Wat kun je doen als je hond poep of andere ongewenste dingen eet?

overig stress

Op heel veel plekken waar we met onze honden lopen, ligt er van alles op de grond. Dingen die daar logisch zijn (ontlasting van andere dieren) maar ook dingen die niet zo logisch zijn. Voor sommige honden en hun eigenaren is dit een probleem, omdat de hond het opeet of probeert op te eten. Het kunnen vieze, maar eetbare dingen zijn. Maar ook oneetbare dingen die sowieso een risico kunnen zijn voor de gezondheid van de hond. Het is echt gedrag dat niet altijd even gemakkelijk bij te sturen is. 

Laten we beginnen met een duidelijk onderscheid te maken tussen wat wíj́vies en daarmee onwenselijk vinden, maar wat vanuit het oogpunt van de hond helemaal geen gek of raar gedrag is. Wat is normaal (maar ongewenst omdat wij het vies vinden)? Dat is het eten van:
- kattenpoep
- paardenpoep
- koeienvlaaien
- mensenpoep (ijeuwh... dit vind ik persoonlijk echt het meest gore en stinkende.... Als ik al een voorkeur heb, dan liever iets anders alsjeblieft, dank je wel 😉)
- hondenpoep (en dan vooral die van honden die voer krijgen met allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen...)

Zoals gezegd: veel honden vinden dit allemaal 'gewoon' lekker. Het lijkt erop dat sommige rassen er een grotere voorkeur voor hebben dan anderen (retrievers staan in elk geval bekend om hun voorliefde voor ontlasting van allerlei andere diersoorten..). Bij sommige honden ontstaat het vanuit een verleden dat ze voor hun eigen voedsel hebben moeten zorgen. Maar meestal is het gewoon te vergelijken met hoe wij een gebakje zien (en eten). Dat betekent overigens niet dat je er niet iets aan kunt doen en in sommige situaties moet doen (omdat er bv. drugs of medicatie in ontlasting kunnen zitten en het dus gevaarlijk is) 😉 Maar realiseer je wel dat het gedrag heel erg zelfbelonend is (want het is lekker) en dat je als eigenaar er dus wel alert op moet zijn om het te kunnen veranderen. Daarover straks meer. 

Een andere categorie is het eten van oneetbare dingen.Denk aan stenen, plastic of andere voorwerpen die niet verteren in het maag/darmstelsel van je hond. Daar waar het eten van ontlasting vooral goor is (en soms een gezondheidsrisico), is het eten van oneetbare dingen bijna altijd een risico om bij de dierenarts te belanden. Het hangt daarbij natuurlijk wel af van de grootte van datgene dat je hond eet, maar het komt geregeld voor dat een dierenarts iets oneetbaars uit het maag/darmstelsel van de hond moet halen. 

Het eten van eetbare en oneetbare dingen is niet makkelijk bij te sturen, alhoewel het wel erg afhankelijk is van waarom je hond het doet. Als je hond het 'alleen maar' doet omdat hij het lekker vindt, is het iets dat bij te sturen is als je vanaf jonge leeftijd bij de hond begint. Zodat hij niet al te vaak de ervaring heeft dat die koeienvlaai écht heel erg lekker is. En als je er altijd maar iets heel heel heel erg lekkers tegenover stelt. 
Dat is de reden waarom ik bij pup Iloy (op het moment van schrijven van dit artikel een half jaar oud) erg alert ben op paardenpoep op onze wandeling. Als ik het zie liggen, laat ik hem snuffelen maar geef ik gelijk op het moment dat hij er bij staat de cue "vies" (woord maakt niet uit, kies wat je wilt 😉) en op lok hem onmiddellijk weg met heel veel heel erg lekker voer waar ik hem veel van geef. De combinatie van weinig ervaring van hoe lekker het wel niet is met heel veel voer en lekkers als hij het niet pakt, zorgt er hopelijk voor dat hij een andere keuze maakt als hij het in de toekomst gaat tegenkomen. Bij Griffin aardig gelukt moet ik zeggen, maar.... alleen als ik er zelf op tijd bij ben en hij dus weet dat hij van mij iets kan verwachten. Anders kiest hij toch voor het zelfbelonende  hapje dat voor hem ligt. 
Ik snap hem wel.
Als ik een stuk appeltaart zie staan en ik weet niet zeker of ik een stuk kersenvlaai (vind ik lekkerder dan appeltaart) krijg als ik de appeltaart laat staan, dan vind ik de appeltaart ook een prima keuze 😇.

Wat ik geregeld zie gebeuren, is dat mensen bij pups of ook bij volwassen honden elke keer 'een ding' maken van als de hond iets oppakt. We roepen van alles of proberen het af te pakken. Waardoor de hond het idee krijgt dat het iets belangrijks is, dat hij denkt dat je het af wilt pakken (wat zo is) waardoor er juist meer 'lading' op komt.
Mijn advies: 'pick your battles'.
Reageer alleen als je denkt dat je hond er ziek van zou kunnen worden of dood aan kan gaan of als hij iets heeft dat heel veel waarde heeft (als het binnen gebeurt. Geef je jezelf dan ook even een schop onder je achterste dat je het niet opgeruimd hebt en dat hij het dus heeft kunnen pakken? 😉)
Is het 'gewoon' een koeienvlaai. Of een stukje papieren zakdoekje? Een takje? Een blaadje?
Jammer joh, je was te laat.... 
Maar door er dan nog bovenop te gaan zitten, wordt het alleen maar groter en belangrijker. En ik ken zelfs honden bij wie op die manier bezitsagressie ontstaan is. 
Volgende keer beter opletten....

Als je hond oneetbare dingen eet, is er per definitie een gezondheidsrisico. Ik zou dan zeker ook een cue zoals vies aanleren, maar zelf kiezen voor een muilkorf of een zogenoemd netje waarmee je voorkomt dat je hond het oneetbare pakt. Het zijn meestal geen fijne hulpmiddelen voor als je hond 'alleen maar' poep eet. Er zijn diverse slimmeriken die hun muilkorf in de ontlasting drukken en het dan door de muilkorf heen eten (ieuwh). 
Honden die oneetbare dingen eten, hebben een probleem. Dat kan lichamelijk zijn, zoals bv. maag/darmproblemen. Het kan ook zijn dat je hond bovenmatig honger heeft (door medicatie of 'gewoon') of heeft gehad. Bijvoorbeeld honden die in het verleden verwaarloosd zijn of hun eigen eten bij elkaar hebben moeten scharrelen, eten naar mijn idee vaker dingen van de straat. Eetbaar én oneetbaar. 
Oneetbare dingen eten kan óók nog 'gewoon' een gedragsprobleem zijn. Een probleem dat vaak wijst op serieuze onderliggende problemen die te maken hebben met stress en negatieve emoties. In dat geval is het erg belangrijk om hierin de hulp te zoeken van een gedragstherapeut, die samen met jou en een dierenarts hiermee aan de slag kan gaan. 

Overigens kan het eten van 'alleen maar' ontlasting ook een gezondheidsrisico zijn. Honden met een MDR1-mutatie zijn extra gevoelig voor ontwormingsmiddelen die soms in de ontlasting van paarden (honden en katten denk ik ook) zitten. Maar ook voor honden die niet die mutatie hebben, is een grote hoeveelheid ontwormingsmiddelen van een paard eventueel bedreigend. Persoonlijk maak ik daarin de afweging dat ik inschat dat niet iedere vlaai die ik tegenkom dat risico oplevert én ik kan mijn honden er dus relatief makkelijk bij weghalen dus hele grote hoeveelheden zullen ze niet binnen krijgen. Maar die afweging moet ieder voor zich en zijn eigen situatie maken vind ik. 

Als laatste: vaak wordt de suggestie gewekt dat het eten van ontlasting te maken heeft met een tekort aan bepaalde stoffen. Ik ben geen voedingsexpert, maar de consensus onder professionals op dit vlak lijkt te zijn dat de voeding van onze honden zodanig is, dat dat risico niet zo heel erg groot is. Er zijn diverse huis-, tuin- en keukenadviezen hierover te vinden, waarvan voor zover ik weet, geen enkel middeltje bij iedere hond werkt. Voordat je er weet ik hoeveel euro's tegenaan gooit ;) 

Wil je meer weten over hondengedrag? Stel dan je vraag in de Doet ie anders Nooit! Club op Facebook. 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van dit artikel via social media dmv de link, wordt op prijs gesteld.