Blaffen naar visite. Hoe stop je dat?
Visite. Gezellig. Toch? Behalve voor een heleboel honden, die helemaal niets moeten weten van die onbekende personen in hun eigen huis. Ze blaffen, grommen en proberen soms zelfs te bijten. Waardoor visite helemaal niet zo gezellig meer is. Voor eigenaar, de personen die op bezoek zijn maar ook (en dat wordt nog wel eens vergeten) voor de hond.
Als je hond naar visite blaft, is dat erg vervelend. Het bezoek voelt zich op zijn minst niet heel erg welkom met een grommende hond voor zich. Maar dat niet alleen, soms leidt het zelfs tot bijtincidenten. Er doen een heleboel aannames de ronde binnen hondenland wat je zou moeten doen bij dit gedrag, een aantal daarvan kloppen (gedeeltelijk) maar een aantal daarvan is lariekoek en verre van verstandig.
- Visite moet de hond negeren, dan gaat het vanzelf wel over.
Iets te gemakkelijk gedacht, maar negeren kan in elk geval geen kwaad. Probleem is meestal alleen dat de meeste bezoekers het toch niet kunnen laten om naar de hond te kijken of hem aan te halen. - Laat de visite brokjes geven aan de hond.
Het achterliggende idee, dat je iets dat de hond niet leuk vindt (de visite) koppelt aan iets leuks (het voer), is prima. Maar als je een hond hebt die erg gericht is op voer, kan het zijn dat hij zo bezig is met het eten dat hij als het ware over zijn eigen grens heen gaat. Als het voer dan op is en de hond ziet ineens dat hij wel heel erg dicht bij de (enge!) bezoeker staat, kan dat leiden tot een plotselinge uitval (en dus zelf een beet). Het basisidee is dus goed, maar de uitvoering moet anders. - Loop samen met de hond naar voordeur en laat de visite binnen.
Erg onverstandig! De meeste voordeuren in Nederland komen uit op een gang en dat is meestal een niet zo hele grote ruimte. De kans dat de hond zich daar bedreigd voelt door de visite, is redelijk groot en dat kan leiden tot blaffen, grommen en eventueel bijten. - Leg de hond op zijn plek en als hij ervan af komt, stuur hem dan terug. Om diverse redenen is dit niet verstandig. Als eerste zul je waarschijnlijk wat extra druk op je hond moeten leggen om hem op zijn plek te laten liggen. De hond wil immers informatie verzamelen over wat die onbekende personen in huis komen doen en zal waarschijnlijk de neiging hebben om van zijn plek af te gaan. Elke keer dat je je hond met een commando terug stuurt, ervaart hij dat mogelijk als druk en neemt de spanning bij de hond toe. En dat is het tegenovergestelde van wat je wilt, want je wilt juist dat hij ontspannen is als er visite is. Daarnaast is het niet zo gezellig als jij als eigenaar de helft van je aandacht moet schenken aan de hond die elke keer van zijn plek af komt.
Wat moet je dan wel doen als je hond blaft naar onbekende personen?
Als eerste moet je je afvragen waarom je hond dat doet. Vraag jezelf af wat hij vindt van die visite (waarvan wij nogal eens vinden dat hij daar “gezellig” bij moet zijn).
Meestal (niet altijd, maar wel vaak) blaft een hond omdat hij zich bedreigd voelt door de visite. Hij is angstig en dat zorgt voor stress.
Bij sommige rassen, die we immers gefokt hebben als waak- en verdedigingshonden, uit zich dat gemakkelijker in reactief gedrag dan bij andere rassen. En bij andere honden die niet gefokt zijn als waak- en verdedigingshonden, loopt de emotie zo hoog op dat ze ook reactief worden ten opzichte van onbekende personen.
Territoriaal gedrag wordt ook nogal eens als oorzaak aangewezen. Ik ben sowieso meer van het bedenken waarom een hond bepaald gedrag laat zien (dus wat is de achterliggende emotie) dan het gedrag in een hokje stoppen. Maar het is goed te weten dat er discussie is over de achterliggende emotie van “territoriaal gedrag”. Aan de ene kant wordt gezegd dat honden met territoriale agressie dat doen omdat ze zelfverzekerd zijn. Aan de andere kant is de mening dat deze honden territoriale agressie inzetten omdat ze niet willen dat ze de veiligheid van hun eigen terrein verliezen. Ze maken zich zorgen (en dat neigt in mijn visie naar angst).
Kortom; de meeste honden vallen uit naar onbekende personen omdat ze zich bedreigd voelen, ze zijn bang. Wat moet je in elk geval wel doen voor deze honden?
- Hou ze bij de visite vandaan! Als een hond zich alleen in een andere ruimte prettig voelt, leg hem dan 5 of 10 minuten voordat het bezoek komt daar neer met een Kong, een bot of iets anders om zich te vermaken. Het is ons gevoel dat het gezellig is als de hond er ook bij is als er visite is. Maar de hond denkt daar heel anders over! Anders zou hij niet alles in de strijd gooien om ervoor te zorgen dat de visite weer weg gaat, toch?
- Als je geen aparte ruimte hebt waar je de hond in kunt doen, maar hij kan wel in de bench? Zet dan de bench in als hulpmiddel. Zet hem voordat de visite komt in de bench, zo ver mogelijk bij de plek vandaan waar de visite de kamer binnen komt en ook zover mogelijk bij de plek vandaan waar de visite gaat zitten. Doe een deken over de bench en zorg dat de hond weer iets leuks/lekkers heeft om mee bezig te zijn.
- Als je geen mogelijkheid hebt om de hond af te zonderen, doe hem dan aan de lijn! Iedere hond kan bijten, dus ook jouw hond. Aan de lijn heb je meer controle. Niet alleen over je hond maar ook over eigenwijs bezoek dat toch aan jouw hond wil zitten!
- JIJ geeft je hond lekkere voertjes op het moment dat hij naar de visite kijkt. Bezoek wordt daarmee de voorspeller van iets leuks
- Laat bezoek zo weinig mogelijk aandacht besteden aan je hond.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, gedragsspecialist. Overname van dit artikel is zonder toestemming niet toegestaan. Het delen van de link naar dit artikel wordt op prijs gesteld.