Uitvallen: het effect van de lijn op het gedrag van je hond

agressie

Veel eigenaren van een reactieve hond zitten met de vraag: “waarom valt mijn hond wel uit aan de lijn en niet of nauwelijks als hij onaangelijnd is?”
Om het antwoord te geven op die vraag, is het belangrijk eerst te duiken in de reden waarom je hond uitvalt. 

Voor de meeste honden die uitvallen naar onbekende honden, geldt dat ze dit doen omdat ze zich bedreigd voelen door de andere hond. Hierover kun je in dit artikel meer lezen. Die emotie kan zijn ontstaan door een negatieve ervaring met andere honden maar kan ook te maken hebben met de persoonlijkheid van de hond, zijn fysieke conditie of het feit dat een andere hond geassocieerd wordt met een correctie.

Een hond die zich bedreigd voelt, kan in de basis reageren op vier verschillende manieren die “coping-mechanismes” genoemd worden. Uitvallen is een van die coping-mechanismes, waar een hond meestal op uitkomt als de andere manier niet of onvoldoende efficiënt geweest zijn. Hier komt het effect van de lijn om de hoek kijken.

Als een hond zich bedreigd voelt, kan hij behalve uitvallen ook kiezen voor vluchten of ontwijken. Een onaangelijnde hond heeft kan beter en gemakkelijker ontwijken dan wanneer hij aan de lijn zit. Hij kan zelf op zijn eigen tempo bepalen waar hij naar toe gaat en welke richting hij gaat op een moment dat hij een hond ziet die hij spannend vindt.
Dit is een heel belangrijk aspect in de angst – en daarmee de reactie – van de hond. Hoe meer controle een hond zelf heeft over zijn situatie, hoe minder groot de bedreiging is. Daarover kun je in dit artikel meer lezen.

Als je hond aan de lijn zit, kan hij dus niet dat doen wat hij het liefst doet als hij een andere hond ziet. Namelijk weg gaan, de confrontatie vermijden. Wij beletten hem daar in met de lijn. Dan blijven er nog drie andere coping-mechanismes over om uit te voeren, namelijk bevriezen (maar dat is meestal niet zo erg effectief omdat wij als eigenaar meestal doorlopen en de hond meestal toch op ons af komt), fiddle about (“gek” doen, ook niet zo handig aan de lijn…) en dan blijft vechten over.
Het effect van het zich beperkt voelen, wordt meestal nog versterkt doordat je als eigenaar de lijn vaak strak en kort houdt. Want je wilt natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat er een uitval komt. Maar daarmee beperk je de hond nog meer en dus is zijn reactie waarschijnlijk nog heftiger.

Dus. De reactie van de hond aan de lijn is meestal heftiger dan als de hond onaangelijnd loopt. Maar dat is in mijn visie absoluut geen enkele reden om je hond maar los te gooien of te laten op het moment dat je een andere hond ziet! 

Als je hond onaangelijnd is, heb je namelijk veel minder controle dan wanneer de hond aan de lijn zit. Ook als je een hond hebt die over het algemeen goed luistert naar het commando “kom hier”, kan het heel goed zijn dat die controle verdwijnt op het moment dat je een andere hond tegenkomt die je hond als een bedreiging ervaart. In het kader van de veiligheid vind ik het essentieel dat je als eigenaar je hond aanlijnt als je een andere hond tegenkomt. Zeker als je een reactieve hond hebt, maar OOK als je een niet-reactieve hond hebt!

De hond die je op dat moment tegemoet loopt, kan heel goed problemen hebben met andere honden. Of in training zijn, of oud zijn, of fysiek niet in orde zijn. Dat kunnen allemaal redenen zijn om niet op voorhand de honden met elkaar contact te laten maken. Het ze “maar laten uitvechten” is het meest domme wat je kunt doen. Lees daarover dit artikelAls de andere hond niet aan de lijn zit, kun je proberen om voertjes ver van je af te gooien en dan de andere kant op te lopen met jouw aangelijnde hond.

Maar dit soort situaties en een heleboel frustratie en ongelukken kunnen voorkomen worden als iedereen standaard als je elkaar ontmoet, eerst even zijn hond aan de lijn doet. Dan kun je met elkaar overleggen of het ok is om de honden contact te maken of dat het verstandiger is om dat niet te doen.
Goed de veiligheid van andere honden maar zeker ook van jouw hond!

Meer weten over hoe je je uitvallende hond kunt helpen? Volg dan mijn masterclass over Uitvallen. https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-uitvallen

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van deze link via Facebook of Twitter wordt op prijs gesteld!