Als visite krijgen niet leuk is vanwege je hond
Ik denk dat het een van de meest voorkomende problemen is die eigenaren hebben met hun hond: blaffen naar de visite (of andere onbekende personen zoals de pakketbezorger, de timmerman of wie dan ook even op bezoek komt). Het zorgt er voor menigeen er tegenop ziet om mensen op bezoek te krijgen. En hoewel ik een groot voorstander ben van je af en toe ook aanpassen aan de behoeftes van je hond, kan het niet zo zijn dat je hond je sociale agenda bepaalt.
Waar het vaak fout gaat, is niet zozeer het gedrag van de hond (dat natuurlijk een factor is) maar de verwachting van de eigenaar. Er zit bij ons ingebakken dat de hond "er gezellig bij wil zijn". Maar sta daar nu eens een keer wat langer bij stil. En vraag jezelf af: als het zo gezellig zou zijn voor hem, zou hij dan werkelijk zo tekeer gaan tegen het bezoek?
Ik hoop dat je tot dezelfde conclusie komt als ik.
Als je hond het écht zo gezellig zou vinden, dat bezoek, dan zou hij niet zo tekeer gaan. Het is dus vooral gezellig voor ons, eigenaren.. En natuurlijk is het ook leuk als je hond er gewoon bij is en je daar niet extra nog naar om moet kijken. Dat is logisch. Maar als je hond blaft naar visite, vergt dat extra werk en soms kun je je afvragen of het niet handiger is om gewoon voor de gemakkelijkste weg te kiezen. Omdat dat voor alle partijen beter is.
Wat die gemakkelijkste weg dan is?
Nou.. je hond in een andere ruimte (of bench) doen als er visite komt.
Ik weet; dat kan niet altijd want de eerste voorwaarde moet zijn dat je hond het in die ruimte of in de bench prettig vindt. Ook als jij niet in dezelfde ruimte bent. Als dat niet zo is, dan is dit een slechte oplossing.
Maar; als je hond wél in een andere ruimte of in de bench kan, doe hem en jezelf dan een lol en doe hem als je visite krijgt daar naar toe. Bij voorkeur voor de tijd met een Kong, bot of iets dergelijks waar hij zich een tijdje mee kan vermaken.
Afhankelijk van hoe je hond is, kun je na het ontvangst er misschien voor kiezen om je hond erbij te laten. Maar; doe dat alleen als je zeker weet dat je hond het ook ok vindt. Als hij dan nog vervolgens spanning heeft, doe je hem er waarschijnlijk een grotere rol mee om hem helemaal niet op te halen.
Om het jezelf en je hond makkelijker te maken, kun je hem leren dat hij op het geluid van de bel naar zijn bench of naar een andere ruimte gaat. Het is dan handig om te gaan werken met een geluid dat hij nu nog niet kent, omdat hij op het oude bel-geluid waarschijnlijk al de associatie heeft dat er mensen komen. Het zal dan erg lastig zijn om hem op dat geluid te leren naar zijn bench/ruimte te gaan.
Eerst koppel je dat nieuwe geluid vooral aan voertjes. Als hij een positieve associatie heeft met de bel, ga je het uitbouwen naar eerst bv. in de bench voeren als de bel gaat, dan in de bench gooien na de bel etc zodat hij steeds beter weet; als de bel gaat krijg in in de bench iets lekkers. Zodat je ook als je niet weet dat er visite komt, rustig het benchdeurtje dicht kunt doen en dan de deur kunt openen.
Persoonlijk vind ik dat je er dan nog niet echt bent. Je bent nog steeds aan het managen (prima natuurlijk!) maar je verandert niets aan de emotie van de hond. Die blaft waarschijnlijk zo omdat hij onbekende mensen spannend vindt. Het kan heel goed zijn dat hij in een andere context eenzelfde emotie voelt, die niet zo heftig tot uiting komt. Als dat zo is, is het verstandig om ook in andere contexten aan de slag te gaan met behulp van training.
Mocht je hond het wél aan kunnen om uit de bench/ruimte te komen nadat de visite binnen is, werk dan met voer. Maar; laat niet de visite het voer geven! Het kan namelijk goed zijn dat je hond over een grens gaat omdat hij het voer wil, en zich dan opeens dichterbij de visite vindt. Dat kan leiden tot plotseling heftig gedrag. Geef je hond zelf voer als hij naar de visite kijkt of laat de visite voertjes ver van zich af gooien. Zodat je hond zelf de controle houdt en kan beslissen of hij wel/niet dichterbij komt.
Wil je dat het in elk geval veiliger en prettiger wordt om visite in huis te ontvangen?
Kijk dan hier.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Het is niet toegestaan dit artikel zonder toestemming van de auteur over te nemen. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.