Trekken aan de lijn tijdens het wandelen; probleem of symptoom?

stress

Trekken aan de lijn. Eén van de grootste ergernissen van hondeneigenaren. Er zijn diverse hulpmiddelen ontwikkeld om het trekken "af te leren" en die vinden gretig aftrek. Eigenaren krijgen vaak allerlei aanwijzingen om het te veranderen. Soms werken die, maar soms ook helemaal niet. Hoe kan dat toch?

Als je een antwoord wilt op die vraag, is het belangrijk om eerst een andere vraag te beantwoorden. Namelijk; waarom trekt een hond eigenlijk aan de lijn? Want er zijn meerdere opties mogelijk met een verschillende achtergrond. Wil je het trekken stoppen, zul je eerst moeten weten wat de achtergrond is.

Er zijn diverse redenen waarom een hond trekt:

  1. De meeste honden hebben simpelweg van nature een sneller looptempo dan wij. Dus wat voor hen een gemakkelijke wandelgang is (draf), is voor de meesten van ons te snel om ontspannen te lopen. Daardoor loopt hij dus voor je uit (en dat heeft dus NIETS met dominantie te maken!)
  2. Hij ruikt of ziet iets waar hij graag naar toe wil; een voorwerp, een andere hond, persoon, een blaadje.. Het kan van alles zijn. Waarbij er een hele wereld aan ons voorbij gaat, namelijk die van de geur. Ook als wij niets zien, kan het heel goed zijn dat de hond een geur in de neus heeft die zijn interesse gewekt heeft en waar hij daarom dus graag naar toe wil.

Twee eenvoudige verklaringen voor het trekken aan de lijn. Het zit niet automatisch ingebakken dat je hond niet aan de lijn trekt, alhoewel sommige mensen dat wel eens lijken te denken. Daar gaat dus ook van alles mis. Het is reden nummer één als verklaring van waarom een hond blijft trekken...

  1. Hij heeft het (nog) niet geleerd;
    De eigenaar heeft (onvoldoende) tijd vrijgemaakt om de hond te leren hoe hij moet wandelen zonder dat hij aan de lijn trekt. Vanzelfsprekend kun en mag je dan niet verwachten dat een hond dan weet waar het einde van de lijn zit en wat er van hem wordt verwacht als hij het einde van die lijn bereikt heeft.
  2. Hij heeft niet het juiste gedrag geleerd;
    Heel veel eigenaren besteden wél tijd aan en steken energie in het wandelen aan de lijn. Maar waar veel mensen zich op focussen, is het afleren van het trekken. Ze corrigeren de hond voor het trekken, maar staan te weinig stil bij wat de hond dan wél zou moeten doen. Namelijk wandelen met een loshangende lijn.Dat corrigeren gebeurt op diverse manieren. Sommige mensen geven een ruk aan de lijn, die verbonden is met een halsband of slipketting (of varianten daarop). Of de begeleider blijft stil staan als de hond aan de lijn trekt. In elk geval een veel vriendelijker methode dan het rukken aan de lijn! Maar niet altijd effectief (voordat ik boze reacties krijg; ja, soms ook wel ;))
    Er zijn diverse hulpmiddelen in de handel om het trekken af te leren. Ik ben er in de regel geen voorstander van, tenzij de veiligheid van begeleider of van de hond (en/of omgeving) in het gedrang komt. Een hele grote hond met een kleine, niet zo'n sterke persoon is daarvan een voorbeeld. Maar over het algemeen vind ik halti's, gentle leaders, anti-trektuigen in diverse varianten slechte producten. Vooral omdat ze werken op basis van correctie en er dus opnieuw geen aandacht is voor het belonen van gewenst gedrag. De kans is groot dat hij kortstondig stopt met trekken (want correcties kunnen prima werken!), maar als hij niet weet wat hij wél moet doen, is er een grote kans dat hij het tijdens die wandeling diverse keren opnieuw doet.

  3. Het looptempo van jouw hond ligt sneller dan dat het is "van nature". Als dat het geval is, is het verstandig om eens verder te kijken naar hoe jouw hond zich eigenlijk voelt in die omgeving waar je met hem wandelt.
    Zou het kunnen zijn dat hij de situatie of de context spannend vindt?
    Is hij bezig met het scannen van zijn omgeving?
    Heeft hij tijdens een wandeling wel eens een of meerdere confrontaties gehad?Dan zou het heel goed kunnen zijn dat het trekken aan de lijn geen "trainingskwestie" is, maar een symptoom. Een uiting van het feit dat jouw hond het spannend vindt en als gevolg daarvan stress ondervindt.

    Bij die stress komen hormonen vrij, die hem aanzetten tot actie. Het is een puur fysieke reactie. Als zijn hartslag en ademhaling omhoog gaan als gevolg van de stress, komt zijn lijf meer in beweging. En gaat hij dus harder lopen en daardoor aan de lijn trekken.

Wat moet je doen als je hond trekt?

Beantwoord eerst eerlijk de vraag of jouw hond trekt vanwege categorie 1, 2 of 3.
Als jij er onvoldoende tijd aan besteed hebt of je hebt je vooral gericht op het afleren in plaats van het aanleren, roep dan de hulp in van een goede trainer die je kan helpen.

Valt jouw hond in de categorie waarbij het trekken mogelijk een symptoom is van iets anders? Kijk dan eens hier voor meer informatie om je hond te helpen. 

Als je iets wilt doen aan wandelen zonder trekken, zul je moeten trainen. Er bestaat geen magische tip helaas. Je moet iets doen aan de onderliggende emotie en stress. Of je moet aan de slag met een stappenplan, voor als het alleen maar gaat over de oefening.
Die oefening kun je vinden in de Doet ie anders Nooit! Club op Facebook
https://www.facebook.com/groups/doetieandersnooit

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, honden-gedragsspecialist. Overname van dit artikel is niet toegestaan zonder toestemming. Delen via social media wordt op prijs gesteld.