Is training de oplossing voor jouw uitvallende hond?
Als je een hond hebt die uitvalt naar andere honden of naar personen, heb je een aantal keuzes. Een aantal van die keuzes, richt zich vaak vooral op training. Maar het is goed jezelf eens af te vragen; is training de oplossing voor jouw uitvallende hond? Of moet er toch meer gebeuren om een goed resultaat te behalen?
Probleemgedrag ontstaat maar heel erg zelden door één heel specifieke gebeurtenis of prikkel. Het zijn vaak diverse factoren die er samen voor zorgen dat een hond gedrag laat zien dat ongewenst is (maar vaker normaal gedrag is dan abnormaal!).
Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan je neus lang is. Als je iets wilt veranderen aan het gedrag van je hond, ontkom je in de regel niet aan training. Dat vraagt om inzet en betrokkenheid van de eigenaar en het doen van oefeningen. Maar alsof dat nog niet lastig genoeg is, komt er in mijn ogen veel meer bij kijken dan alleen maar training. Begrijp me niet verkeerd; training is onmisbaar als je wilt dat je hond stopt met uitvallen!!!
Maar het is “slechts” één van de tien stappen die je naar mijn idee samen – eigenaar en hond – moet doorlopen om echt resultaat te krijgen voor de ook de langere termijn.
Deze stappen zijn:
1: Waarom valt jouw hond uit?
Als eigenaar zijnde is het belangrijk om inzicht te hebben in de reden waarom jouw hond uitvalt. Als je dat weet en begrijpt, is het makkelijker om begrip op te brengen voor zijn reactie en om hem beter te begeleiden.
2: Wat is jouw rol als eigenaar?
Hoe je het ook wendt of keert; jullie hebben meestal samen – als eigenaar en hond – een ontmoeting met een andere hond of met een persoon. Jouw hond heeft daar een rol is, maar jij hebt ook invloed op de situatie. En voordat ik verkeerd begrepen word: ik zeg zeker NIET dat jij je angst en stress overdraagt op jouw hond! Hij kan namelijk prima zelf een emotie ervaren die leidt tot uitvallen, daar heeft hij jou niet voor nodig… Hierover kun je in dit artikel meer lezen.
Wat wel van invloed is, is hoe jij de lijn hebt, hoeveel controle jij de hond geeft, hoeveel gelegenheid hij van jou krijgt om informatie te verzamelen etc.
3. Vermijd confrontaties met moeilijke situaties
Als je wilt dat jouw hond stopt met uitvallen, zul je in eerste instanties zoveel mogelijk moeilijke situaties moeten vermijden. Daar leert je hond inderdaad niet per definitie gelijk iets van. Maar in dit geval is het belangrijker wat hij dan NIET leert. Elke keer dat je hem in een situatie brengt dat hij zich zodanig voelt dat uitvallen zijn enige optie is, leert hij daarvan dat dat gedrag effectief is. En daardoor blijft het langer in stand, en zal de training naar niet uitvallen langer duren. Ik heb hierover al eens dit artikel geschreven.
4. Bereid je voor om moeilijke situaties te “overleven”
Je kunt nooit alles onder controle hebben, ook al maak jij de juiste keuzes. Daarom is het verstandig om een aantal vaardigheden aan te leren die jou en jouw hond makkelijker door moeilijke situaties leiden. In dit artikel vind je daar van een voorbeeld.
5. Wat is het effect van stress?
Stress en uitvallen zijn zeker niet hetzelfde, maar ze zijn wel sterk gerelateerd. Het is daarom belangrijk dat je inzicht krijgt in wat stress is en hoe het het gedrag van jouw hond kan beïnvloeden. Wil je daarover meer weten, dan kun je daarover hier veel meer informatie lezen.
6. Hoe kun je stress van jouw hond verminderen?
Een hond die uitvalt, heeft in de regel een meer gevulde ‘stressemmer’ dan een hond die dat niet doet. Stressreductie is daarom altijd een belangrijk aandachtspunt. Een eenvoudige manier om hier mee te beginnen, is door meer voorspelbaarheid en controle te geven aan jouw hond. Daar ben je er alleen niet mee, maar het is een goed begin.
7. Bezoek een dierenarts en laat jouw hond goed medisch checken
De fysieke conditie van je hond kan direct of indirect een rol spelen bij het uitvallen van jouw hond. Het is daarom essentieel dat je goed weet hoe het staat met de gezondheid van jouw hond. Trap niet in de valkuil; hij loopt niet mank dus hij heeft geen pijn, want het duurt meestal wel een tijdje voordat jouw hond aan de buitenkant laat zien dat hij van binnen zich niet helemaal lekker voelt.
8. Leer de lijn hanteren zodat jouw hond zich niet geremd voelt.
Meer controle voor jouw hond in situatie die hij spannend vindt, is essentieel. Maar het is onverstandig om jouw hond overal maar zijn eigen gang te laten gaan, zonder dat jij controle kunt uitoefenen als dat nodig is. Daarvoor is het handig om specifieke lijnvaardigheden te leren. Daarover en het effect van de lijn kun je hier meer lezen.
9. Herken de subtiele lichaamstaal van jouw hond
Voordat jouw hond uitvalt, laat hij in de regel al een aantal subtiele signalen zien die zo’n uitval voorspellen. Het valt niet altijd mee om dat te zien, omdat we het niet herkennen of omdat het zo snel gaat. Maar het leren herkennen van die lichaamstaal is essentieel om het uitvallen te veranderen.
10. Train!
En dan als laatste, maar daarmee zeker niet het minst belangrijke!!! stap: ga trainen. Ga ermee aan de slag om niet alleen het gedrag van jouw hond te veranderen, maar ook hoe hij zich voelt. Verander zijn emotie, zodat je niet alleen jezelf helpt (omdat het uitvallen stopt), maar ook jouw hond (omdat die zich ook beter voelt en daardoor niet meer uitvalt). Ik bied hiervoor diverse mogelijkheden die ik hier voor je op een rij heb gezet.
Conclusie:
Het uitvallen van jouw hond veranderen kost tijd en energie (en bij inschakeling van deskundige begeleiding geld). Er bestaat simpelweg geen “quick fix” die goed is voor jouw hond of voor jou op de lange termijn. Wil je jouw hond helpen, dan zullen jullie samen aan de slag moeten. Succes!
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.