Blaffende honden bijten zeker wél (soms)!
Honden die blaffen naar onbekende mensen die bij je in huis komen, vinden die situatie meestal spannend. Een groot deel van deze honden is bang of voelt zich bedreigd. Daarnaast zijn er ook honden van wie hun grootste drijfveer boosheid is; ze willen niet iemand die ze niet kennen in hun huis. Tenminste, dat is veronderstelling, we kunnen ze het natuurlijk niet vragen. Bij beide mogelijk onderliggende emoties, is veiligheid belangrijk. Want vergeet niet: blaffende honden bijten zeker wél (soms)!
Pas op dat je niet in de valkuil stapt, waarin je aanneemt dat jouw hond noooooiiiiiittttt zou bijten! Elke hond, hoe lief ook, kan bijten. Zeker een hond die zich om welke reden dan ook in het nauw gedreven voelt. Daarmee wordt het geen rot-hond, dominante hond, agressieve hond of welk ander negatief label dan ook dat je erop zou kunnen plakken. Eén van de manieren waarop een hond grenzen aangeeft en je 'vertelt' dat hij iets niet wil, is door middel van blaffen, grommen en soms (proberen te) bijten. Vanzelfsprekend ongewenst! Maar niet abnormaal. Dus moet je altijd in je achterhoofd houden dat je hond zou kunnen bijten. En moet je daar dus (management-)maatregelen op nemen. Want als je hond daadwerkelijk bijt, zijn er alleen maar verliezers. Degene die gebeten wordt, jij als eigenaar en zeker niet als laatste jouw hond.
Daarom is het verstandig dat je, als je hond blaft naar onbekende mensen die bij jou thuis komen, ervoor zorgt dat jouw hond daar niet bij in de buurt kan komen. De ervaring leert namelijk dat heel veel bezoek al je opmerkingen - over hoe ze met je hond om moeten gaan - in de wind slaat. Daarnaast is het ook wel eens fijn om visite te krijgen waarbij je je niet de hele tijd zorgen hoeft te maken over wat je hond doet, niet waar?
Dat kun je op vier verschillende manieren doen (en ik geef één tip over wat je NIET moet doen!)
1. Doe je hond in de bench, met een lekker bot, een Kong of iets anders waar hij zich mee bezig kan houden. Zet de bench daarbij het liefst op een plaats waar hij jou wel kan zien, maar niet te dicht bij het bezoek. Als dat zicht hebben op jou niet lukt, zorg er dan in elk geval voor dat de bench zo ver mogelijk bij de visite vandaan staat. Voor veel honden helpt het, als je een deken over de bench heen legt zodat het zicht op het bezoek beperkt wordt.
Vanzelfsprekend is dit alleen een optie als jouw hond geen vervelende ervaringen heeft met de bench of de bench niet stom vindt. Als je hem nog nooit geleerd hebt om in de bench te blijven, is dit zéker geen optie!
2. Als je hond geen bench gewend is, is het ook nog een optie om een deel van de kamer voor je hond af te zetten met een makkelijk te verplaatsen hek. Als je hond niet makkelijk ergens overheen springt, kom je vaak al ver met een konijnenren van 55 tot 75 cm. hoog. Als je hond groter is en/of makkelijker over dingen heen springt, moet je op zoek naar iets wat wat hoger en stabieler is.
3. Doe je hond in een andere ruimte, zoals de keuken, boven, in een bijkeuken etc. Let er dan wel op dat het niet een ruimte is waar je bezoek toch nog per ongeluk naar binnen stapt! Heel vaak wordt de vraag gesteld; maar wat dan als mijn hond daar nog steeds blaft?
Dat is natuurlijk heel vervelend en ik heb het liefst natuurlijk dat jouw hond geen stress heeft als er visite is. Ik zou dan eerst eens proberen wat er gebeurt als je je hond in de bench doet, achter een hekje of aan de lijn (zie nummer 4). Maar als dat allemaal niet werkt en/of niet veilig is, dan vind ik het persoonlijk verstandiger om dan toch te kiezen voor een andere ruimte. Veiligheid gaat namelijk in mijn ogen altijd voor alles. Zelfs als dat wat stress oplevert. Kijk hoe je het kan verbeteren met iets om te kauwen bv. En hou het dan vooral kort.
4. Hou je hond aan de lijn.
Persoonlijk vind ik dit het minst geschikte alternatief, omdat je als eigenaar zijnde toch de hele tijd met de hond bezig bent. En het is de manier waarop je alsnog het grootste risico loopt dat je hond in de buurt komt of dat je bezoek in de verleiding komt om je hond te benaderen. Maar als de andere opties niet voor jullie werken, kan dit altijd nog.
Wat moet je in elk geval NIET doen?
Stuur je hond niet naar de mand als hij daar ligt te blaffen of als hij elke keer probeert er weer uit te komen. Het is voor je hond waarschijnlijk erg vervelend als jij hem elke keer terug stuurt en dus corrigeert. Dat maakt de situatie voor hem zeker niet meer ontspannen. En ik schat zo in; voor jou ook niet. Dat leidt er vervolgens weer toe dat je een groter risico loopt op dat het fout gaat. Het is bovendien - en dat is eigenlijk de meest belangrijke reden - het minst veilig van alle alternatieven omdat je geen directe controle hebt over je hond.
Hou het met deze management-maatregelen veilig. Het is nog steeds dan geen pretje voor je hond als je visite hebt, maar je beperkt dan in elk geval incidenten. Dat is je eerste stap. Wil je verder werken aan het blaffen van je hond naar visite? Kijk dan hier voor meer informatie.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is niet toegestaan zonder toestemming. Delen via social media wordt op prijs gesteld!