8 Risicofactoren voor problemen met zonder jou in huis zijn

zonder jou

Als je hond het vervelend vindt om zonder jou in huis te zijn, is dat meestal een fikse belasting voor je eigen (sociale) leven. Als namelijk iedere keer dat jij je hond alleen in huis laat, eindigt in een klacht van je buren. Of in een kapotte bank of afstandsbediening. Of dat je urine moet opruimen. Of je wéét dat je hond het lastig vindt.. Dan is een uitstapje, noodzakelijk of niet, al lang zo leuk niet meer. Het zonder jou thuis blijven is iets wat je hond moet leren en het loopt niet altijd vlekkeloos. Er is een aantal factoren dat het lastiger kan maken om het zonder jou zijn goed te laten verlopen. 

Veel eigenaren denken dat problemen met alleen zijn te maken hebben met angst. Maar dat is meestal niet helemaal waar. De meeste honden die niet zonder eigenaar thuis kunnen zijn, voelen zich eenzaam en ellendig. Ze hebben behoefte aan sociaal contact (met jou in dit geval) om zich goed en prettig te voelen. Als jij er niet bent, vallen ze (figuurlijk natuurlijk) een beetje uit elkaar. 

Die belangrijke rol in het leven van je hond is deels normaal. Jij vindt hem belangrijk, hij vindt jou belangrijk. Maar soms is jouw rol dus zó groot, dat je hond niet meer zonder jou kan. In de ontwikkeling van je hond kunnen er op allerlei momenten dingen gebeuren, die ertoe kunnen leiden dat er makkelijk problemen ontstaan met het zonder jou zijn. 

1. Predispositie: sommige rassen vinden het lastiger om zonder eigenaar in huis te blijven dan anderen. Honden die van oudsher gefokt zijn om in groepen te werken (zoals bv. sledehonden of zweethonden), hebben meestal wat meer moeite met het alleen zijn. In sommige rassen zit het ook zonder een duidelijke verklaring, daar heeft het waarschijnlijk te maken met bepaalde honden die meer ingezet zijn in het fokken dan anderen. 

2. Een moeder en/of eigenaar die in het nest of in de periode daarna te veel bezig is met de pup. Dat klinkt misschien een beetje gek om dat van mij te horen, want natuurlijk is het belangrijk dat je een pup goed in de gaten houdt. Maar soms is een eigenaar zodanig betrokken, dat een pup bijna geen kans krijgt om op eigen vier poten te staan. Alles wordt begeleid en in de gaten gehouden. Vanzelfsprekend gooi je je pup niet in het diepe! Het is belangrijk een balans te zoeken en te vinden. 

3. Als een pup ziek is (geweest). Dit hangt vaak samen met bovenstaand punt, alleen is het dan geen keuze maar een noodzaak. Als je pup ziek is, heeft hij vanzelfsprekend meer en extra aandacht en verzorging nodig. Dat kan ertoe leiden dat het voor een pup lastiger is om zelfstandig te worden. Niets aan te doen natuurlijk; die zorg is noodzakelijk. Maar wel belangrijk om je bewust te zijn dat dit van invloed kan zijn op het gedrag rondom het alleen zijn. 

4. Als je als eigenaar meer thuis geweest bent, bijvoorbeeld door ziekte, werkeloosheid, vakantie (of de corona-crisis). Als je meer thuis bent, ben je waarschijnlijk voor je hond ook meer aanwezig. Hij gaat meer vertrouwen en terugvallen op jouw aanwezigheid. Dit kan ertoe leiden dat je zo'n grote rol gaat innemen in zijn dagelijks leven, dat hij minder op zijn eigen benen kan staan. Hij heeft jouw nodig om zich goed te voelen. 

5. Een verhuizing is niet alleen ingrijpend voor jou als eigenaar. Voor de meeste honden kan het ook een fikse impact hebben. Dit heeft te maken met het zogenoemde veiligheidskoffertje; je hond haalt zijn veiligheidsgevoel óók uit dingen uit zijn omgeving. Als daar veranderingen in zijn, kan dat een effect hebben op hoe goed hij vervolgens in die nieuwe omgeving zonder jou kan zijn. 

6. Een herplaatsing kan ook de aanleiding zijn voor het ontwikkelen van problemen met het zonder eigenaar in huis zijn. Het hangt nauw samen met bovenstaand punt van een verhuizing. Bij een herplaatsing is het vaak nog ingewikkelder voor een hond. Hij heeft niet alleen een ander huis, maar ook nog een andere eigenaar. Dat is een 'goede' bodem voor het ontwikkelen van dit soort problemen. 

7. Als je hond tijdens de eerste nachten bij jou in huis op een plek zich vervelend gevoeld heeft, kan het zijn dat daar een negatieve associatie blijft hangen. Als je hond dan tijdens het zonder jou zijn ook weer daar moet zijn, dan kan dat leiden tot problemen. Een veel gehoord voorbeeld uit de praktijk, is dat een pup in de eerste nachten alleen in de bench moet liggen, daar piept en jankt en dat de eigenaar de hond laat piepen. Het kan goed zijn dat je hond later, als hij iets ouder is en alleen moet zijn, dan niet in de bench wil/kan vanwege die ervaring. 

8. Een vervelende ervaring tijdens het alleen zijn, bv. schrikken van onweer of vuurwerk, een inbraak, bliksemslag etc etc. Een hond is heel gevoelig voor de context, daarover schreef ik eerder dit artikel. Als je hond schrikt of bang is als jij er niet bent, kan het zijn dat het alleen zijn al een voorspeller wordt voor je hond dat hij in een enge situatie terecht komt. In dit geval speelt angst wél een rol, in de andere gevallen gaat het vaak om het feit dat het sociale contact ontbreekt. 

Wil je weten hoe je iets aan het probleem kunt doen? Doe dan mee aan de gratis Magische Mat Challenge van 25 februari t/m 1 maart 2023: http://www.moniquebladder.nl/mat-challenge. Of aan de gratis masterclass: de 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn op 1 maart: http://www.moniquebladder.nl/masterclass-alleen


Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is niet toegestaan zonder toestemming. Delen via social media wordt op prijs gesteld.