Stop die onzin; je hond wordt NIET banger als je hem steunt!
Het was jarenlang het meest gegeven advies aan eigenaren van honden die bang waren. "Je moet je hond negeren als hij bang is, want anders bevestig je zijn angst". Of nog erger: "anders beloon je zijn angst". Het gevolg van dat advies is dat er ontelbare honden ellendige uren hebben moeten doorbrengen in hun eentje. Het heeft ze zeker niet geholpen met hun angst. Het is een grote aanslag op hun welzijn én je loopt als eigenaar het risico dat de angst van je hond alleen maar erger wordt. Kortom: stop met die onzin! Je hond wordt NIET banger als je hem steunt (als hij dat graag wil)!
Nu denk je misschien: ja ja.. dat zeg JIJ. Maar waarom zou ik jou geloven?
Nou, dat ga ik je uitleggen.
Je hoeft namelijk niet mij te geloven, maar wel wat er wetenschappelijk bekend is over hoe honden leren en hoe het zit met hun emoties. Hondengedrag is namelijk geen religie, waarin je moet geloven.
Hondengedrag is voor een groot deel te verklaren aan de hand van vaststaande feiten en wat we weten over hoe honden leren. Ok, zeker niet alles. Want er is een heleboel dat we niet weten. Maar; het is geen kwestie van geloven, maar nadenken op basis van zoveel mogelijk onderzochte informatie en kennis. Maar..dat is een zijstapje ;)
Waarom is het onzin dat je de angst van je hond bevestigt als je hem steunt? Het antwoord op deze vraag zit in de manier waarop een hond leert en associaties maakt. En hoe hij zich gedraagt op basis van wat hij voelt.
Hij is daarin niet anders dan mensen.
Als jij bang bent voor een spin (of slang, of rat of in de achtbaan, bedenk maar iets). En je bent plotseling in die angstopwekkende situatie.
Hoe groot is de kans dat je gaat gillen. Of weg rennen (als dat kan). Of op de bank springt als die muis of spin jouw kant op komt?
En als je dat dan doet. Ga je daar uitgebreid over nadenken?
Of doe je wat je dan doet in een soort van reflex. Niet helemaal onbewust, maar wel zonder echt over na te denken? Ik gok dat die kans groot is.
Zo gaat het ook bij je hond.
Als hij trilt, of gaapt, of blaft als hij bijvoorbeeld een luchtballon ziet. Of vuurwerk hoort. Of schrikt van iets dat in huis op de grond valt.
Dan doet hij dat niet bewust, hij denkt daar niet over na. Het is een soort reflex die ontstaat uit schrik of angst.
En nu is het zo dat dingen die je niet bewust doet, niet erger worden door ze te koppelen aan iets leuks. Als je dat doet, worden de prikkels die dat onbewuste gedrag veroorzaken, misschien zelfs de voorspeller van dat leuks. Dat is klassieke conditionering.
Voorbeeld?
Stel; elke keer dat je een muis ziet, krijg je duizend euro. Of tienduizend euro. Of misschien een miljoen (doe eens gek ;) )
Word je dan banger voor die muis?
Of ga je het misschien zelfs leuk vinden om een muis te zien?
Omdat er dan iets erg leuks gaat gebeuren?
Die kans bestaat.
Zo geldt ook dat als een hond ergens bang voor is en hij krijgt daarna iets leuks, dat datgene de voorspeller kan worden van iets prettigs.
De angst wordt niet erger als er iets fijns gebeurt.
Dat kan aandacht zijn in de vorm van jouw steun, maar kan ook voer of spel zijn bijvoorbeeld. Daarvan wordt je hond NIET banger!
Twee dingen om aan te denken:
1. Geef je hond alleen datgene wat hij ook daadwerkelijk wil als je hond bang is. Ga hem niet op schoot nemen, als hij het liefst ver bij je vandaan weg wil kruipen. Dat is onverstandig (en kan zelfs gevaarlijk zijn. Sommige honden reageren dan met agressie). Maar als hij wel jouw steun wil, geef het hem. Wil hij voer aannemen? Prima! Wil hij spelen? Ook helemaal goed.
2. Het is het beste om je hond te helpen vóórdat hij zichzelf al enigszins verloren heeft in zijn gedrag. Daarmee bedoel ik; het is beter om hem te voeren of te aaien vóórdat hij bijvoorbeeld blaft of probeert weg te vluchten. Omdat je dan niet per ongeluk misschien een stukje gedrag wat wel bewust is, koppelt aan iets positiefs. Als die timing niet direct perfect is, kies dan toch altijd voor je hond helpen in plaats van hem te laten zwemmen. De kans dat je hem daarmee helpt, is groter dan het risico dat je misschien per ongeluk een stukje ongewenst gedrag bekrachtigt.
Is jouw hond bang voor vuurwerk? Je kunt meedoen met de Weg met Vuurwerkangst-reeks: 7 gratis tips om de hel van de jaarwisseling voor je hond te verminderen. Zodat je volgend jaar beter voorbereid bent. Kijk hier voor meer informatie; https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-angst
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Het is niet toegestaan dit artikel over te nemen zonder toestemming. Delen via sociale media wordt op prijs gesteld.