Wat als er snel iets moet veranderen aan het uitvallen van je hond?
Ik zie het vaak: eigenaren die al langere tijd worstelen met een uitvallende hond op straat. Blaffen, grommen, aan de lijn trekken bij het zien van een andere hond (of een persoon). Persoonlijk vind ik dat mensen er te lang mee 'doorlopen'. Met het probleem, niet met de hond 😉 Tót het moment dat iemand het echt heel erg zat is. Of - en dat is nog triester - totdat er een incident is waarbij een andere hond, een ander persoon óf de eigenaar zelf ook daadwerkelijk schade op loopt. Dan moet er 'ineens' heel snel iets veranderen omdat het de spuigaten uitloopt. Wat kun je dan doen?
Laat ik gelijk zeggen: er bestaan geen snelle oplossingen.
Hoe graag ik jou en je hond daar ook mee zou willen helpen; het probleem écht oplossen heeft meer nodig dan de snelle tips en adviezen die ik je in dit artikel meegeef.
Jouw hond valt namelijk uit omdat hij zich op dat moment niet prettig voelt en geeft dat aan door te blaffen en te grommen. Dat onderliggende gevoel? Dat verander je niet met wat snelle adviezen. Dat heeft tijd én training nodig.
Maar... dat neemt niet weg dat je wel iéts kunt doen om op het korte termijn vooral veiliger te maken.
Voor de omgeving van je hond, voor je hond en voor jezelf.
Plus dat je het wandelen ook nog eens wat makkelijker kunt maken. Ook niet verkeerd dacht ik zo.
Veiligheid moet je eerste prioriteit zijn (vind ik dan hé)
Het eerste dat je moet doen, is ervoor zorgen dat je het juiste materiaal hebt.
Ik adviseer zelf om in de basis te werken met een goed zittend tuigje met een Y-borststuk.
Met een bevestigingspunt aan de voorkant.
Door je hond in lastige situaties (!!!!) aan de voorkant aan te lijnen, hou je meer controle.
Let op: ik zeg met nadruk in lastige situaties. Het is namelijk niet goed voor een hondenlijf om altijd uit balans gehaald te worden. En dat doe je als je de lijn altijd aan de voorkant vast hebt. Dus bevestig de lijn in rustige omstandigheden vooral gewoon bovenop. Als je weinig in rustige omstandigheden loopt, is dat overigens het eerste dat je moet veranderen....😉
Als je hond daadwerkelijk schade heeft veroorzaakt, start dan met muilkorf-training. Rondom die muilkorf heerst een taboe en daar moeten we van af. Dat is in het belang van iedereen. Ik schreef daarover eerder dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/taboe-muilkorfVoor die rustige wandelingen adviseer ik een lange biothanelijn van minimaal 3 en maximaal 5 meter, zoals je die bv. bij Furley kunt bestellen: http://www.furley.nl (als je daar bij je bestelling moniquebladder als kortingscode ingeeft, krijg je 10% korting op je aankoop!)
Aan zo'n lange lijn kun je je hond dan wat meer laten snuffelen en informatie laten verzamelen. Geef hem meer controle - maar alleen als het veilig is!!! - zodat hij minder stress heeft. Daardoor zullen de uitvallen mogelijk al wat minder explosief/heftig zijn. Om een uitvallende hond aan een lange lijn te laten wandelen, is het belangrijk dat je goede lijnvaardigheden hebt. Zodat je die 5 meter lange lijn snel en makkelijk korter kunt maken, zonder dat er ongelukken gebeuren (http://www.moniquebladder.nl/blog/lange-lijn)
Als tweede is het belangrijk om je eigen 'mind-set' te veranderen. Denk niet dat je een confrontatie op moet zoeken, dat je het hond het "nooit leert" als je niet elke keer andere honden of mensen tegenkomt. In eerste instantie is het belangrijk dat je hond minder stress krijgt en dat hij niet nog langer/vaker leert dat uitvallen een goede manier is om een voor hem lastige situatie op te lossen. Hoe vaker hij dat oefent, hoe lastiger het wordt. Natuurlijk helpt het niet om altijd alle andere honden/mensen te blijven vermijden. Dat is duidelijk. Maar gooi je hond niet in het diepe, lees daarover dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/zwemles
Als derde is het verstandig om aan de slag te gaan met de zogenoemde overlevingsvaardigheden. Deze oefeningen doen weinig aan de onderliggende emotie. Je hond gaat door deze oefeningen andere hond niet ineens leuk vinden of andere mensen heel aardig. Maar: ze geven jou als eigenaar wel handvatten en mogelijk meer controle over je hond in die lastige situaties. Met de oefeningen "snuffel", "draai" en "feestje" heb je meer mogelijkheden om sneller weg te komen of je hond af te leiden. Ook in situaties waarin je geen voer kunt/wilt gebruiken. Voorwaarde is wel dat je dit vaak en goed oefent mét voer in andere dan de moeilijke situaties.
Er is hulp voor je om deze oefeningen, de lijnvaardigheden en de eventuele muilkorftraining onder de knie te krijgen: Zorgeloos Wandelen. Doe nu mee aan de gratis masterclass: In 10 stappen naar een ontspannen wandeling met een niet-uitvallende hond. https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-uitvallen
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel op social media wordt op prijs gesteld. Meer weten over hondengedrag? Word dan lid van de gratis Facebook-groep: Doet ie anders Nooit! Club van Monique