Is het je eigen schuld dat jouw hond blaft en gromt naar andere honden?

agressie uitvallen

Als je een hond hebt die blaft en gromt en aan de lijn trekt als je andere honden (of mensen) op straat tegen komt, heb je het vast al wel gemerkt. Iedereen vindt er iets van. Heeft een mening. Geeft je goedbedoeld advies. Vaak zitten in al die adviezen en tips ook verborgen verwijten en oordelen. Als eigenaar krijg je nog wel eens het gevoel of aangepraat dat het vast je eigen schuld is dat jouw hond blaft en gromt als hij op straat een andere hond (of persoon) tegenkomt. Hoe zit dat? Is het inderdaad je eigen schuld? 

Om daar een goed antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk om eerst een te kijken naar de potentiële oorzaken van een uitvallende hond. Daarmee bedoel ik dus een hond die 'wild' wordt als hij een andere hond tegenkomt die hij niet kent. Want alhoewel ik een groot voorstander ben naar het bekijken van je eigen rol in situaties waarin iets niet loopt zoals je zou willen, hebben we als honden-eigenaren ook nog wel eens de neiging om die eigen rol te overschatten. 

Daarom om te beginnen: wat kan er allemaal toe leiden dat een hond uitvalt?
- genetische aanleg
- persoonlijkheid/karakter
- (leer)ervaringen in het verleden
- correcties van de eigenaar
- pijn
Deze (en meer) factoren kunnen ervoor zorgen dat een hond bij het waarnemen van een andere hond, een negatieve emotie ervaart. Hij maakt zich zorgen, is boos of gefrustreerd dat hij geen contact kan/gaan maken. Die negatieve emotie zorgt vervolgens voor het grommen, blaffen, aan de lijn trekken etc. 

Zo'n reactie kan sneller of heftiger zijn als het zogenoemde stress-emmertje overloopt. Het wordt ook wel overprikkeling genoemd. Overprikkeling is meestal niét DE oorzaak van uitvallen. Maar het speelt wel een belangrijke vergrotende rol van het probleem. Je kunt hier meer lezen over het emmertje, dat bv. ook eerder en sneller gevuld is als een hond in de puberteit zit: http://www.moniquebladder.nl/blog/korte-lontje. Dan zit het emmertje bij voorbaat mogelijk al voller met stress-hormonen door de leeftijd. Maar die overprikkeling kan ook door andere dingen komen. Het is echt heel vaak niet dé oorzaak van het uitvallen: http://www.moniquebladder.nl/blog/overprikkeling

Het uitvallen ontstaat omdat de hond zich op een bepaalde manier voelt. En daarvoor - beste hondeneigenaren - heeft jouw hond JOU niet nodig. 
Hij kan prima uit zichzelf een bepaalde emotie ervaren. 
Zich gefrustreerd voelen
Zich zorgen maken
Bang zijn 
Het spannend vinden. 

Ik weet het: het is wat zwart-wit en rechtlijnig. En inderdaad zo zwart-wit en rechtlijnig is het niet (dat is het namelijk nooit, wat we wel eens vergeten in hondenland 😉). Maar soms moet je met een boute uitspraak andere boute uitspraken bestrijden. 😇

Je hond heeft die emotie omdat hij een individu is bij wie die emotie opgeroepen wordt. 

Dan voor de nuance...
Vanzelfsprekend kun jij als eigenaar zijnde een rol spelen of gespeeld hebben in het ontstaan van die emotie. Als jouw hond negatieve ervaringen gehad heeft met andere honden, kan het zijn dat dat komt omdat je verkeerde keuzes gemaakt hebt. Als jouw hond onvoldoende positieve ervaringen gehad heeft met andere honden als pup, kan het zijn dat je te weinig aandacht besteed hebt aan de socialisatie. Als jouw hond rondloopt met een medisch probleem dat je niet (h)erkent en dus niet behandeld wordt, speel je inderdaad een rol. Als je je hond niet de uitdaging biedt waar hij behoefte aan heeft (teveel of te weinig), kan dat leiden tot een meer gevulde stress-emmer. 
Al-le-maal waar! 

Maar... dat is iets heel anders dan dat het jouw schuld is dat je hond uitvalt. 
Ik zie het vooral als verbeterpunten. 
Dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je hond zich minder snel bedreigd of gefrustreerd voelt, of die ervoor kunnen zorgen dat de stress-emmer van je hond zich minder snel vult of overloopt. 
Want natuurlijk kun je als eigenaar dingen doen om het voor iedereen - voor je hond én voor jezelf - makkelijker te maken. Dat is echter iets fundamenteel anders dan dat het jouw schuld is!

Kortom: 
laat je door niets en niemand aanpraten dat jouw hond uitvalt omdat jij iets verkeerd gedaan hebt. 
Kan het zijn dat je foute keuzes gemaakt hebt? 
Zeker. 
Maar ik ken een heleboel eigenaren die verre van ideale keuzes maken voor hun honden. 
En géén uitvallende honden hebben. 
Het is simpelweg niet zo makkelijk en zo simpel als dat. 
En laat je dus niet nog meer last op je schouders plaatsen dan je al hebt, als je een uitvallende hond hebt. 

Leer, lees en informeer je over honden en hun emoties en gedrag. 
Zodat je betere of andere keuzes zou kunnen maken over hoe je hem beter kunt begeleiden. 

Ik bied een aantal manieren waarop je die kennis en informatie kunt verzamelen op een laagdrempelige manier. Word bijvoorbeeld lid van de gratis Doet ie anders Nooit! Club op Facebook. Of krijg toegang tot masterclasses, vraag-&antwoordsessies, exclusieve podcast-afleveringen en meer digitale verrassingen in de exclusieve Kijk eens naar je hond Club

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, honden-gedragsspecialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel via de link wordt op prijs gesteld.