Trekken aan de lijn; een oefening of een symptoom van iets?
Trekken aan de lijn. Heel veel eigenaren vinden het wel 'een ding'. Niet gelijk een probleem, wel lastig of vervelend. En soms wél echt een probleem. Niet alleen voor jou als eigenaar. Maar ook voor je hond! Het is belangrijk om eens goed naar je hond te kijken en je een aantal dingen af te vragen als je hond aan de lijn trekt. Voordat je in de modus schiet dat je het je hond “wilt afleren”.
Als mensen het hebben over trekken aan de lijn, komen al snel andere zinnen als: hij heeft geen aandacht voor mij, hij let niet op mij of hij zit de hele tijd te snuffelen naar voren. Veel eigenaren hebben het idee dat de hond een beetje zijn eigen ding aan het doen is en helemaal niet meer bezig is met degene die met hem wandelt. Daarover wil ik als eerste twee dingen zeggen, of eigenlijk aan jou als lezer van dit artikel vragen:
1. Is het noodzakelijk dat jouw hond volledig en altijd de hele tijd met jou bezig is tijdens die wandeling? Wees eens eerlijk; ben jij ook de volledige wandeling volledig met je gedachten bij je hond?
2. Moet een hond je aankijken of zijn neus van de grond hebben om te weten wat je doet, om in verbinding te staan met jou? Moet jij altijd iemand aankijken, rechtstreeks oogcontact maken, om ermee in contact te staan?
Ik bestrijd dus het idee dat een hond naar je moet kijken om aandacht te hebben voor je. En ik vind zelfs dat je hond helemaal niet aandacht hoéft te hebben voor je. Dodelijk vermoeiend. Voor hond en misschien wel voor jou (al zal dat afhangen van welke honden je leuk vindt, vergelijk bv. honden die altijd op jou gefocust zijn voor werk met honden die ook hun eigen ding doen).
Ik vind wél dat je in de meeste situaties de aandacht van je hond moet kunnen vragen. Dat als het nodig is, bijvoorbeeld omdat je je hond even aan wilt lijnen als er iemand anders aan komt, hij ook daadwerkelijk komt. Dat is een kwestie van trainen. Dat knopje zit niet automatisch ingebouwd zullen we maar zeggen.
En soms is de situatie zodanig dat het voor een hond heel lastig is om nog naar cues te luisteren. Omdat er andere, meer belangrijke dingen, aan de hand zijn.
Als trekken aan de lijn en met de neus aan de grond lopen een issue is, kan dat eigenlijk door twee dingen ontstaan. In het eerste geval heeft het alles te maken met training. In het tweede geval heeft het alles te maken met onderliggende emoties en soms met stress en/of opwinding.
Als ik het heb over dat het te maken heeft met training, probeer ik eigenlijk aardig te zijn. Want eigenlijk is dan mijn boodschap dat je het zelf als trainer niet goed aangepakt hebt. Sorry! Daarmee zeg ik overigens niet dat het iets is dat je makkelijk aanleert, want het is best een pittige oefening waarin diverse dingen fout kunnen gaan. Waarbij je je hond dingen leert, die je liever niet wilt dat hij leert. Maar het neemt niet weg, dat heel veel honden die trekken, onder meer trekken omdat het ze niet goed geleerd is.
Dat komt vaak door een aantal dingen. Vraag jezelf als eerste af: wat vraag je eigenlijk van je hond? In welke omstandigheden wil je dat hij niet aan de lijn trekt of dat hij niet met zijn neus aan de grond gaat. Zijn dat reële omstandigheden? Als Brad Pitt voorbij loopt terwijl iemand tegen mij zegt dat ik mijn administratie moet doen, weet ik wel wat mijn volgende actie is. En die heeft niets met mijn administratie te maken ;)
Overigens; weet je dat de meeste honden van nature een ander looptempo hebben dan wij. Ze lopen veel harder van nature en dus moeten ze bij het wandelen zonder trekken niet alleen maar niet trekken, maar ook langzamer lopen dan wat normaal is voor ze. Wat makkelijk is voor ze.
Maar…
Ook heel vaak heeft het trekken niet te maken met wat de hond geleerd heeft. En is het zelfs eigenlijk best sneu en niet zo heel aardig om je hond het op dat moment te vragen. Dan wordt het trekken veroorzaakt door bijvoorbeeld angst. Of is de stress-emmer van je hond op dat moment gevuld (lees daarover meer in dit artikel). Veel opwinding of stress leidt bijvoorbeeld tot explosief gedrag. Zoals trekken aan de lijn. Dat hoeft overigens niet alleen veroorzaakt te worden door een negatieve emotie! Mijn hond Griffin trekt bijvoorbeeld aan de lijn bij het begin van de jachttraining. Dat heeft niets te maken met een negatieve emotie. En hij heeft het écht wel geleerd ;) Maar op dat moment is zijn emmertje gevuld door het leuke vooruitzicht en 'moet' hij wel even trekken.
Als je bij zo'n overvol emmertje, werkt met een cue kan het zijn dat hij niet meer trekt. Maar meestal lukt dat niet omdat de emotie de overhand heeft. In een situatie als die van Griffin bij de jachttraining, vind ik het niet zo erg om te proberen of de hond bereikbaar is voor zo'n cue (ik doe dat niet trouwens, ik laat hem even een minuut of 5-10 en snuffelen, voordat ik een cue geef). Maar als je hond bang is, zijn stress-emmer vult en hij daardoor trekt, vind ik het wel erg sneu als je probeert zijn gedrag te onderdrukken.
Als die emmer vol zit en je hond trekt, moet je iets doen aan het legen van die emmer. Daar zit vooral de oplossing. Het kan voorkomen dat je hond dan al te opgewonden is of teveel stress heeft en niet meer bereikbaar is. Leer van die situatie en probeer het een volgende keer te voorkomen .
Als je hond niet meer bereikbaar is voor voer, is er ergens iets TE
té dichtbij
té spannend
té leuk
Dan moet je daar iets aan doen....
Als je iets wilt doen aan wandelen zonder trekken, zul je moeten trainen. Er bestaat geen magische tip helaas. Je moet iets doen aan de onderliggende emotie en stress. Of je moet aan de slag met een stappenplan, voor als het alleen maar gaat over de oefening.
Die oefening kun je vinden in de Doet ie anders Nooit! Club op Facebook
https://www.facebook.com/groups/doetieandersnooit
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, honden-gedragsspecialist. Overname van dit artikel is niet toegestaan zonder toestemming. Delen via social media wordt op prijs gesteld.