brein van je hond te planten. Het is essentieel dat je de angstprikkel langzaam opbouwt en uitbreidt naar verschillende contexten. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je hond bang is voor vuurwerk als jullie op oudejaarsavond op de bank zitten, maar ook niet als je hem nog even wilt uitlaten voordat jij je glitteroutfit uit de kast trekt en de oudejaarsconference opzet.
Wees geen oliebol
Kortom, is jouw hond bang voor vuurwerk? Wees dan geen oliebol en begin op tijd met trainen. Mijn ervaring is dat september eigenlijk de laatste mogelijkheid is om te starten. Dan heb je voldoende tijd om alle stappen te doorlopen die ervoor zorgen dat jij en je hond er allebei ontspannen bij zitten als jij de kurk van de champagne knalt en je buurkinderen hun knetterballen, knalerwten en voetzoekers tevoorschijn halen. Zo wordt het begin van het nieuwe jaar voor iedereen een feestje.
Doe mee aan de gratis online masterclass over de 5 dingen die je moet doen om je bange hond te helpen. Klik hier.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.