Waarom je nooit zonder dat je hond het ziet het huis uit moet gaan

zonder jou

Als je hond het lastig vindt om zonder jou in huis te zijn, herken je het vast wel dat je met samengeknepen billen op de bank zit op het moment dat je denkt dat je tóch even weg moet. Een boodschap doen, naar de huisarts of die uitgestelde kop koffie bij je vriendin. Zeker als je hond op dat moment lekker ligt te slapen, kom je misschien in de verleiding om het huis heel stiekem te verlaten. Zonder dat je hond het door heeft. Ik snap de gedachte, maar voor de meeste honden is het een heel slecht idee. 

Eerst even een stapje terug. Uit diverse onderzoeken bij mensen blijkt dat het heel erg belangrijk is dat je weet wat er gaat gebeuren. Als je daar dan ook nog op controle over hebt, over wat er gaat gebeuren, is het nog beter. Deze behoefte aan controle en voorspelbaarheid geldt voor mensen én voor honden (en alle andere (zoog)dieren). Het helpt bij het reguleren van je emotie. Zélfs als je weet dat er iets vervelend gaat gebeuren, is dat over het algemeen nog beter dan je in een situatie bevinden waarin je geen idee hebt wát er gaat gebeuren. Ik schreef al eerder een artikel over het belang van controle en voorspelbaarheid als het gaat om de emoties van een hond. Dat artikel kun je hier lezen. 

Het principe van voorspelbaarheid speelt dus een belangrijke rol bij onder meer angst. Maar ook bij de emotie die gepaard gaat met problemen rondom het zonder jou zijn - namelijk eenzaamheid - is gebaat bij informatie en voorspelbaarheid. 
Stel je voor: je gaat op een werkreis en komt weer thuis. Je partner is er echter niet, terwijl je die wel verwacht had. Je zoekt door het hele huis naar een briefje of een ander teken van leven, maar helemaal niets. Je belt, maar ook daar geen gehoor. Wat doet dat met je emoties? 
Vergelijk dat met de situatie waarin je thuis komt en je partner er niet is. Maar op de keukentafel ligt een briefje dat je partner werd uitgenodigd door een vriend voor een etentje. Een uurtje later volgt er een appje om dat nog eens te bevestigen. 
Ik gok dat je emotie dan zeker een heel stuk minder negatief zijn dan in de eerst geschetste situatie, terwijl het feitelijk hetzelfde is. Jij komt thuis en je partner is er niet. 

Jouw hond heeft ook informatie nodig om zijn emoties te reguleren. Oók - of misschien wel juíst - als hij het lastig vindt om zonder jou in huis te zijn. Ik snap de gedachte dat je er tussen uit glipt, maar dat maakt het voor je hond alleen maar lastiger als hij door heeft dat je er ineens niet meer bent. Sommige honden raken er zelfs van in paniek en dan wordt het probleem rondom het zonder jou zijn alleen maar groter. Hij gaat je mogelijk nóg meer in de gaten houden, want stel je voor dat hij mist dat je weg gaat.... 

Als je hond het lastig vindt om zonder jou te zijn, ga je gebruik maken van dit fenomeen van voorspelbaarheid. Je gaat hem dan namelijk leren dat - als jij een aantal vaste handelingen uitvoert - je weg gaat maar dat je zeker ook weer terug komt. Vóórdat je hond zich onveilig, vervelend of alleen voelt. Dat doe je in kleine stapjes, waarbij het zaak is dat je hond zich op geen moment eenzaam of onveilig voelt. Die voorspelbaarheid geeft informatie en structuur en maakt dat het voor je hond makkelijker is om te weten wat er gaat gebeuren. En dat reguleert vervolgens zijn emotie. 

Heb jij ook een hond die het lastig vindt om zonder jou in huis te zijn? Alleen zijn/zonder jou (als het niet gaat over puppy’s): dit is een gratis masterclass
Titel van de masterclass: De 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn (en
hoe je het kunt oplossen)
https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-zonder-jou

De Challenge wordt afgesloten met een gratis masterclass: de 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn (en hoe je er iets aan kunt doen) op woensdag 1 maart 2023. Wil je niet meedoen aan de Challenge, maar wel de masterclass volgen? Geef je dan hier op!
(als je meedoet aan de Challenge krijg je automatisch de gegevens voor de masterclass, apart opgeven hoeft dan dus niet!)

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel d.m.v. de link op social media wordt op prijs gesteld.