Mag je je hond optillen als er een andere hond aan komt?
Heel veel mensen van met name wat kleinere hondjes stellen deze vraag. Mag je je hond optillen als er een andere hond aan komt? Meestal is de achtergrond dat de eigenaar zich zorgen maakt over wat die andere hond zou kunnen doen. En soms is het zo dat de hond die opgetild wordt, uitvalt als hij op de grond blijft staan. Er gaan diverse adviezen rond over of je dit wel of niet zou moeten/mogen doen, dus het leek me handig mijn licht er over te laten schijnen.
"Vroeger" was het standaard-antwoord op een vraag als deze heel duidelijk. Nee, je mocht absoluut niet je hond optillen want... en dan waren er twee verklaringen mogelijk. De ene was dat je hond daar dominant van zou worden. De andere was dat daarmee de angst van de hond alleen maar erger zou worden. En soms was het een (voor mij helemaal onbegrijpelijke combinatie): dat je dominante hond er nog banger en nog dominanter van zou worden. Eh...?
Inmiddels weten we toch wel wat meer en kunnen we deze twee verklaringen naar het land van de fabelen verwijzen. Want nee, je hond wordt niét dominant ten opzichte van andere honden als je hem optilt. Honden zíj́n niet dominant. Ze kunnen zich in sommige situaties intimiderend gedragen, omdat ze iets willen (of juist niet) en met hun gedrag dat voor elkaar krijgen. Het verhaal over dominantie zoals het jarenlang centraal stond binnen hondentraining en -opvoeding, is inmiddels door diverse wetenschappers naar de prullenmand verwezen. Wetenschappers bediscussiëren het concept nog steeds, maar met een hele andere insteek en invalshoek dan zoals het binnen 'hondenland' gebruikt wordt. Wil je meer weten over de dominantietheorie en wat er niet aan klopt? Lees dan onder meer dit artikel.
En zelfs als je de dominantie-theorie zoals die door sommige wetenschappers gebruikt wordt, zou hanteren voor onze honden, gaat die niet op voor deze situatie. Honden kunnen niét dominant zijn of zich gedragen ten opzichte van onbekende honden. Dat bestaat simpelweg niet.
Het tweede argument waarom je je hond niet zou mogen optillen, is dat je daarmee eventuele angst erger maakt. Ook dat is onzin, weten we inmiddels. Angst wordt niet erger of groter als het gekoppeld wordt aan iets plezierigs. Daarbij ga ik er dus even van uit dat je hond het optillen op dat moment als plezierig ervaart op dat moment. Dat hij zich op dat moment geborgen en gesteund voelt. Als je hond bang is, mag je hem altijd steunen op de manier die hij prettig vindt. Als je meer wilt lezen over waarom dat zo is, kun je de uitgebreide uitleg hiervan lezen in dit artikel.
Laat ik nog even van de gelegenheid gebruik maken om iets te zeggen over "die kleine blaffende keffertjes" zoals in een bepaalde hoek geschoven worden. Want ook die 'kleine blaffende keffertjes' zijn gewoon honden met emoties. Ook voor hen geldt dat als ze blaffen, de kans in diverse omstandigheden groot is dat ze zich niet prettig voelen. Een kleine hond die op straat blaft ("keft") naar andere honden, doet dat waarschijnlijk net zoals een grote hond omdat hij zich bedreigd voelt.. En laten we eerlijk zijn. Als je een Chihuahua of een Teckel bent, is de wereld om je heen ook een stuk groter en daarmee bedreigender. Er is dus veel meer om te blaffen, dan voor een grotere hond.
Dat betekent dat ik hier een pleidooi wil houden voor eigenaren van "kleine keffertjes" om zich te realiseren dat ook hún hond dingen spannend vindt en daarin geholpen moet worden. En eigenaren van grotere honden wil vragen om begrip voor "die kleine keffertjes".
Kortom: het is niet erg om je hond op te tillen als jullie belaagd worden door een andere hond of als je hond bang is in een bepaalde situatie.
Maar... dat betekent niet dat ik altijd verstandig vind!
Het blijft namelijk vooral een afweging die je alleen op het moment zelf kunt maken en waarbij je risico's tegen elkaar moet afwegen.
Er zijn namelijk ook - naast het voordeel dat optillen veiligheid en steun kan bieden - ook potentiële nadelen te bedenken.
1. De naderende hond is zo gefocust op jouw hond, dat hij tegen jullie opspringt en hij dan probeert te bijten. Je hond of jou (als jij er toevallig tussen zit).
2. Het kan zijn dat je hond in zijn angst en reactie op de andere hond van zich af bijt en daarbij per ongeluk jou bijt. Als je een hond optilt, kan die gevaarlijk dicht bij je gezicht komen en ook dat is eventueel een risico.
Ik kan dus onmogelijk adviseren om wel of niet je hond op te tillen. Dat zal per hond, per 'dreiging' en per situatie verschillen. Maar ik wilde dit artikel wel schrijven om te laten weten dat je niet op voorhand moet denken dat het niet 'mag', omdat het per definitie fout zou zijn.
Als je je jouw hond ook geregeld optilt omdat híj́ uitvalt naar andere honden, weet dan dat afstand je vriend is.. Met zogenoemde 'overlevingsvaardigheden' - oefeningen die het makkelijker maken om sneller uit een lastige situatie te komen - kun je soms het optillen voorkomen. Deze overlevingsvaardigheden zijn een onderdeel van het lesprogramma Help je uitvallende hond.
Als je je hond optilt omdat hij allerlei situaties op straat spannend vindt, anders dan andere honden, is het goed om daar mee aan de slag te gaan. Dat kan in het lesprogramma angst voor geluiden en/of voorwerpen. Zodat je je hond uiteindelijk minder vaak hoeft op te tillen. Niét omdat het 'erg' is, maar wel omdat het symptoombestrijding is. Het zou voor je hond toch ook veel fijner zijn dat hij niet meer zo bang wordt, dat het nodig is dat je hem optilt?
Heb je vragen over dit artikel? Stel ze dan in de Doet ie anders Nooit! Club.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na toestemming. Delen van de link via social media wordt op prijs gesteld.