Probleem met je hond? Pavlov kan je helpen!
Rondom de jaarwisseling zijn er helaas weer een heleboel honden heel erg bang geweest. Maar ook in allerlei andere situaties zijn honden vaak angstig en helaas herkent niet iedere eigenaar dat altijd. Wil je iets aan dit probleem en de angst doen, zul je met die herkenning moeten beginnen. Daarna kun je aan de slag, met een relatief makkelijke techniek.
Let op: heb je een hond die bang is, verwacht dan niet dat je alleen door dit artikel te lezen, je hem van zijn probleem kunt afhelpen!! Zoooo simpel is het nu ook weer niet. Maar; je kunt eerste stappen zetten om je hond te helpen of voorkomen dat een onzekere hond daadwerkelijk bang voor iets/iemand wordt.
Klassieke conditionering
Het basisprincipe (klassieke conditionering) is ontdekt door Pavlov. Hij realiseerde zich in een experiment met een hond (voor een overigens een totaal ander doel), dat de hond ging kwijlen op het moment dat hij een bel liet gaan. Pavlov had een tijdje de bel laten klinken voordat de hond voer kreeg. De bel – in eerste instantie voor de hond betekenisloos en dus een neutrale prikkel – werd voor de hond het signaal dat hij eten ging krijgen. Dat werd voor hem zo’n sterke voorspeller, dat hij ging kwijlen.
De betekenisloze prikkel veranderde dus in iets bijzonders. Beter nog; in iets heel erg leuks want de bel betekenen; eten!
Dit basisprincipe zie je terug in heel veel hondentrainingen, soms om een probleem op te lossen, soms om “gewoon” oefeningen aan te leren. Denk aan een deel van de clickertraining, waarbij het geluidje (dat eerst voor de hond niets betekent), voorspelt dat er een beloning komt. Maar ook in dagelijkse situaties. Als je je wandelschoenen pakt en je hond staat kwispelend voor je, heeft hij door klassieke conditionering geleerd dat de wandelschoenen een wandeling voorspellen. De schoenen waren eerst betekenisloos voor hem, maar door het vaak te koppelen aan iets dat je hond erg leuk vindt, is dat veranderd.
Als een hond al bang is
De situatie is wel iets anders bij een hond die een probleem heeft omdat hij al bang is of dreigt te worden. Want de prikkel – of dat nu vuurwerk, onbekende personen, een ander geluid of voorwerp is – is al niet meer betekenisloos. De hond ervaart de prikkel al als iets (potentieel) negatiefs. Toch kun je datgene wat Pavlov ontdekt heeft over hoe honden (en wij ook trouwens!) leren, hier in gebruiken.
Elke keer dat de hond in aanraking komt met datgene waar hij bang voor is of wat hij spannend vindt, geef je hem iets dat hij heel prettig vindt. Voor heel veel honden zullen dat voertjes zijn, voor sommigen is dat spel. Kies iets dat je hond echt heeeeel erg lekker/leuk vindt en daardoor er echt uitspringt. Dit herhaal je zo vaak mogelijk. Zo simpel is het eigenlijk.
Als een hond al bang is of het spannend vindt, is het probleem wel iets gecompliceerder (en is het verstandig om te overwegen om deskundige hulp in te schakelen!). Dan moet je er namelijk ook voor zorgen dat dat de spannende prikkel op zodanige afstand (of volume) is, dat de hond het wel opmerkt maar het nog niet bang is. Dat herhaal je heel vaak en als de hond ontspannen naar de prikkel kan kijken, ga je een stap verder (afstand/volume vergroter). Om dit goed te kunnen doen, is het meestal noodzakelijk om een goed inzicht te hebben in de lichaamstaal en stress-signalen die een hond vertoont!
Begin vroeg
Een pup die nog neutraal staat tegenover een prikkel en die je wilt leren dat bv. kinderen leuk zijn, kun (en moet je eigenlijk 😉 )je heel goed met deze techniek begeleiden. Geef je pup voertjes als kinderen in de buurt zijn of speel met hem. Zorg ervoor dat kinderen voor je pup de voorspeller worden van iets leuks. Als er een auto voorbij komt, geef je je hond iets lekkers of ga je iets heel leuks doen. Dat herhaal je verschillende keren en een auto wordt de voorspeller van iets leuks. Dus is/wordt het niet eng. Dit principe kun je ook toepassen bij volwassen honden in situaties die misschien wat spannend voor ze zijn.
Nogmaals; ga niet zelf aan het “modderen” als je hond een probleem heeft en echt bang is. Zeker niet als het jou of je hond hindert in het dagelijks leven. Schakel dan hulp in! Maar ter preventie van angst, is het goed om deze techniek in te zetten in allerlei situaties die een pup en volwassen honden mee maken.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, gedragstherapeut voor honden. Overname is alleen toegestaan na toestemming van de auteur en met bronvermelding. Delen via de link, wordt op prijs gesteld!