Als je hond problemen heeft met alleen zijn, maar óók bang is

zonder jou
dog scared and lonely hond bang en eenzaam

Soms gebeurt er iets heftigs in het leven van je hond. En soms ben jij niet thuis als dat gebeurt. In zo’n geval ontstaan er vaak gedragsproblemen waarbij je een dubbele oorzaak moet aanpakken met je training: je moet de angstprikkel zien te neutraliseren én je hond opnieuw leren om zonder jou thuis te zijn. 

Honden die ergens bang voor zijn, maken een plaatje in hun hoofd van dat moment. Alles wat op dat plaatje staat, triggert in de toekomst dezelfde angst. Ben jij dus niet thuis op het moment dat je buurman besluit om hartje zomer voor de grap een miljoenklapper af te steken of als de postbode een onverhoedse beweging maakt waarmee hij jouw hond om de een of andere reden de stuipen op het lijf jaagt? Dan staan er twee belangrijke dingen op dat ‘plaatje’: het vuurwerk, dan wel de postbode en … jouw afwezigheid. 

Schrik is oké, heftige angst niet
Even voor de duidelijkheid: ik heb het hier niet over een kleine schrikreactie. Schrikreacties zijn normaal, duren niet lang en hebben op de lange termijn geen impact op het fysiek of mentaal welzijn van je hond. Ik heb het hier dan ook niet over een beetje schrikken, maar over een heftige ervaring die het veiligheidsgevoel van je hond zodanig aantast dat het hem - ook als het moment voorbij is - niet loslaat. Gebeurt zoiets als jij niet thuis bent, kan ook een stabiele zelfredzame hond toch ineens probleemgedrag laten zien als jij weggaat. 

Door de deur heen knagen
Ik heb een keer een hond geholpen die alleen thuis was toen de bliksem insloeg. Die hond was zo ontzettend bang, dat hij zich een weg door de tussendeur heen gevroten had in de hoop om zijn eigenaar terug te vinden. Gelukkig maar dat er na die tussendeur nog een voordeur kwam, anders had die arme hond helemaal in paniek op straat gestaan. Omdat de eigenaar niet thuis was op het moment dat de bliksem insloeg, was de hond daarna niet alleen bang voor onweer, maar ook om alleen thuis te zijn. 

In dit soort gevallen moet je dus én het alleen zijn trainen én de angstprikkel neutraliseren. Alleen zo’n tweetrapsraket kan ervoor zorgen dat je hond straks weer lekker in zijn vacht zit en dat jij dus weer zorgeloos een leven buiten de muren van je huis kunt hebben. 

Een hele enge pakketbezorger
Zo is bij mij thuis een van de honden zich een keer helemaal rot geschrokken van de pakketbezorger. Wat er precies gebeurd is, ik heb echt geen idee: ik was er niet bij. Maar één blik op de reactie van mijn hond toen hij de keer daarna in mijn bijzijn de pakketbezorger weer zag, vertelde mij genoeg. Vanaf het ‘angstige incident met de pakketbezorger’ had hij ook ineens problemen met alleen zijn. Terwijl ik daarvoor zonder problemen de deur achter me dicht kon trekken. Blijkbaar stond mijn afwezigheid op ‘het plaatje’ dat hij gemaakt had van ‘het voorval met de pakketbezorger’. 

Alleen met vuurwerk
Is jouw hond dus niet alleen bang voor vuurwerk, maar staat jouw afwezigheid ook op ‘het plaatje’, dan zul je dus dubbel moeten trainen. Dat is op zich prima te doen, maar het is dan wel extra belangrijk om op tijd te beginnen. Als je zowel je hond als jezelf een fijn en ontspannen eind van dit jaar en begin van het nieuwe jaar gunt, is mijn advies om uiterlijk in september te beginnen met trainen. Alleen dan kun je er rustig vanuit gaan dat jij en je hond in december de vruchten plukken van jullie trainingsinspanningen.

Wil je hier meer over weten? 
Schrijf je dan in voor de gratis Masterclass: de 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn (en wat je er aan kunt doen). Klik hier voor de masterclass die daarover gaat.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.